Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.715
    Допаѓања:
    38.163
    Toa sto go pravis e najpravilno. Ne se za djabe dve,dvete imaat mleko ,plus ti e stimul za pogolema laktacija. Sin mi i denes od dvete gradi cica a za mesec polni 2god.

На Kaetana, zuto, Girl-Rabbit и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    5.368
    Фала ви мамички, ќе бидеме само на доење па ќе видиме како ќе напредува млеко само си течи кога ќе се регулира тоа? ќе морам и да измолзувам дека цела се правам водена од што течи само незнам дали да му го давам и то.

3. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Не ти треба многу одмолзување, така стимулираш повеќе да се создава! Ако имаш доволно за цицање и прифаќа да цица ич не ти треба да му даваш измолзено, така ризикуваш да се навикне на цуцла и да одбива града!
    За скоро ќе се регулира понуда и побарувачка, не се секирај!

На Miss.Sweet и Верче4 им се допаѓа ова.
  4. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.035
    Допаѓања:
    154.237
    I mene na pocetok mnogu mi tecese ama ne se izmolzuvav. Kupi si vloski za gradi imas vo apteka za koga ke izleguvas. Ke se sredi toa za nekoe vreme. Mene uste nekogas, posle skoro 11m mi se sluvuva po malku da mi protece

На Верче4 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    5.368
    што треба за да влезам во соба за доење на фб?

6. macunka

macunka Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2012
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    204
    Treba nekoj sto ti e prijatel da te dodade

7. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    5.368
    Ох па незнам некој сега..

8. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Најдраги новопечени мајки, ве разбирам дека е тешко. И мене ми беше многу тешко, на почетокот ги имав истите нејаснотии - една или две гради по подој, па колку време треба да трае подојот, па дали се буди бебе навечер ако ја преспива цела вечер, па дали да ждригне или не, тврди - меки гради..

Сето тоа со хормони и бебе што плаче (а некако сме програмирани кога ќе плаче да не ни е удобно - барем јас се нервирав и се препотував), доведува до едно чувство ма беспомошност и фрустрација.

Многу е важна поддршката од околината. И имам и претходно пишувано, ќе чуете секаков совет, од педијатар до педијатар контра мислења... Јас многу се разочарав кога сфатив дела на крај сѐ е на мене оставено. Со секоја одлука лична, ќе добивате поголема самодоверба како родител. И полека нема да ви треба толку помош околу ништо. И кога велам поддршка, највеќе мислам на сопруг. А мајки, свекрви, се покажало дека повеќе одмагаат отколку што помагаат. Нормално, има исклучоци.

Кога се работи за почетокот на доењето, тешко е со новороденчеда се препознаат неговите барања особено потребата за храна. Поубаво објаснување од она на @Miss.Sweet страница претходно, амин!

Запомнете го следново:
    Единствен начин за да се провери дали млекото му е доволно на бебето е према напредок и према пелени. Бебето треба да моча често (какањето не е императив), и да напредува 20-30 грама на ден - просек. Велам просек, затоа што ако го мерите детето секој ден, ќе видите дека различно напредува. Ако ви е страв мерење на месечна база, мерете го на неделна на почетокот. Ама немојте секој ден.

За колку гради на подој, колку да трае подој, прочитајте ја @Rabbit, преубаво објасни.

Цитирам оти не сакам да се повторувам.

Лактацијата се средува во рок од 4-6 недели. Значи кога ќе речам средена или воспоставена лактација, мислам на баланс меѓу побарувачка и производство. Затоа е важно доење "on demand". Затоа што детето и само детето е тоа што диктира темпо и кое што може да им каже на вашите гради колку е гладно.

После 6 недели ќе имате помеки гради, може и да не ви претекува млеко, може и да не можете да измолзите голема количина, но сето тоа не е репер за немање млеко.

И не се преоптеретувајте многу што да јадете и слично. Јадете здрава исхрана, пијте течности, живејте си нормално, и колку помалку се нервирате, толку подобро за вашето бебе.

Периодов ќе летне брзо, и грчеви ќе поминат, но не се доведувајте во состојба да не доите а сте сакале, само од пусти страв дали имате доволно млеко.

П.С. Поракава саде ја едитирам, ама ми се притисна "испрати" предвреме...

Последна измена: 15 јули 2016
    На Santaa, Sunshine_1979, Cka и 8 други им се допаѓа ова.
  9. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Ако сакаш пиши ми лп со податоци ќе те додадам.

Групата ко да не е активна последно време, но тоа не значи дека со пребарување не може да се најде одговор на многу прашања.

