Мајки ме мачи нешто..Свекрвата ми вели дека млекото ми било ретко..Прв пат се случи синко откако ке се нацица за еден час да плаче..И она ми вели детето е пак гладно изгледа млекото ти еретко или немаш доволно па како сум ги чуствувала градите незнам што како некој доктор испрашуваше..Дента бевме со мм до град се вративме и она му дала чај бекутан 100мл го испил цел и вели гладен е испи цело шише чај а мене градите камен само што тргнам влошката тече млеко и се одмолзив и велам еве имам млеко и таа ми вели ако ретко ти е..Земи по малку да му даваш ад..На секој подој е какан и пелените за 2 часа ако не ги сменам право е мокар..Незнам ме стави во дилема незнам што да правам навистина..се извинувам на долгиот пост
Да ппрестанеш да слушаш свекрва ти и да си презедеш работите во свои раце. Сите овие постови кои ги пишуваме повторуваат едно исто, кога бебето полни пелени и качува на тежина значи се е во ред, да не се посега по АД. Бебињата плачат од најразлични причини, не мора да значи дека е глад. Ниту млеко може да биде ретко/слабо, ниту па имало потреба 100мл чај бекутан да му се дава на бебето.
Ај боже господе а какво сака да биде, бело како кравјо од тетрапак? Мајчиното такво е проѕирно бело, ако и се гледалона неа ретко. Како напредува бебето? Води си се по тоа, не по тоа што кажува свекрва ти... бебе не плаче само за јадење, може плаче за спиење, плаче за во раце, плаче за допир твој, плаче да се гали на цице, плаче дека му е топло, плаче дека му е ладно, плаче дека не му е удобно, што има друга работа освен да плаче на почеток? да кака и да цица, пие млеко..
Kako odreduva gustina na mleko svekrva ti? Go napoila caj koj nema nikakvi vrednosti a mlekoto retko bilo. Cajot gledam gust. Ne ja slusaj. Imas mleko. Plus shisheto kape od cuclata i go tera bebeto da golta. A moze i cajot sladok da e i zatoa da go pie.
Свекрвица да ја уклучиме во совети за бебиња, ќе ни ги опраи децата. @blessed.an не и се замарај ама ич. Покрај толку млекп ќе то се одбие на крај детето,мислам дека и со тежина супер си напредувате. И никако не слушај постари со совети од пред еден век. Тие свекрвите едноставно ко да имаат потреба да докажат дека снаите не знаат да се грижат за своите деца, аххххх балкански простотилук.
Дали смеам да извадам заб со анестезија,ќе влијае тоа нешто на млекото?Какво апче смеам да се напијам против болка?
Во однос на анестезијата најдобро консултирај се со заболекарот, он да ја одбере соодветната. Доколку бебушот има прифатено шише, можеб би можела и да се измолзиш за наредните 1-2 подои. Ибупруфен имам пиено после пораѓај, додека доев, за болките.
Не сака да пие од шише ништо .А колку би имала дејство одприлика?Бебе цица на 3 саати ако му дадам малку кашичка ако не не го вадам забот ќе почекам .Утре одам на заболекар ама немам болка,сакав да се информирам како оди раборава со анестезија Ако несмее да ми става ,ќе одложам за некој месец
Во секој случај консултирај се со докторот и што ќе ти каже он, да не шпекулирам... Доколку можеш да го надоиш пред вадењето, па нареден оброк да замените со каша и дури за понареден евентуално дали ќе биде поминато дејството.
@Girl-Rabbit има анестезија без адреналин за трудници и доилки. Побарај си од заболекарот, јас пред една недела правев заб со таква.
Мислам дека и за вадење заб стоматолошката анестезија е ок со доење. Многу пати е дискутирано во соба за доење, и секогаш имала зелено светло од докторката.
