Ako nosish gradnik moze od toa da ti e. Koga sum so gradnik i koga ke mi se napolnat gradite pocnuva da me stega od stranata pod pazuvite i potoa me boli.
@Lolipop23 носам градник ама не е стегнат. Минатиот ден и баајги цицаше дури при доењето осетив мала болка. Дали пак малку млеко имам.. големко е инаку има годинка. Инаку имам и циклус ама веќе при крај, обично болка во градите се јавува пред доаѓањето. @blessed.an што направи, го реши проблемот со градите, колку дена ти беа потребни? Мене првиот пат кога ми се јави грутка се среди за ден, два. Сега малку пак ме мачи едната града, не е толку колку минатиот пат но не ја чуствувам нормално. Ќе мора да се одвикнуваме полека, некогаш цица повеќе, некогаш малку, со поголемото немав вакви проблеми.
@Arendelle за два дена ми помина но оф утрово пак исто и пак истата града..Ставам лед..Најмногу ми помогна мислам..И одкако ке се нацица си ставам лист од зелка на градата..А како што велиш ти ете не ми е тешка ама боли..Пробај ставај лед и масирај мене тоа најмногу ми помогна
@blessed.an ставив облога од несолена урда Quark, ладна од фрижидер. Кај мене овој ден нема некоја јака болка повеќе да речам нелагодно чуство, можеби и што се стискам и фаќам постојано. Страшна нервоза ме фаќа. Градник баталив не носам само за излегување и кога ставам ладна облога. Можеби и си вообразувам. Викам лето е да почекам есен па да го одбијам, додуша тука па два дена е топло потоа цела недела дождливо, но тешко ми паѓаа ќе мора лека полека да се одбиваме.
И мене ми рекоа сега одбивање не..Здравје наесен планирам па ке видиме..Таман 14месеци ке е..Без градник јас неможам ама обичен без жици
Ајде и јас да ти кажам. Тука некаде ни се бебушките. И јас не можам воопшто да измолзам млеко. Викендов сакавме да прошетаме со мм и реков да оставам малку млекце. Ама ништо не излегуваше. Две капки одвај. А бебе си цица, осеќам дека му надоаѓа млеко убаво. И си напредува. Исто е моево преку ноќ еднаш се буди за цицање. Си станува накај 7-8 цица и два саати си лежи, си претка, си гуга. И после цел ден е наопаку. Значи фаза им е. Едвај се успиваме преку ден, се со плачење. Само немој да се нервираш и да слушаш други.
Мајки му давам на бебето измолзено мајчино млеко и пие на 2 часа од 70 до 90 мл, денеска цел ден не е заспан и само бара јадење, дали е можно да не му стига или млекото ми е слабо. иначе на 13.07 ќе правиме еден месец. дали да му давам ад?
Не постои слабо мајчино млеко. Ако имаш доволно давај му само од твоето, ако и покрај тоа сака уште тогаш ќе треба да дадеш и дохрана. Кога се измолзуваш влечи и 10тина минути на празно за да стимулираш повеќе млеко. А која е причината што не цица (извини може си пишувала ама не памтам)? Сега кога ќе одите на преглед ќе видиш колку е напреднато, па ќе процениш понатака што и како.
За ад најубаво прво консултирај се со педијатар, ќе види како напредува па ќе ти каже дали има потреба покрај твоето млеко од ад. Ако имаш доволно млеко давај нека цица, не гледај на саат, давај кога сака и колку сака. Моево на почеток знаеш колку цицаше ми се чини на секои 15мин дека бараше да цица
Многу е мрзлив затоа не цица, првата недела кога ме пуштија од болница ми падна многу на килажа и ми рекоа да му давам или измолзено млеко или ад. Млеко мислам дека имам, на 1и 30 до 2 часа вадам по пколу 100мл, а на 3 часа и по 180мл. Денеска пробав само на цицка да го чувам без да му дадам измолзено, плачеше од 6 саат до сега, затоа што сега цицаше и плус му дадов и од шише измолзено, се смири и заспа. Страв ми е да не му ги проширам цревата да го направам буцко, на контрола сме за 2 недели
Супер си ти, вадиш и повеќе од доволно, само чувај се од мастит. Како расте ставај го почесто на града, треба да му помине мрзата, зашто да се малтретираш нон-стоп со молзење. Од мајчино млеко нема ризик од гојазност, тоа треба да се внимава при исхрана со АД. Не знам кога сте биле последен пат на контрола, ама убаво е баш кога ќе направи месец да го измерат, мислам дека повеќето педијатри така практикуваат, контроли на денот кога ги полните месеците.
