Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @Kom.pot баш ми е жал. Се надевам дека си подобро. На жалост, доењето не е секогаш лесно и едноставно...

@Eli23 веќе ти пишав, ама for the record, ќе пишам пак. Како што пишала @LaDyDoLl можно е, ама треба многу трпение и многу редовно одмолзување. Покрај механичката стимулација кога ќе почне да се зголемува млекото "допразни ги" градите и рачно. Нема да биде од одма, ама ќе биде со упорна стимулација.

@ines.h и @Верче4 вие сте мајки на помали бебиња. Ели кажа дека има чувство дека млекото ѝ е намалено а не доела 3 месеци и не се молзела. А вие имате чувство на основ на што?
    Ако вашите малечки цицаат редовно, нема простор за паника.

Морам да ве прашам - зошто вадите со пумпа? Затоа што извадената количина со пумпа не е репер за тоа колку млеко имате.

А со давање прихрана само го зголемувате ризикот од намалена лактација. Не влегувајте во тој круг. Не давајте дохрана освен ако не се види дека децата не напредуваат како што треба.

Патем, колку имаат досега напреднато? Бевте ли на мерење? Бевте ли на контрола?

На *цветче*, Верче4, Eli23 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. macunka

macunka Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2012
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    204
    Mami kolku saati najmnogu e normalno da ne cica bebeto,moeto bebe cicase vo 7:30 pa vo deset mn malku 3-4 pati povlece i si igra so gradata se vrti na sekoj glas i si gletka samo,ne znam dali e gladna,posle toa pak uste nekolku pati povlece i posle nekoe vreme zaspa

3. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    5.368
    @Kaetana Во право си, јас сум мајка на 4 неделно бебе. Јас конкретно тоа чувство го добив од кога почнаја грчевите многу плачи несака да цица едвај по некоја минута 3-4 и затоа мислам дека не му е доволно да се најаде плаче се трга од града и несака повеќе. Кога си цицаше убаво беше напреднато, сега се немаме мерено ке одиме наредна недела инсистирам повеќе на града сега се надевам ќе се вратиме во нормала. Фала на советите :)

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  4. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    173
    A kolku trebq da napreduvaat bebinjata koi se dojat mesecno posle 3 mesec? Site imame vecen strav dali im e dovolno mlekoto.'jas koga pie caj se plasam da ne e gladno a sum mu dalq da jade pred saat vreme

На ines.h му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Ако се плашиш дека е гладно, зошто даваш чај кој нема никаква нутритивна вредност?

На Girl-Rabbit му/ѝ се допаѓа ова.
  6. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    173
    Caj mu davav.otpocetok za grcevi

7. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    5.368
    Што смеам да се напијам за забоболка? Умникот ми излегува страшна болка имам. Help!!

8. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Парацетамол

На Kaetana и Верче4 им се допаѓа ова.
  9. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Здраво на сите. Јас сум нов член но редовно ве следам уште од бременоста и многу ми помогнавте за многу прашања. Имам едно прашање и се надевам дека на соосветна тема ќе го поставам.
    Бебушка е три ипол месеци и сме на ексклузивно доење.
    Прашањето ми е за градите. Имам многу млеко и на два пати се запуши канал, прво на едната града па по неколку недели на другата. Среќа поминав без антибиотик. По совет на гинекологот се одмолзувам редовно, но така само повеќе го стимулирам млекото, а доколку не се одмолзам градите ми се цели во грутки.
    Искуство и совет како да успеам да ја урамнотежам понудата и побарувачката на млеко без да си направам проблем на градите.
    Извинете за долгиот пост.

10. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Во периодот од третиот до четвртиот месец се средува лактацијата сама по себе.
    Треба да се среди само по себе наскоро.
    До тогаш можеш да си помогнеш со топли облоги, облоги со листови од зелка и редовно молзење.
    Издржи уште краток период.

На Girl-Rabbit и џунџуле им се допаѓа ова.
  11. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.768
    Допаѓања:
    141.815
    На Kaetana и Eli23 им се допаѓа ова.
  12. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Мислам може. Јас почнав да јадам кога престанаа грчевите.
    Од грав знаеше понекогаш да има гасови, ама и поминуваше.

