Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.646
    Допаѓања:
    76.914
    Даа на 1ви се породив, фала :inlove:
    Да бее ке правам така со тетра :)
    А со рака тешко.. во Ремедика сум, па строги се за стерилно да биде. Прашав јас одма зашто со рака најдобро вадам, а не разранувам брадавица.. ама нема да било стерилно така рече таа...

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    7.372
    Иста бев, преполна со млеко и тоа на болница. Немораш дома, нека ти донесат една тетра, наводенија и стави ја на гради, а и листови зелка исто нека ти донесат од дома. Мене само ова ми помогна, а грутки бев цела. Нечекај за дома, јас препукнав на болница ко силикони да имав на мене и болеа многу, раце неможев да спуштам а жабава одвај зафаќаше од тврди шо ми беа градиве. Ама фала му на Бога помина брзо.

На mal.ecka и mariz им се допаѓа ова.
  3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.646
    Допаѓања:
    76.914
    Леле исто... кога лежам рацеве одалечени од тело :lol: Утре можеби ке не пуштат, па до утре ке истерам со тетра, ми дадоа од тука... ако не си одиме, ке барам чаре.

4. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    7.372
    А ти течит млеко убо или потешко?

5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.646
    Допаѓања:
    76.914
    Епа со пумпа 100мл од едната извадив прееска... ми тече и по спаваќа...

6. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    7.372
    И јас бев лом по спавачата ама нетечеше, каналите небеа отворени убо. Со рака одвај капка по капка. Прво ми ставија топла тетра, измолзив 40 со пумпа одвај и зелка ставив, одма осетив олеснување. Вечерта веќе жапчево ко цицаше осеќав грутка по грутка како ги влечит и ги снемвит. Јас поткрени ја градата кај грутката за полесно да и е влечењето и снемај ја]:). Ама пукнав дотогаш, пак ќе речам- силикони Ф корпа а јас Б:o

На Bebulleee и mariz им се допаѓа ова.
  7. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.135
    Допаѓања:
    118.124
    Мaјки ве мoлaм дa ми кaжите кoлку време мoе мoлзенo млекo мoже дa стoи вo шприц нa сoбнa темперaтурa, a кoлку вo фрижидер? Ве:hug:

8. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.261
    На собна температура:
    на 15°C - 24 часа
    на 19-22°C - 10 часа
    на 25°C - 4-6 часа

Во фрижидер:
    на 0-4°C - 8 дена
    во комората на обичен фрижидер - 2 недели
    во фрижидер за длабоко замрзнување на Т -19°C до 6 месеци.

На Melinda85, karibian и fana им се допаѓа ова.
  9. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739

20171106_134604.jpg

На mal.ecka и fana им се допаѓа ова.
  10. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.163
    Допаѓања:
    124.608
    Пред да замрзнам измолзено има процедура?
    Кога ќе му даваат како треба, се одмрзнува и колку време може да стои на собна температура?

11. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.280
    Допаѓања:
    35.337
    Се треба да стерилизираш прво и пумпата и садот кај што ќе се чува млекото. За полесно имаш кеси за млеко во аптека,дм, продавници за бебешка опрема. Се одмолзуваш и ставаш во фрижидер или замрзнувач.
    При одмрзнување се загрева во сад со топла вода и се дава веднаш. Барем, јас така знам. Не знам дали одмрзнато може да стои.

На Ano и eli25 им се допаѓа ова.
  12. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.133
    Допаѓања:
    1.710
    @Lolipop23 @wannaBeMomma @Poppins фала ви на советите!

