Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Freyja

Freyja Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2015
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    62
    Пробај смени и позиција на доење, да не има тивок рефлукс па затоа нејќе да цица. Пробај да го поставиш во малку подисправена позиција, види како ќе реагира.

На Верче4 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Здраво мајки :)
    Еве ме и мене тазе мама 3 дена, толку многу ве читав овде што супер се снаоѓам, нема паника, нема страв, има само многу млеко.Ама многу.
    Бебе цица и убаво влече ама сепак потребите му се уште мали а мене млеко ми тече по стомак по нозе значи се е мокро околу мене. Градите се веќе огромни, полни и топли.
    Му нудам често, моментално олеснува но брзо се дополнува. Да ве прашам искусните, дали да истиснувам по малку рачно и кога, колку? Несакам дополнителен стимул да направам ама па и вака ми е веќе страв да не фатам упала и запушам канали?
    Пишете мислења, фала ви

На Kaetana, M&M и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  3. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Ладни облози меѓу подоите ставај, ако чуствуваш притисок, чешање, или чворови па и болка одмолзувај. За грутките ако имаш масажа нежно да се разбијат. Пробај помалку течности, искрено мене тешкп ми одеше со ова.

На Kaetana и wings им се допаѓа ова.
  4. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    5.368
    @danichap @Freyja така цица навечер во полусон ама дење несака никако пишти неможам да го смирам незнам зошто вака го вртам секако не и не. Ќе се помачам да видам дали ќе успееме тоа е. Фала ви мамички.

5. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.033
    Допаѓања:
    154.225
    Ajde izdrzi ke pomine i toj period. Eve ako e za uteha i jas bev sama i so prvoto i vtoroto. A ete so prvoto mnogu mi bese potesko ama najverojatno deka prvo pa nova situacija pa kenkavo bebe. So vtorovo dali deka veke znaev sto me ceka nekako polesno go isterav. Ok bese polesno bebe ama pak cicase koga saka pa plus obvrski okolu drugoto dete... se e navika ti treba malku vreme a za donasnite obvrski ne se forsiraj kolku mozes tolku

На zuto, Kaetana и Girl-Rabbit им се допаѓа ова.
  6. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Толку сум гладна и жедна што незнам дали ќе успеам со ова последново, после секој подој сум уморна и многу жедна

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  7. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.033
    Допаѓања:
    154.225
    Jadi si ti treba energija tecnosti isto ama gledaj po pomali kolicini kolkuda gasis zed. Inaku uste ti e rano posle nekoe vreme ke se stabilizira laktacijata barem vo poveke skucai e taka.

На Kaetana и wings им се допаѓа ова.
  8. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мајки што мислите колку млеко му е потребно на бебе од месец дена за 3часа..Мислам ке се измолзам па колку би му било доволно..

9. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Исто, :) доев и молев вода или сок да ми дадат. Ќе пробав да намалам течности, и после наеднашш
    Три чаши вода ќе се изнапиев.

На Cka, Kaetana и wings им се допаѓа ова.
  10. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мене во болница ми рекоа колку што можам течности да пијам..Кога ме пуштија крвта ми беше слаба и докторот кој ме правеше царски ми рече најмалку 4литри на ден течности да пијам најдобро рече вода или домашни сокови..А јас без леден чај ден не ми поминува. Го прашав дали смеам рече да само што повеке течности да внесувам.

На џунџуле и wings им се допаѓа ова.
  11. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.151
    @wings знам како ти е, истиот проблем го имав, со двете деца. Кога ќе осетиш мака, тешки гради измолзи се (јас вадев по 150мл од една града:!:) и најдобро складирај во замрзнувач, ќе ти се најде некогаш. Неколку дена додека да се среди лактацијата ќе имаш мака, ќе надоаѓа многу млеко, ќе болат гради, брадавици, но бебето ќе почне повеќе да цица и ќе се среди се за кратко време. Ама вода обавезно да пиеш, немој жедна да седиш никако.