На Верче4 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Точно. Кога мајката се разболува од нешто, одма во нејзината крв се ствараат анти тела кои се борат против нештото.

Бидејќи се знае дека во мајчиното млеко одат и имуни фактори, тоа значи дека кај бебето преку млекото одат антителата кои се наменети да се борат со нештото што го има мајката. Така мајката му дава дополнителна заштита и на бебето од таа болест, затоа што имуниот систем кај бебињата треба допрва да се "гради".

Значи, причина плус да се дои кога сме болни.

Сега, да не се разбереме погрешно, зависи и од што сме болни, нели... :)

На zuto, mariatim, Miss.Sweet и 2 други им се допаѓа ова.
  11. marince87

marince87 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    160
    Мајки планираме одмор со бебе(3месеци) на три четири дена во Охрид. Дали смеам да се капам и да дојам? Кога ќе излезам од вода да ги премијам градите со чиста вода и да ги избришам. Има некок вакво искуство?

12. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    5.368
    Фала ти, ме додаде мацунка. Да треба многу барање низ неа, но тешко со време со бебушот како што само плачи немам време за ништо само враце ми е тешко многу тешко..

13. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Има на фб во групата опција "search" за постови во групата. Пиши клучен збор, сѐ ќе ти најде!

Јас бев на море, и се измивав оти градите ми беа солени и со песок. А за езеро, можеби можеш да поминеш со пребришување со нешто... Ако имаш услови, замиј се сепак.

На Girl-Rabbit, Верче4 и joy1 им се допаѓа ова.
  14. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Пак јас. Игнорирајте ме ако сум досадна, ама најдов супер линк за почетокот со доењето и сите предизвици со кои се соочуваат мајките кои дојат.

https://www.romper.com/p/10-things-...utm_medium=pro&utm_term=EKlP&utm_campaign=liq

Истиот ме натера да размислам на една точка особено - уживањето во доењето и конекцијата со бебето. Јас лично, не ја почувствував на почетокот, па дури ни подоцна. Мислам дека прв пат ја полувствував таа поврзаност со детето откако подпорасна и ни се намалија подоите. Кога ме пречекуваше од работа и сакаше да цица, кога научи да вика "цице!" кога почна да покажува емоции према тој чин. Не знам зошто не успеав претходно. Не дека не уживав во доењето, добро, не уживав секогаш, ама конкретно таа интимна релација мајка-бебе/дете ми дојде подоцна.

Па си мислев ете дека е темава за поддршка во доењето, да ги советуваме младите мајки и преку наши искуства, некои интересни доживувања, а со тоа да им дадеме малку надеж дека не е сѐ само болни брадавици, плачливо дете, и сл.

Особено не е ако се дои малку "поголемо" дете... :)

На Sunshine_1979, ines.h, *цветче* и 9 други им се допаѓа ова.
  15. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.140
    Допаѓања:
    2.723
    Ако за нешто ми е мака што немам млеко е за таа конекција т.е. неверојатна близина со бебето. Кога почна да цица осеќав дека сеуште сме поврзани наместо со папочна врвца овојпат со цице. Близината која ја осеќав допирот на кожа, устата неможам да ја опишам. Ептен ми недостига. За жал немав воопшто млеко, а бебушка моја сакаше да цица. И давав да влече напразно, се додека непочна да цица крв од моите раскрварени пупки. Потоа прекинав зошто почна да ја повраќа крвта.

На Elena ena, zuto, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  16. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.715
    Допаѓања:
    38.163
    @Kaetana da mozev 10pati kje go lajknev postov :)
    Go nemav toa cuvstvo samo 1mesec mozebi,zasto bev izbezumena,neinformirana,moze i nepodgotvena za taa nova uloga,za noviot clen,za doenjeto.... Sreka,traese kratko,pa od togas i se do denes,uzivam vo ova,posebno ovoj period,koga kje go pripies do tebe,koga znae deka ciceto mu dava mleko,za on da bide silen,koga nezno go gali,te gleda vo oci so zadovolstvo. Poradi sevo ova,jas nema da go odbijam sama,tuku koga on ke posaka.
    Srekna sum i sto periodov,blagodarenie na isustvoto koe go steknav ovie dve godini za doenjeto,pottiknav i uste 3-4 majki,koi gi imaa istite somnezi kako jas na pocetok,da ne se otkazuvaat i da gi dojat avoite bebinja.
    Toa me ispolnuva i mi e od ogromno zadovolstvo.