Незнаев каде да го поставам прашањево... Ми се случува нешто чудно и непознато за мене, се надевам на мислење од некој кој е поупатен или кој го поминал истото. Малата не цица скоро една година (од минатиот октомври), после шест месеци сеуште имав по некоја капка млеко, но последен пат кога проверив (пред летото) веќе воопшто немаше. Но задниве три дена осеќам пецкање во брадавиците нешто слично како кога надоаѓа млеко. Денес кога стиснав видов дека од десната дојка има млеко Нормално ли е после една година ова што ми се случува? Можно ли е да е од стрес па да се случил хормонски дисбаланс? Или нешто друго? Јас секако неделава ќе си закажам на гинеколог.
@Kitten а циклусот нормален, редовен ти е? Тоа единствено од висок пролактин се случува, некој дисбаланс настанал, со терапија се средува.
Мамички, што храна чини да се конзумира при доење. Сигурно тоа го имате пишувано..но ако сака и можи некоја мама нека пиши. Стварно немам идеи што чини да се јади за ручек, поручек, дали чини да се конзумира млеко и млечни производи...
Јас би рекла јади си се. Ако почне една доилка да си крати од се што би можело евентуално да предизвика грчеви кај и е крајот. Во оваа фаза потребна ти е балансирана храна. За да знаеш дека нешто не му годи на бебушот и му предизвикува грчеви мора првен да го пробаш за да го утврдиш истото па да прекинеш со конзумирање.
Mene vo bolnica i sestrite i pedijatarot i nutricionist mi rekoa da ne jadam zelka, grav, leka, grasok, boranija, citrusni ovosja radi alergija, malini jagodi kapini isto radi alergija. Citajki po internetov gledam i kromid, krastavica, domat ne e dobro da se jade zaradi grcevi, ama jadam posto ne znam sto da jadam veke, prvite nabrojani namirnici koga veke tolku mnogu luge mi kazale da ne gi jadam ne mozam strav mi e, a mi se jade gravce ta mi se place omileno mi e
Жени ми треба совет и мислење од некоја поискусна. Имам бебче скоро 4 недели. До пред една недела немавме никаков проблем до доењето, меѓутоа последнава недела незнам што и стана почна по цели денови да плаче и да бара за цицање. Не можев нити до тоалет да одам нити да јадам, по цел ден на града, цело време гладно ко недојадено. Почнав да и давам адаптирано млеко само пред спиење и одма се смирува и спие без проблем. Ама денес еве и преку ден цел саат цицаше и после тоа пак се врти за цицање и плаче. Ја држев колку можев и на крај и дадов пак адаптирано млеко и се смирува. Да напоменам дека градите ми се меки, а имам млеко цело време, ми отежнуваат само ако не цица едно 4-5 саати. Мене ми оди памет дека ми е слабо млекото не ја дохранува и не ја држи. Ме интересира мислење од некоја од вас што имала слично искуство
i moive gradi se meki celo vreme a koga ke stisnam iskaca mleko a citam trebalo da se tvrdi , i po 5-6 saati da ne go dojam ne stanuvaat tvrdi nitu pak me bolat...i moevo koga cica pak bara da jade, eve denes za cudo cicase cel saat pa posle saat posle toa spiese inace odma bara uste , jas go dohranuvam celo vreme.
Само 2-3 стани назад е неколкупати дискутирано за истиов проблем. Слабо млеко НЕМА. Бебето е поголемо, повеќе млеко му треба, затоа подолго дои. Штом имаш млеко не давај АД, АД е појако за стомачето и потешко се вари, затоа и бебињата заспиваат полесно (како ние кога ќе се прејадеме хамбургер од 7ца). Може да го мачат грчеви, лекот за тоа уште не е измислен (кој го открие нобелова ќе добие), кај некои помагаат чајчиња, капки, масажи, кај нас помогна само трпение. Едит: меки тврди гради не се мерило за млеко, со првиот син ми беа камен, со вториот лактацијата побрзо се воспостави и меки се, а млеко имам и повеќе од доволно.