На Girl-Rabbit, Lolipop23, џунџуле и 2 други им се допаѓа ова.
  12. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Измолзи колку можеш повеќе. Искрено дојам и јас о навистина не знам колку е потребно, тоа мајките што се со ад би знаеле повеќе. Јас би измолзила колку можам повеќе, подобро да се фрли отколку бебуш да е гладен.

На Girl-Rabbit и blessed.an им се допаѓа ова.
  13. LadyIvvy

LadyIvvy Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2011
    Пораки:
    574
    Допаѓања:
    773
    Mamicki koga vi dojde prvoto mleko?

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.159
    Вечерта на вториот ден после породувањето, со првото на третиот ден после породувањето. Ако се породи синоќа, вечерва, евентуално утре може да ти надојде. Кога ќе го ставиш бебето на града, немој да ти ги шмука напразно пупките, да не ти ги разрани, биди сигурна дека ти е надојдено млекото. Ова од искуство со првото, два месеци не можев да ги оправам брадавиците, па доев со силиконски.

На Kaetana и LadyIvvy им се допаѓа ова.
  15. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    173
    Pusev se dodeka ne doznac deka sum bremena. Sega veke 5 meseci dojam I mnogu mi se pusi. Prasanjeto mi e dali moze nekoe cigarce I koga?

16. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    se porodiv ponedelnik popladne, petok rano sabajle mi dojde .

На Kaetana и LadyIvvy им се допаѓа ова.
  17. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Третиот ден. Млекото надоаѓа максимум до четири - пет дена. Некои жени имаат и пред да се породат.

Мене па ме учеа дека и да немаш млеко треба да го ставаш бебето на гради, затоа што помага за да му се развир рефлексот за доење, а кај тебе ќе стимулира побрзо да дојде млекото. Разранување на брадавиците доаѓа од неправилен фат на градата. Барајте да ви покажат како правилно да го наместите бебето на града.

Јас исто пушев претходно, но после толку голема пауза немам никаква желба да запалам. Дури сум посреќна како непушач.
    А за ризик, не би требало да има некој голем ако се една - две цигари, ама сепак би те бодрела да не продолжиш... :)

На Annath, zuto, Smizzy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    ^^
    Јас го направив ова. Одма го ставав на гради да влече на празно за да стимулира лактација. Педијатарот ми рече само така продолжи макар и на празно а мозокот ќе си го направи своето.
    Експресно стигна млеко во огромни количини, златово за 24 часа качи 70 грама на што сите се чудеа.
    Многу ми е интересно што кога го гледам како спие или го гушкам мене ми тече тогаш чешма млеко. Хормони, мозок, мајка јас уживам луѓе на 7мо небо сум :inlove:[/QUOTE]

На Girl-Rabbit, џунџуле, Cka и 7 други им се допаѓа ова.
  19. Girl-Rabbit

Girl-Rabbit Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2015
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    918
    Nikotinot i alkoholot bebeto ke gi prima preku mlekoto.Jas isto pusev i sega sakam da zapalam ama dusa ne mi dava radi sinko ,baska si se tesam deka sakam koga ke go zemam vo pregratka da mu mirisam ubavo ,a ne na cigari.Taka se vozdrzuvam da ne zapalam cigara.Sepak ti si znaes.

На Cka и Kaetana им се допаѓа ова.
  20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.723
    Допаѓања:
    77.007
    Мене 3 дена после пораѓај, предтоа ни колострум ни капка немав, а синко се утепа од влечење на празно.. :D Ставај да цица, да стимулираш но немој предолго, малку да цицнува, да дадеш на организмот сигнал :D
    Градите мора да болат, помалку или повеќе.. па непипната града одеднаш станува дојка, како да не боли :D

На Kaetana, LadyIvvy и Girl-Rabbit им се допаѓа ова.