Лолипоп го отворив линкот што ми го прати и најверојатно е дека имам силен рефлекс, затоа што имам 9 од 10 знаци :$
    Се обидов и да сменам положба, ама не успеавме баш така како на сликите, можеби е малечка за така. Ама битно не беше легната како обично и мислам дека малку е подобро. Од ноќеска до сега само еднаш поврати во силен млаз, ама пак си повраќа на секое. Педијатар ни рече да цица на два саати. :?: Да, кога бевме на прва контрола на почетокот беше напреднала супер 40гр дневно и д-р рече дека е лакомо бебе, стомачето и било полно и ми рече на два саати да цица. Сега не сме биле пак, ама ако продолжи вака ќе ја носам.
    И јас се трудев така да цица ама последнава недела она плаче, ја плука цуцлата сака да цица и некогаш на саат ипол, некогаш на саат цицаше. И последнава недела повраќа почесто односно вчера и завчера речиси на секој подој. Не знам што е паметно. Да и давам почесто да цица? Сум го слушнала тоа бебе цица кога сака каде сака и колку сака, ама нас д-р ни рече поинаку. (facepalm)
    И некој тука ми кажа ми се чини или прочитав некаде веќе не памтам, додека цица да ја кренам да ждригне и пак да продолжи. И пробав завчера, вчера, да цица 5-6 мин и кога ќе престане активно, кога одмара ја кревав за да ждригне( така го разбрав тоа :wasntme:) прво успеваше ќе ждригне и ја враќав, ама после почна да плаче. Плаче сака да цица мрда прета џабе ја кревам. И од вчера на секое цицање ми плаче ;( :whew: не знам веќе колку да ја оставам да цица, порано најчесто сама се тргаше или ќе повлечам и го пушта цицето. И цицаше околу 10мин. Сега се обидувам да ја тргнам за да не се прецица нели и она плаче вреска. :( Дали сега е поголема па сака повеќе, но дали тоа пак значи дека сигурно ќе поврати (facepalm)
    Мене ме чуди тоа што она не повраќа отпосле(кога повраќа отпосле тоа е ретко и тогаш е веќе сварено млекце) туку само што ќе цица ја кревам за ждригање и она повраќа млаз или ждрига и со се ждригањето повраќа. И затоа мислев дека се прејадува.
    И од вчера е плачлива, мислам ја измалтретирав со тоа крени спушти, прекинувај ја, па ќе ја спуштам па ќе ја видам ги кокори очите, испушта чудни звуци па ќе ја кренам да ждригне, па и ми успеа два три пати, ама го измалтретирав детето. И што досега не се случило, во сон два пати ми заплака синоќа и еднаш сабајле, си ја држам во раце спие и одеднаш почнува да плаче :|
    Мака ми е, не знам колку да цица, не сакам да биде гладна иако го гледам детето не ми изгледа за така и многу повеќе се нервирам и се грижам што повраќа.
    Инаку мочкани пелени имаме многу редовно, а имаме и какани, некогаш повеќе некогаш помалку ама не поминал ден без нив. Но некогаш т.е често има само малку кака :$ не знам зошто така дали е тоа дека не можела да се искака(постојано си прди и се гледа дека ја мачи некогаш стомачето има гасови) или тоа значи дека не јадела доволно па затоа малку какала? :x

На fina erika му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.864
    Допаѓања:
    202.996
    Не значи дека е гладна ако малку какала, толку и дошло во моментот. Може само прцнала, па се испуштило.
    За плачење, бљуцкање и повраќање - тоа е, ќе се навикнеш. Од моиве двајца поголемиот беше плачко и бљуцкаше после секој подој, малово не плачеше, ама исто бљуцкаше. Е сега, големиот скоро никогаш не ми се случило да ми поврати во млазови, за разлика од малото кое доста често и знаеше да поврати. Ама убаво си напредуваше, по кило првите три месеци, полнеше редовно пелени и често имаше такви малку какани пелени.
    После шестиот месец, кога почнав да му давам цврста храна, бљуцкањето се намали. И ден денес (има скоро 14 месеци) знае да бљуцне ако се прецицал. Тешко ждригаше иако се среди после првиот месец, но и многу икаше.
    Немој секогаш да ја прекинуваш при цицање, остави ја нека си цица, ако ептен мора, само тогаш дигни ја за да ждригне. На крај на подој секако ќе ја дигнеш.

