освен што ќе се мачкаш со некоја крема, осигурај се кога ќе го доиш бебето прво да ја отвори убаво устата, како пиле , за да не ти прави рани - на тој начин убаво ке може и тоа да се нацица и тебе да не те боли
Дали ви се има случено бебето да не сака да цица од 2те гради само од едната да цица? Ккао се справувате со тоа?
На другарка ми бебето цицаше само од една града. Дали позгодно и беше така,,полесно, не знаеме, ама само од десната цицаше. Па едната града и беше поголема од другата Јас уште не доам, ама баш сега многу читам на оваа тема. Сосема е нормално да чица само на една града. Следниот пак кога ќе му дадеш да цица дај му од другата града, онаа од која не цицал претходно. Ако носиш градник, стави си од тие црните шнолки теники што се, да си обележиш од која цицало бебето последен пат. Ако воопшто не сака да цица од другата града, пробај одмолзувај се.
Ja odmolzuva ednata grada bidejki mnogu ja boli kako kamen i e. Jas seuste ne dojam ne sum stanala majka no se nadevam moeto ke cica od 2te gradi. Isto problem ima nave4er nesaka da spie se budi na sekoj 15 min
fennel, fenugreek, blessed thistle, alfalfa, and nettle, Овие тревки кога се конзумираат како чај или како суплименти го зголемуваат количеството на млеко.
Ве читам и се сетив на мене Млеко имав точно 6 месеци.И со двете деца.Штом ке добиев менструација количината на млекото се намалуваше и морав да ги дохранувам.А до 6 месеци ми се згадуваше сопственото млеко...го имаше да ги нахранам сите бебиња во болница и уште да се намолзам да си понесат дома... како сименталка,би плачеле на сточниве пазари за мене...
Драга Каја, како си задоволна од Пурелан/ Колку време треба да се користи за да има ефект. Јас еве две недели ја користам Ланолин на Лансинох што е и меѓу поскапоте ама некој резултат не гледам. Исто ако некој има позитивно искуство со крема за брадавици плс пишете. Исто и со силиконски брадавици,
Имам претходно пишано, мене од доењето градите ми беа живи рани, одвај ми заздравеа по два месеци, со помош на силиконски брадавици. Со нив го доев син ми. Да не беа тие, не знам дали уште ќе го доев на сета таа болка. А ланолин и слични масти не ми помогнаа, ниту мајчиното млеко. Друг лек не знам.
Здраво феминки, би сакала да ви поставам едно рашање во врска со менструацијата и доење на бебе. Имам бебенце 6 месеци и 7 ден и ноќеска сум добила менструација. Јас колку што знам дека не се добива менструација додека доиш, но еве мене ова ми се случи. Дали ова ќе ми влијае на млекото за доење на бебушот?
Нема да влијае на млекото, без гајле. И не значи дека ако доиш нема да добиеш менструација. И јас доев, па добив точно еден месец после породувањето.
Девојки, повторно ви пишувам за мојот проблем. Еве денеска немав ни капка менструација. Вчера имав а денеска ништо. Незнам што би можело да биде!! Дали на некоја од вас и се случило ова и што мислите ???
драги феминки, денес имам мн јаки болки во шелудникот а не смеам да се напијам ништо пошто го дојам бебчо. ве молам ако знаете некој природен лек споделете.
zravo feminki. Imam dve nedelno bebe i go dojam, denes krenav visoka temperatura. Dali e vo red da ss napijam paracetamol? Ne sum vo mk pa nema koj da prasam. Pozdrav
Можеби тоа е нормална реакција на организмот, сепак уште му треба време да се нормализира како што треба. За да бидеш мирна, може да се консултираш со гинеколог, кој сигурно најдобро знае за вакви ситуации. Можеби можеш некој чај за смирување, ама повеќето влијаат на лактацијата. Консултирај се со лекар што може да пиеш, а ќе биде безбедно за бебето. Слободно напиј се парацетамол (претпоставувам дека досега си се напила веќе). Тоа е единствен лек кој се препорачува за време на бременост и доење.
Mamicki jas se porodiv I sega maki si imam so doenjeto mongu me bolat gradite dodeka cica aj ve molam kazete mi sto da se mackam nemozam poveke I sto mislite za pumpica za izmolzuvanje dali da zemam ili dzabe ke mi e
Здраво Мона, и јас го имам истиот проблем, породена сум пред 3 недели.Од креми ја пробав Ланолин на Лансинох (околу 1000 мкд) и не ми помогна.После купув на Медела (околу 700 мкд) и таа е подобра но не очекувај дека веднаш ке ти ги санира сите болки.Јас пумпица имам и ептен ми помогна зашто не можев да го дојам бебчо од многу јаки болки па морав да се одмолзувам и тоа млеко да му го давам од шишенце.Сега почнав по малку да го дојам, пак имам болки но подносливо е.Инаку и пумпицата ми е на Медела и сум доста задоволна од неа. исто и положбата при доење е доста битна, кај мене многу тешко фака града.Баш сега гледав на youtube правилни положби при доење и се надевам ке ми помогнат. Ајде со лесно нека е на сите.
Mamicki a koja pumpica e podobra dali racna ili elektricna ve molam pobrzo napisete za da odam da zemam duri e otvoreno
Јас додека бев во болница се молзев со рачна дека малиот не беше со мене а јас имав премногу млеко и така јас се тегнам ли тегнам со рачнана, и дојде една постара сестра и ме гледа и ми рече фрли пумпицата со рака е најубаво, и искрено ако можеш да фатиш рачно најубаво ќе се измолзиш, јас три месеци имав проблем со многу млеко и се рачно се молзев