И јас давам само измолзено. Да цица нема шанси, се пробав. Е сега ме интересира за тоа дека викаш мастит. Се плашам од тоа. Се добива од измолзување или? Ај совет во врска со тоа нешто.
Па јас така добив мастит, се измолзував и една вечер се успав и градите ми се преполнија камен тврди, завршив со мастит, треска и висока температура 3 дена, морав антибиотик да примам. Кога ќе фатиш ритам со молзење гледај тоа да е отприлика во исти термини во денот, а ноќта да не се измолзуваш туку за почеток само по малку колку да не ти се стврднат градите.
Многу е битно да не кратиш нагло молзења. Не знам каков ти е досега ритамот, колку пати се молзиш дневно, по колку мл вадиш, дали му стига на бебуш или му даваш дохрана? Ако се молзиш преку текот на ноќта почни постепено да зголемуваш растојанија и немој да молзиш до крај туку колку само да ти се подиспразнат градите. Ќе ја тагнам @AngelOfArh таа има големо искуство во молзењето па нека каже каков и е бил ритамот на молзење. Јас откако фатив мастит престанав да се молзам, бебуш тогаш беше 1 месец.
Мамички бебушка е стара 4 дена и цица. Уште од првиот ден фати да цицка, ама од голема помош ми беше акушерката дури не фати саглам да цица не се тргна што сум и мн благодарна. Второ дете ми е ова; со првото абе 300 маки и нервози одвај цицаше и плус го дохранував. Ама со ова бебе освен првата ноќ што ме оставија да одморам, наредниот ден цело време со мене беше ја земаа само за пресоблекување и пак ми ја враќаа. Јас инсистирав на тоа да биде нон стоп со мене бидејќи тоа е условот за бебе да фати да цица и да има успешно доење. Е сега, бебушов мој скоро после секој подој има столица не во голема количина туку ете така да се каже се искакало Сеа тоа ме буни дали е нормално толку да има столици може во денот ги има 6-7 столици а ми викаат дека тоа било нормално. Ајде мами ваши искуатва во врска со ова .
@lilipus да, нормално е, моето на секој подој полнеше пелена до 6-7 месеци. И сега како голем има таков метаболизам. Има бебиња што немаат по неколку дена столица, има и вакви како нашите, се на доење е нормално.
@lilipus Нормалнo е како ќе расте ќе се намалат. Моето немаше 6-7 но 4-5 да. После секој подој не. Инаку кај мене се стабилизираат градите, а нема болки, со малку масажи мина. Белки веќе ќе нема проблеми. Од есен во план сум да го одбијам знам дека ќе биде тешко. Со поголемото немав воопшто проблеми но со помалото не сум сигурна.
Со малово исто се случуваше на почетокот, првите три месеци. После секој подој полнеше пелена. Сосема нормално е, иако и мене ми беше чудно (прашав и тука). Со тек на време се нормализираше.
Mamicki ve pozdravuvam i se nadevam ke me primite vo grupata.Sakav da ve prasam za sovet,denes ke ne pustat od bolnica pa da cujam iskustva od vas. Mleko imam dovolno,bebeto si saka da cica ama odkoga mi nadojde mlekoto bradavicite skroz mi se vovlekoa. Bebeto se maci cica samo vozduh i ostanuva gladno i place. Sestrite nasila so spric mi gi teglea pupkite pa ednata mi ja tegne gradata drugata mu ja otvora ustata na bebeto i koga treba bebeto da povleci bradavicata se povlekuva. Sega bradavicite mi se modri i ispukani. Spored vas sto e najdobro da kupam silikonski bradavici ili pumpa za izmolzuvanje?