Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Znaci ima drasticna razlika vo vremetraenjeto na podoite, neznam mozebi predhodno minatite meseci epten dolgo se zadrzuvase, pa sega mi se gleda prekratko. Taka salam se nacicuva prvite dva podoi nasabajle, a ostanatite ima cuvsvo kako samo da stavi nesto vo stomaceto za 10tina min maksimum e gotovo. A isto i za brojot na podoite, no eve mi velat deka treba da bide veke namalen brojot na podoi na ovaa vozrast. E sega, ne place ne e voznemireno,pa i jas isto si velam ko tebe, ako e gladno ke place.
    A vo vrska so toa sto si dobila, velat deka ne se namaluvalo mlekoto, mozebi samo ovie denovi dodeka si vo ciklus malku pomalku se izlacuva mleko, a generalno ne namaluvalo mlekoto (po toa sto mi kazuvale, i sto sum citala).

Последна измена: 18 март 2017
    На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  2. i-v-a-n-4-e

i-v-a-n-4-e Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    1.116
    Мајки вие поискусните ќе ве молам за совет. Едната града ми е малце тврда ама не многу, е сега проблемот е што кога ја ставам малата на таа града не може да се најаде и додуша едвај фаќа. Денес од таа града измолзев 75мл,ама тешко ми оди. Совет некој како можам полесно да ја измолзам а и ги осеќам дека ме пецкање. Позз мами

3. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Odma topol tus, masazi pod tus, topli oblogi i obavezno posle toa molzenje polesno ke odi oti toploto ke gi otvori kanalite. Ako imas zelka stavaj oblogi megu dva podoi. Molzi majka da izbegnes mastit.

4. i-v-a-n-4-e

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    1.116
    Ја омекнав градата ама пак тешко оди одмолзувањето 30мл само а не цицаше од неа. Е сега сакам да ве прашам и нешто друго. Вашите бебчиња по колку време ги ставате на града за цицање. Мојата сега само од едната цица и тоа преку сила 15 минути и заспие. Ми е страв дека не е убаво најавена, ама пак ноќеска не станува за цицање. Педијатарот мене ми рече во ноќта да не ја будам јас. Вие вашите ги будите ли?

5. i-v-a-n-4-e

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    1.116
    Мамички да ве прашам колку ви траеше еден подој кога бебињата ви беа 3 недели. Мојата едвај 15 минути и тоа само од едната града. Туку како млекото да сака да намалува, а сакам да продолжам да ја дојам. Некој совет за да можам да си го повратам млекото што го имав повеќе порано

6. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.150
    Допаѓања:
    221.671
    Бебињата се будат за цицање обично првите недели најмногу ради жолтица.
    После месец повеќе не.
    Ако сте потпораснале и немате жолтица нема што да го будиш.
    Ако бебе кака и полни пелени со мокраќа такуѓере.

7. Andri62

Andri62 Активен член

Се зачлени на:
    29 мај 2016
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    49
    Ние сме три недели и три дена и секогаш цица различно некогаш 15 минути некогаш пет битно да напредува и кај мене секогаш само од едната града цица на следниот подој ја ставам на другата.

Последна измена од модератор: 23 април 2017
  8. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    Зависи колку сака да цица не гледам на саат,некогаш цица на саат на два па дури и некогаш на 4,и едвај најмногу 15 мин или 5 на едната 5 на другата,не цица повише,а добро напредуваме,и глеј не ги прекинувај нокните подои,така се стимулира повеќе млеко,а за млекото не се секирај,мене на почеток кога ми надојде млеко ми беа тврди и големи,а сега ми се меки ама имам млеко провери кога ке стиснеш,и масирај ги малку пред подој,исто има и еден чај од билна за доилки или од good nature лакта микс,доколку не пиеш многу течности

На i-v-a-n-4-e му/ѝ се допаѓа ова.
  9. i-v-a-n-4-e

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    1.116
    Не и ги прекинувам ноќните подои. Пример ако заспие околу 9-10 навечер ако не се разбуди околу 1 ја будам и потоа сама станува околу 5-6 насабајле за цицање и повторно заспива. Пијам течности околу 2 литри на ден ама ќе го купам и чајот

10. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.000
    Допаѓања:
    153.851
    Gledam nanazad golema diskusija padnala na temava. Mislam deka e vo red da se stimuliraat taze majkite so soveti za uspesno doenje. Kaj kogo uspee kaj kogo ne megutoa zosto da ne se proba. Ne gi osuduvam voopsto ni tie sto davale ad os start i podocna sigurno imale dobra pricina za toa.
    Fakt e deka e majcinoto podobro megutoa pak ne moze da se generalizira okolu toa deka site doeni deca se so podobar imunitet. Pak od deteto zavisi. I ne vikam deka ovie se super majki a drugite nemajki.
    Jas eve uste ja dojam malata na 18m i planiram kako sto sum pisala poveke pati do 2g. Ne se osekam kako super majka, naprotiv mn cesto imam cuvstvo na neuspeh vo odnos na toa sto ne mozam sega na ovaa vozrast da ja kontroliram kolku cica i sto toa mi e edinstven nacin na uspivanje, a do pred nekoj mesec ne bese taka. Eve momentalno se razBudi na pola dremka i veke 40m viai na cice i spie. Znam deka toa ne e bas pravilno ama ednostavno periodov ne mozam poinaku da se spravam a i vazno mi e da e naspana.
    I znam deka e do deteto ako nekoj kaze taka si ja naucila. Vtoro dete mi e, a prvoto cicase i samo se odbi na 10m. Znaci nitu imav problem so nego so cicanje a odbivanjeto mi bese pesna. So vtorovo nikakov problem so cicanje ama zatoa mislam deka odbivanjeto ke bide egzorcizam :)
    Vo odnos na imunitet i dvajcata se ok duri mislam golemiot, sto pomalku cicase pa piese ad i mnogu kravje po 1g dokaj 2.5, e so pojak imunitet od malovo. Ama pak nego go cuvav do 3g doma a malovo iako iste e doma ima.mn poveke kontakt so deca poradi brat i.
    Zborot mi bese i za cicanje i za imunitet ima poveke faktori nemoze da se generalizira a.celta na forumov e da se spoduvaat soveti i iskustva nema.potreba od raspravii i dokazuvanja. Mislm deka fb grupite dovolni se za ova vtorovo neli :)

На Kaetana, kikin, BirMelek и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Andri62

Andri62 Активен член

Се зачлени на:
    29 мај 2016
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    49
    Кога започнува подојот од другата града односно спротивната која дојам обавезно почнува да ми течи млеко и од таа но капи во големи количини дали е нормално ова. После секој подој бодињата и блузата се потопени во млеко дали некој има слични искуства.

12. i-v-a-n-4-e

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    1.116
    И кај мене знае некој пат така да направи па под Другата града обавезно си ставам една тетра пелена или крпа. А од што и како нз. Може има повеќе млеко во таа града

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.008
    Нормално е тоа на почеток. Не е дека има повеќе млеко во таа града, туку дека се создава уште млеко, Првите два-три месеци се случува, додека да се регулира создавањето на млекото според потребите на бебето. Влошки за гради земи за излегување, а дома може да ставиш пелена или крпа.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Надежна

Надежна Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2016
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    2.215
    Zenski edno prasanje,malava koga ja stavam da cica place vristi bega od ciceto se nervira mnogu,dali i ide premnogu mleko ili neznam sto e zosto koga cica od usteto i pliva mleko nadvor a taa non stop mi se davi se zadavuvq koga cica,sto dAZ pravam davajte sovet kje se odbie ako prodolzi vaka ,gladna kje sedi a ne cica place i pisti :(

15. Andri62

Andri62 Активен член

Се зачлени на:
    29 мај 2016
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    49
    При секој подој е така и секогаш течи од другата града, односно спротивната од која бебето цица. @Annath значи не е ништо лошо бидејќи при секој подој мокрам тетраа пелена

16. Kom.pot

Kom.pot Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.825
    M
    Moeto bebe e 10 meseci i uste kogq cica mi tece od drugata grada :) ne e nisto strasno ne se sekiraj

На Andri62 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.000
    Допаѓања:
    153.851
    Edno prasanje, vajda e za temava ne znam vo koja deuga da prasam. Dali ste koristele krema za hemoroidi dodeka doite? Imam problem vo poslednive 2 nedeli i kupiv modolex a vo upatstvoto nema bas konkretni informacii za koristenje na istata pri doenje a nekako mi e bezveze da prasuvam doktor. Golemka e mojava ama pak uste si cica dosta cesto

18. moli.mk

moli.mk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    91
    Hepathrombin H Rektalna mast moze da se koristi pri doenje

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Andri62

Andri62 Активен член

Се зачлени на:
    29 мај 2016
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    49
    поспокојна сум сега кога знам дека и на некој друг му се случува и дека не значи ништо лошо.

Последна измена од модератор: 29 март 2017
  20. Duomna

Duomna Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2016
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    21
    Zenski kade da najdam nametka za doenje?