На Elena ena, macunka, ines.h и 4 други им се допаѓа ова.
  17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.499
    I nie uste se doime :)
    Ne tolku mn no sepak bara
    Koga ke me vidi gola ide i vika titeee moeee :D i nezno ja gali gradata
    Pa i pravi tit tit :D
    Mn se slatki bre

На Sunshine_1979, macunka, Girl-Rabbit и 4 други им се допаѓа ова.
  18. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    И мојов веќе неколку дена вика цице кога го спремам за спиење. Многу беше интересен кога му објаснував дека и мажите имаат цициња ама немаат млеко. Па му покажав каде му се и го прашувам кај се твоите цициња и одма ја шири блузичката и ми покажува :D Ние се доиме само навечер но нешто не е арен деновиве и денес цел ден вика цице ам, ам па си цицаше и неколку пати преку ден. Како е поголем и како повеќе сфаќа за што служи цицето ме фаќа жал уште од сега како ќе се одбиеме :( Таква блискост, нежност и уживање жалосно е да се прекине. Нека си цица дете дур сака. Сите од околу што не ми се блиски ми викаат не ли ти е мака по 2-3 пати навечер да стануваш и да го доиш а сабајлето си на работа. Викаат сум требала да го одбијам чим сум се вратила на работа :envy: Небаре ручек му правам ко ќе станам 2-3 пати навечер. Ќе си поцица, ќе си се изгушкаме и изгалиме и пак секој во свој кревет.
    @Kaetana и кај мене она чувство за блискост и поврзаност проработе подоцна. Дури кога се вратив на работа а тој со душа чекаше да ме види и да се гушнеме. Па сега па кога вика цице ми се оди да земам по цел ден да го дојам. Со таква милост го кажува тоа абе ми се полни душава, а па грижа на совест имам кога не му давам цице туку цврста храна :(

На macunka, Girl-Rabbit, Kaetana и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.769
    Допаѓања:
    141.821
    Mene najubav del od doenjeto mi e koga me gleda vo oci i ako i se nasmeam se smee i i ispaga gradata od usta i odma ja bara i ja lapnuva. Mislam deka najubava mi e togas. Togas mi e samo moja. Jas sum samo nejzina. Pointimen moment nemam.

На Elena ena, Adina, LadyC и 9 други им се допаѓа ова.
  20. Girl-Rabbit

Girl-Rabbit Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2015
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    918
    Ах од каде да почнам....Уште пред да се породам најголема желба ми беше да со го дојам синко.На почетокот т.с. првиот месец од раѓањето на синко видов многу мака со доењето.Раскрвавени,распукани брадавици,болка,мачкање со ланолин секој подој,ставање д3 капки на гради итн.,мислиш нема никогаш да заврши болката .Помина и тоа и сега уживаммм леле кога ќе ме погледне со тие очиња и дава знак дека сака да цица.....не се опишува блискоста што се има за време на чинот,би сакала секој да ја доживее и да види колку е убаво да му го дадеш најубавото нешто на своето чедо.Мајчиното млеко е незаменливо и покрај сите убедувања дали имам млеко од околината и да му давам оф леле мајко „оризова вода бе„ хахаха.Признавам дека на моменти на слабост танка беше границата да се откажам ,хормони хаос ,нервоза ,дете плаче јас незнам да го наместам лелелел.....Многу ми беше потребна поддршка дека јас го можам тоа ,дека јас сум силнам,многу научив тука од вас(исто и мајками е заслужна што дојам).Колку цица кога цица многу се замарав ама научив дека ако го следиш детето и нудиш града во секоја прилика се фаќа ред за брзо.Грутките во гради поминуваат ,болни отечени гради нема повеќе .Сега едвај чекам на нареден подој бидеќи знаам дека тоа е најдоброто што можам да му го дадам на синко,засега.Посакувам како што кажав сите тазе мајки кои се на почеток за доење да бидат упорни како и јас и им давам поддршка за тоа што го прават .Постојат и одредени случаеви каде што мајката не може да дои и ништо од тоа не е страшно ако така и налага ситуацијата искрено жално ама тоа незначи дека се помалку мајки ако нивните деца ги пораснат со ад.
    Ете јас се запишав многу ама многу сакав и сакам да го споделам моето искуство тука и секаде каде што можам.Аха и да ,да не заборавам дека доењето во јавност не ми претставува проблем,секако дојам дискретно настрана и покриена ама баш и не се секирам многу оти најважен ми е синко да биди задоволен.Повеќе ми е важен тој од мислењето од околината
    Мамички само напред,најсилни сте!!!

На Elena ena, Kaetana, Kom.pot и 3 други им се допаѓа ова.