На Вереничка му/ѝ се допаѓа ова.
  14. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.163
    Допаѓања:
    124.608
    @JoyJoy директ во замрзнувач после молзење? Или прво фрижидер?

15. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    20171106_200714.jpg

Се надевам се чита.

На fana и eli25 им се допаѓа ова.
  16. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Пак јас на темава... со надеж дека некој поминал низ слична ситуација или ќе даде предлог што да правам. Никако да се откажам од доење, ме копка и боли од помислата...
    Значи откако првиот месец бебе цицаше со силиконска брадавица успешно без воопшто ад, наеднаш почнав да имам потреба да додавам ад и постепено и да се одмолзувам бидејќи одбиваше и да цица. Фатив рутина со одмолзување и стигнав до точка каде неговите потреби целосно се исполнуваат само со мое одмолзено млеко. Мене ми се врати самодовербата дека имам млеко и почнав пак да се обидувам да се врати на цицање. Плус почна да цица без силиконска брадавица и навечер и преку ден. Засега со многу обиди ми успева да цица само кога е сонлив...свеж и освестен плаче и се буни :( Како да постапам за да не одбива да цица...финта некоја...од шише пак цицка...плус проблем е што има три месеци па не знам дали се буни од скок во развој или општо :(
    Друго, кога цица јас бидејќи секогаш се водев според испиени мл сега не знам дали е најаден ...рачињата му се и сит и гладен во уста...тоа не ми е некој знак...
    И трето, не цица никогаш до крај, ниту ги празни градите ..почнува да се смешка и расонува и толку..па така не се создава многу млеко како со пумпа ...а да се одмолзам од двете ќе ја испие цела количина...
    И уште ова...еве неколку дена додека спие не се пдмолзувам чекам да цица и пак доаѓам во ситуацоја да немам што да одмолзам кога наредниот пат ќе е гладен и не цица....
    Пример денес стана цицаше пак заспа цицашр стана цицаше и бидејќи беше буден до наредно цицање не сакаше да цица па кога пробав да се измолзам едвај 40мл... и акде демек викам да помоне некое време кога пак исто по некој саат... а кога само се одмолзував континуирано обаврзно имашр од мин 60 до 160мл за цел оброк...

Последна измена: 6 ноември 2017
  17. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.280
    Допаѓања:
    35.337
    Ако одмолзеш доволна количина одеднаш тогаш директно во замрзнувач. Ако има финта да го чуваш во фрижидер и да дополнуваш па после во замрзнувач ама не знам како точно тоа оди.
    Или можеш од денес за денес да оставиш само во фрижидер, така смее да стои до 24 часа. Се става до ѕидот на фрижидерот каде што е најладно.
    Топлењето во вода не е во врела вода туку млака колку да дојде на некоја нормална температура откако ќе се пушти.

18. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.163
    Допаѓања:
    124.608
    Ок. Ми треба за пола ден некаде. Пред да одам ќе цица значи за 3,4 оброка отприлика.

19. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.682
    Допаѓања:
    39.966
    Градиве ми се постојано тврди. Ќе се измолзам колку само да ми олекне, не до крај и за пола час пак ми се стврднуваат. Постојано сум со тетра пелени на нив и само ги менам. Ноќеска 2 пати се пресоблекував, утоп мокри ми беа тетрата, маицата и пижамата, а сабајлево и постелината. Бебе цица на саат и пол, му дадам од едната града, поцица малку па на другата го ставам, колку да се испразнат малку. Погрешно ли правам? Кога ја ставам на едната само не ја исцицува до крај никогаш, вака барем и двете се по малку помеки. До 40 дена супер си беше, меки гради имав, после постојано ми се стврднуваа и кога цица од едната и од другата тече. Како да направам мајки за да си олеснам, ме болат, ќе прснат мислам. Сѐ она што го знам го применувам и пак е исто.

20. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Правилно правиш, ќе ти се регулира продукцијата после третиот месец. Но и после цицање ако ги осеќаш тврди, одмолзи додека не осетиш олеснување па стави ладна облога.

На makedonkamak и forumce им се допаѓа ова.