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Важно е кога ќе се одмолзуваш да се одмолзуваш многу малку колку да ти олесни, за стимулацијата да биде сведена на минимум. Секое одмолзено млеко зачувај си го, ќе ти се најде. :)

14. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Јас на твое место утре петочно би скршила мраз за гравче! :)
    И таман после ручек, слатко од јагоди на пример на една убава овесна палачинка! :)

На Girl-Rabbit и Cka им се допаѓа ова.
  15. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Пробав со малку но не може. Така по втор пат проблем си направив. За да се ослободат грутките мора до крај (иако секогаш има уште млеко) . И еве веќе три месеци се одмолзувам. Замрзнав колку имаше простор. Но се надевам дека ќе се среди уште кратко како што напиша eli23. Инаку е навистина мачно. Но ќе издржиме за нашите бебушки. :)

16. Bubble-trouble

Bubble-trouble Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    17
    Здраво мамички. Значи процесот на доење ми се виде толку комплициран што во глава ми се отворија милион прашања во врска со него. Првин, мајка сум на бебе од 17 дена кое додека бевме во болница беше рането со ад поради тоа што ми немаше надојдено млеко. Пред да излеземе од таму добивме "совет" од педијатарот да си купиме кутија со адаптирано млеко "за секој случај" бидејќи бебето ми било многу халапливо и нетрпеливо и тоа ќе ми претставувало проблем. Купив адаптирано млеко...и нормално како прворотка со милион нејаснотии во главата со бебе кое уште во болница качи 80гр а на првата контрола по 10 дена видовме дека качило уште 350 гр. и кое дома почна да плаче се повеќе и повеќе (подоцна утврдивме дека е благодарение на грчевите) не знаејќи дали моето млеко би му било доволно посегнував по ад, секако секојпат мислејќи на советот од педијатарот. Но деновиве гледам дека млеко ми капе па дури некогаш и тече од градиве но проблемот е што како прво не знам да го наместам малиот соодветно на града па и те како се мачиме на вруќиниве да се наместиме за да поцица 5 до 10 мин од едната и да заспие па со живи маки го почнуваме одново истиот процес и на другата града и пак задремување...и ете ја пак дилемата...се најаде ли синко или да одам да стоплам вода за ад? Полека му ја намалувам дневната доза на ад но некако ми е страв целосно да ја откажам неговата употреба...пусти страв да не остане синко гладен. А инаку пробав се од шприцеви, рачни пумпи, електрични пумпи, силиконски брадавици до чаеви за доилки, се за да можам да му го пружам најдоброто на синко...мајчиното млекце. И срцево ми се кине кога го видам со колкава сласт си го пие адаптираното млеко а млекото што ми тече од градиве си прави се поголеми кругови на облеката што ја носам. И баш поради тоа знам дека мора да се обидам, бидејќи сакам да си го дојам синко а мислам и дека имам млекце во доволни количини иако синко не го исцицува цело. Што и како ќе биде не знам, но знам дека мора да се биде упорен и истраен во овој конфузен процес на доење...се надевам дека на крајот се ќе се среди

Последна измена: 5 август 2016
    На Santaa и Kaetana им се допаѓа ова.
  17. mimidjon

mimidjon Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2010
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    2.321
    Девoјки aј искуствo,млекoтo ми е нaмaленo oд штo моиве бебенцa се нaучијa нa шише пoрaнo имaв мнoгу млекo сегa пo oдмoлзувaњетo нa грaдa пo 40,50,60 .Прaшaњетo ми е дaли и штo дa прaвaм дa ми се врaти тoa млекo oд пoрaнo.

18. Girl-Rabbit

Girl-Rabbit Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2015
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    918
    Драга,сите ние ги имаме истите проблеми на почетокот со доењето.Имаш многу убави постови наназад па ако имаш време ти препорачувам да ги прочиташ повеќето.На youtube имаш видеа како да го наместиш бебето за цицање ,мене искрено ми беше најлесно да го видам начинот за да знам како .Одприлика тоа би изгледало како ние кога јадеме сендвич(има такво видео на англиски )најпрво ја земаш ареолата со два прста ја фаќаш ,ја издолжуваш на напред и ја завртуваш брадавката малку на горе.Бебето ќе го допреш на горната усна и неколку пати додека ја отвори устата најшироко што може.Само ставај го на града почесто и ќе се среди се .Верувај дека нема потреба да нудиш ад.Се надевам ти помогнав,поздрав и се најдобро драга

На Bubble-trouble му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Girl-Rabbit

Girl-Rabbit Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2015
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    918
    Ставај ги на гради колку можеш повеќе.Не е исто да се молзиш и они да цицаат(молзењето никогаш не е репер за тоа колку млеко имаш)

20. mimidjon

mimidjon Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2010
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    2.321
    Знaм нo мoрa дa ме рaзберете не сакаат a пoлнa бев сo млекo пo 160 мл измoлзувaв a сегa пo 50,60 бaрем уште мaлку дa имaше ги стaвaм јaс нo немaт желбa кaкo цуцлa и дoaгa цицетo зa релаксација a претхoднo пa се нервирaa јa штипеa јa вaдеa сo рaце сaми и не цицaa мoрaше сo шише.Дури.мислам и вo.шише гo пoзнaвaaт мoетo млекo.