Да јас сум, ама има тема за тоа, да не правиме муабети насекаде за се. Ќр и одговорам на мајката таму.
Мене првото ми беше на доење ама беше башка приказна, двете ми се спанки невидени, ама првото ке заплачеше ке се нацицаше и продолжваше. Ова сега едвај станва, заспива на града обавезно, да не знајш дали се донацица или да ја будиш. Ај отпрвин имаше жолтица, сега шо? мрза светска Инску зедов чај од хипп, онака го пијам со заборавње.
Kaj mene denes polni cetiri nedeli I cica okolu 10 min pa zaspiva za saat Ili DVa povtorno se budi I pak isto, iskreno ne znam I jas ni Dali e jadena I Dali I e malku. I'ma li nekoj nacin da se znae koga e bebe gladno? Koi simptomi se javuvaat togas? I Po kolku vreme cica na podoj kaj tebe I za kolku vreme bara pak?
Мајка, и кај мене беше така на почетокот, ќе ја ставам на града ќе повлече малце и ќе заспие. После 3 дена од испис бебе имаше намалено во килажа па од тогаш давам дохрана . По една недела си качи околу 200и нешо грама . Сега сме на дохрана на 6 саата, во меѓувреме кога и да посака ја ставам на града . Земав и јас чај на Хип па сега ретко се дешава да не влече или одма да заспие .
Razmisluvam I jas da dodadam ishrana redovno, dosega I imam dadeno nekolku pati ama I zatoa ne pokazuva mnogu interes.
Јас не би посегнала по дохрана. Те читам наназад, дете си напредува таман. И не споредувај со прво дете зошто тоа ти било на ад од старт. Од 140-200гр е нормала некоја за качување на килажа кај доени деца неделно. 135 ти е исто што и 140, а плус си додавало дете и над 200гр неделно предходно што е изнад граница. И ние не јадеме секој ден исто количински така? Инаку гладно дете не спие туку вришти. А колку цица не можеш да знаеш, не е шише за да видиш. Инаку меки гради не значи дека немаш млеко, туку си се воспоставила лактација. Значи градите сега немаат вишок млеко во нив за да бидат тврди, туку имаат млеко колку што му треба на твоето дете. Опушти се и уживај во доењето според мене добро ти оди.
Здраво на сите, јас како нов член, а воедно и почетник со доењето би сакала да ме упатите подобро во се тоа... Инаку се породив пред 2 недели.. бебе одма фати да цица, што најпрво си мислев јас немам млеко но сум имала... фати ќе се нацица и мирен си заспива.. Еве сме дома и исто сме цица ќе се нацица и си спие... да напоменам првите недела дена имав температура, сега немам,не ме болат, меки се и според мене навидум полни зошто кога ќе притиснам си тече убаво одма.. Но ете како и секоја мајка нормално прашањето ми е дали цица доволно, пелените се сите полни. И уште едно прашање доколку има некој од искуство ☺️ Почна да има зелени столици, патронажната дојде ме препраша за исхраната што апсолутно внимавам и ништо јако и зелено не сум јадела.. Но и кажав дека пијам тотхема, па таа ми рече дека се од тоа такви каките... дали е тоа навистина така и што и како влијае тоа на него или да не му ја мислам? Се извинувам на долгиот пост, но се ова ми е ново, првото ми беше од старт на ад, а ова стриктно сме на доење, и сакам да продолжиме ☺️
Здраво, јас пиев после пораѓај за железото, ги допивав од бременост, малтофер последно пиев, мислам дека и јас прашав тука, исто на почеток и моето знаеше да има зеленкаста столица, пр 2,3 пелени беа зелено, па др жолти сенф, така некако. Доколку се полнат пелени супер е, значи си јади доволно, ќе си покажи вагата, штом качув ана килажа се е во ред, опушти се и уживај во доењето.
Ова ми беше потребно, баш мотивирачки и освестувачки говор. Сакам да ја дојам и ке се трудам што е можно повеќе да трае денес ке земам и од таблетите лактил па се надевам ке зголемам млеко. Ти благодарам мила на муабетот
Utre ke ja meram pak pa ke vidime Kako odi. Vaka ne mi dava znaci da e gladna ne placi I'ma Po 4 5 kakani peleni dnevno....
Затоа и ти викам поголемо е бебето побрзо се најадува има некои со месеци си седат на града и по пола саат си се мезат
Од тие што доите подолго време, кое е вашето искуство со бројот на подои дневно, односно кога отприлика почнуваат бебенцата да бараат поретко цицање и да врзуваат повеќе саати сон навечер?
7 месеци до утре како дојам. Баш некни броев, имавме 7 подои во тек на 24 часа. Бебе заспива околу 20-21ч, се буди еднаш за цицање околу 4-5ч и сабајле станува околу 8-9ч. Преку ден цица на отприлика 2-3 часа, а знае и на помалку од 2 да побара. Барањето е индивидуално, ние од скоро имаме обиди за еден оброк дневно. Велам обиди зошто не секогаш сака да јаде доволно. Само еднаш до сега откакако јаде се десило да скокнеме еден подој, ама од релативно скоро сме почнати со дохрана.
Не ми се десило да ме боли дур дојам, ама дур бев бремена неколку пати ме фаќаше. Смукав пастили пантенол, голтка по голтка пиев цеден лимон и јадев мед со црн бибер. Сигурно и за време на доење можеш овие работи, пробај.
Јас го пијам чајот на хип за доили и презадоволна сум. Мене лично лактил не ми делуваа. Еве ги имам не ги ни допив. Пробај. Но не се откажувај. На добар пат си.