Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    Мајки, од пред недела мислам дека не и стига млекцето од мене на малата.
    Сумљам дека претходно имаше жолта кака, сега е се на циве и е зеленкаста течна.
    Пред некој фен дадов дохрана, морав да излезам па замена и пак и стана жолта. Сега неам даденл, пак зелена. А кога се измолзувам има макс околу 50мл од двете гради кога се пуни.
    Малата е веќе скоро еден месец.
    Дали да давам дохрана, што мислите?

2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Измолзувањето не е никаков веродостоен показател дали има мајката млеко или не.
    Може да си дои бебенце најнормално а да не измолзува повеќе од 2-3 капки.

Доколку детето напредува барем по 20 грама на ден и полни пелени нема потреба од дохрана, посебно не во овој осетлив период кога наместо стимулација може да се одвикне од доење и да го избере полесниот пат, односно цуцлата.
    Јас би следела ситуација првен, не би вовела.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  3. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    пА не полни, тоа е муабетот, ептен малце и тоа течно зелено.

4. thebabylover

thebabylover Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    860
    Мамички добар ден. Ние денеска 10 ден полниме.
    На почеток фативме жолтица па бевме поспани. Ја будев на 2 ,највеќе 3 часа да цица...Сега жолтицата поминува,може минимално да ја има,но далеку е од тоа што беше. И сега имам чувство дека ако не и дадам цицка нема да потражи 3-4-5 часа....страв ми е да не е гладна.Ноќе не плаче но јас чувствувам кога ја бара цицката лево десно во креветче и два пати цица само...Родилна тежина ја врати уште на 6 ден кога бевме на педијатар. Пелени полни....5-6 не сум броела тачно...
    И вие што мислите дали да чекам да ми побара да цица или да ја дојам на 2-3часа? И ноќе колку би требало да цица??

5. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    И плус си цицаме со силиконски, така да не одбива ништо

6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Бебушите може да не какаат и до 10 дена, посебно кога се на доење- Под полни пелени мислев општо, и мочкање и какање.
    Треба да е течна.
    Точно дека златеста е најчесто, но може да варира од најразлични причини... Имаш ли можност секој ден да ја мериш, да бележиш дали качува по некој грам секој ден?
    На чиста штотуку сменета пелена само, евентуално и со боди, и во исти дел од денот.

При силиконските мора сепак да влече, од шишенце стануваат дечињата ``помрзливи`` , на тоа мислев, со помалку труд тече млекцето и полесно им е.

На Kaetana и Girl-Rabbit им се допаѓа ова.
  7. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    @thebabylover , moe mislenje e da si cuca spored potrebata koga veke e pominata zolticata. Za navecer bidi srekna sto ne se budi i gledaj da se naspies.
    @NanaMia , da se obides pocesto da cica, moeto barase da cica na saatipol. Inaku odmolzuvanjeto ne e nikakovreper dalu imas mleko ili ne.

На thebabylover му/ѝ се допаѓа ова.
  8. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    Ккаов саат ипол, ма нон стоп цица, на 15мин. ќе и давам дохрана, 30мл барем, дете се раскина плачејќи, еве денес дадов мирно е ко бајче

9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.486
    Pa sto ako bara na 15 min
    I mojata barase pa preziveav

Place od grcevi na taa vozrast koi so ad ke mu gi zgolemis uste poveke
    Placat posto im treba toplina i majka
    Placat poradi skok vo razvoj

Odnesi ja na merenje pa ke vidis dali naprednuva ili ne

На zuto, M&M, *цветче* и 2 други им се допаѓа ова.
  10. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    Чекај бе, кој рече дека ми смета да ја дојам? Мене ме грижи што има зелен измет. Нема грчеви иначе. Сигурна сум дека и давам топлина и љубов :*

11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.486
    Zelen izmet ne znaci sekogas glad ;)
    Moze e nastinata

Za smetanje jas ne spomnav nisto

12. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.235
    Допаѓања:
    48.519
    кој ти кажа дека не смее?:(
    ова од каде и колку го зеде?

13. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    @NanaMia ako e postojano zelen izmetot konsultiraj se so pedijatar. Inaku i za dvete deca koga jadev lubenica im bese zelena kakaskata, iako ne ja smenev vednas pelenkata znaese da smeni boja zelenkasto. Dobro bi bilo da ne se dohranuvate, no ako smetas deka e taka podobro, togas i e podobro da go dohranuvas. Inaku mlekoto sozreva na nekolku pati, mozebi kaj tebe malku pokasno ke se sluci pa za nedela do dve najdocna ke ostanete samo na cicanje.
    Pozdrav i ne se otkazuvaj od doenjeto.

14. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    Никако, тоа ми е најголемо задоволство, интимен момент, само наш..

На џунџуле му/ѝ се допаѓа ова.
  15. K.Mari4ka

K.Mari4ka Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2011
    Пораки:
    1.457
    Допаѓања:
    1.559
    И кај мене на почетокот неможеше да цица, ми дојде наеднаш многу млеко и се измолзував цело време и му давав од шише. Сега ставам силиконска брадавица си ја фаќа и не ја пушта и си цица 20 минути и заспива, ако го тргнам се буди и пак бара. Во тој случај му давам измолзено млеко со шише да си се дојаде. Шише имам направено исто како да цица, не му тече само додека не си повлече сам. Вака почнав оти предтоа самп кога цицаше не качуваше во килажа и ми рекоа млекото што го одмолзувам да му го давам и сега супер си напредува. Ем си цица ем му додавам уште за секој случај да се дојаде.

16. fs-fs-fs

fs-fs-fs Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    801
    Во болница бидејќи мирисот од антипреспирантот можи да го смени вкусот на млекото преку порите , ова е од еурофарм 180-190 денари !

17. Bubble-trouble

Bubble-trouble Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    17
    Ние уште некој ден и правиме 2 месеци и цело време доењето се одвива преку силиконски брадавици. Времетраењето на подоите е различно, нема некое си правило дека со силиконски брадавици подојот ќе трае одреден период. Претпоставувам ист случај како и без нив

18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    77.009
    Дали си пробала без силиконски? Биди упорна, мене патронажната од глава само што не ми ги удри силиконските... брадавица меѓу показалец и среден стисни и обликувај според положба на бебе (ова за рамни брадавици е топ, јас имам)... кога фати да цица видов што е разликата, бебе нацицано боље каде каде :) Ако уште сега се откажуваш со ад, отиде твоето млеко :) не ти цица убаво поради силиконските..

На Mama Maja, Lolipop23, Cka и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Зелена столица се јавува од повеќе причини - ненавремено сменета пелена, ако си јадела ти нешто зелено, ако има повеќе мрсули и лиги, од настинка, од грчеви...

Единствен показател за глад е вагата и полни пелени со урина.

Давањето на ад може сериозно да го загрози доењето. А имам веќе пишувано дека смирувањето на детето после ад не секогаш се должи на заситување на глад, туку ад млекото е потешко за варење и го преоптеретува детето ако не било гладно, па се смирува затоа што е прејадено.

Доењето може да биде загрозено од пропуштање на подои а со тоа и стимулација, како и од давање на шишиња со што може бебето да не сака да прифати града (постепено).

Ве молам не давајте ад на своја рака. Советувајте се со педијатар.
    Јас по препорака од педијатар да дадам ад не дадов, не па обратно.

На Mama Maja, zuto, ZRNO и 9 други им се допаѓа ова.
  20. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.151
    Сакав да го пишам ова што го напиша @Kaetana во врска со бојата, ама несакав погрешно да бидам сфатена, бидејќи гледам има мајки кои многу внимание обрнуваат на бојата на каката.
    Мене педијатар ми има кажано, бојата не е битна, и доено бебе може и до 2 недели да не кака. Битно е да напредува на вага.

На zuto, M&M, danichap и 4 други им се допаѓа ова.