Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Да се приклучам и јас ,и кај мене е истата ситуација косата ми паѓа премногу влакна дома на сите страни ,како да не е чистено со денови ,кога ќе станам од спиење на перницата има коса прамени останато ,јас до сега три шампони пробав против опаѓање ништо не помага незнам до кога вака ќе паѓа се тешам ќе престана пред да станам ќелава.

На mariz и SophiaBella им се допаѓа ова.
  2. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    sketch-1519818017363.png
    а болно ти е? мене ми е до болка неудобно, и дома се шетам само отворена, а за излегување тука акушерката ми покажа да си направам едни како гевречиња од завој (рече може и од онакви витлери како шпагети што се меките), и да ги ставам така брадавиците пропаѓаат внатре и не се допираат со ништо. Единствено што се познаваат врз блузи
    На др место прочитав неколку од оние влошките за гради како се викаат да земеш и да им исечеш дупка на средина, за сличен ефект.

Не знам како само ефективно да ги ојачаме да не ни се толку чувствителни??

Последна измена: 28 февруари 2018
    На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  3. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.681
    Допаѓања:
    39.966
    Колку месеци ти е бебето? И кај мене така беше на почеток, не можев да ги допрам ама со текот на времето помина.

На KidA му/ѝ се допаѓа ова.
  4. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    ах, уште во недели броиме :) - сега трета.. едвај чекам да ми помине. и не знам дали да ги мачкам со ланолин, негде читав дека треба така да се остават да огрубат да речам

Последна измена: 28 февруари 2018
    На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ЈеленаЏиш

ЈеленаЏиш Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    1.891
    Не ме болат, ама осеќам стегање, непријатно чувство и сакам од кожа да си излезам.

6. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.681
    Допаѓања:
    39.966
    Јас ги мачкав од моето млеко и ги оставав да се исушат. Немав никакви проблеми, само што ми беа осетливи. Ништо друго немам ставано

7. biljana.c

biljana.c Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    13
    Мајки дали е нормално намалување на млекото при менструација?

На didisi му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.864
    Допаѓања:
    202.993
    Кај некои жени има промени, кај други не. Кај мене лично немаше никаква промена во количината на млеко.

9. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.133
    Допаѓања:
    1.710
    Ова сум го напишала пред две недели. Горе долу истото си продолжи. Разликата е што бевме на педдијатар и сега имам неколку недоумици.
    Супер е малата, не изгубила во килажа, напреднала ама не знам дали е доволно. На 3м и 1недела беше 6350гр, сега бевме, на една недела до 5м, има 7100. Д-р рече дека е сосема доволно после третиот месец качуваат помалку. Но јас не сум сигурна дека е доволно, некако малку ми изгледа? :| Инаку рече одлично изгледа одлично реагира, порасната е, нема простор за грижа. Ама кога и го кажав овој проблем од погоре рече дека можеби немам доволно млеко!? :wasntme: И дека затоа можеби се лути, не и тече доволно, дека веројатно ми намалило млекото. Заклучи дека не е гладна, но не и дека имам исто млеко како досега. Веќе 5м ќе биде се советувавме и полека да почнеме со пробување на вкусови и со воведување на оброк пред да наполни 6м. Но ова со млекото ме стави во мисла, не ми даде никаков совет освен дека сега и е потребно 150-200мл млеко и да се измолзам да видам дали имам толку. Совет барам како, кога? Значи имам рачна пумпа, досега сум се молзела само да не дојде до мастит работата кога имав грутки, инаку не. Не сум ја оставала, немало потреба да се молзам. Сега пробав, тешко оди, бавно, измолзев 30 мл, ама саат време откако цицаше(продолжува да цица од една па од друга, лева десна дека се лути па менувам и нема крај не се знае која е прва која последна понудена 8-|) и се изнервирав не знам имам ли млеко или немам, не знам кога е најпогодно да се молзам, нели она ќе треба да цица, па ќе нема ако го измолзам? :tmi: И како да измолзам 200мл млеко, колку време ќе ми треба за тоа? Повеќе измолзев со рака отколку со пумпата. Навистина ми падна тешко, можно ли е да немам доволно млеко, детево поради тоа да ми се нервира пола месец веќе :( Значи совет како најправилно да проверам имам ли млеко? Инаку како што ја разбрав д-р треба во 24часа на секој подој да имам толку. Како тоа да го проверам?

Инаку од неодамна престана да ми тече толку млеко од градите, кога цица па од другата само капка две, а и она имаше долг период кога не спиеше ноќе, па и не ми се преполнуваа градите како порано, воопшто скоро не врзував сон :( Но пред два дена, имав два дена кога не знам што се случи, ми течеше млеко премногу, цели кругови мокра на маицата, преку маица и блуза потекуваше во капки, не знам што се случи, цело време течеше, дури уште нешто почудно маицата што ја носев мирисаше како на повратено млеко? (facepalm) И се случило ли на некоја? Никогаш досега не мирисало, и не било толку жолто. Маицата беше жолта, и на местото каде била мокра беше крута. Од еден ден и една ноќ. Не сум ни приметила дека толку многу течело.(Спиеше ѕверчето тие две ноќи) И овие два дена еве пак е исто, не ми тече така, одвај капка две додека цица, не ми се полни толку, додуша и пак не сум спиена дење ноќе. Има ли некое објаснување за мојава проблематика?

Извинете на долгиот пост во сабота вечер :$ :tmi:

Последна измена: 3 март 2018
  10. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    @Вереничка требало да измерите еден подој на педијатар за да видиш колку исцицува.
    За да провериш дали е најадена, после цицање одмолзи што останало во градите и пробај со шише да и го додасеш да видиш дали ќе го испие.
    Или ако не можеш да се одмолзиш, понуди адаптирано после подој само колку да си сигурна дека не е гладна. Скоро сите вака аме проверувале:tmi:
    Нема шанси наеднаш да немаш дооволно млеко, талент педијатар :?::fubar:(освен ако имаш проблем со хормони до душа ама мислам ти немаш такво нешто). Маиџата не ри се мокри повеќе зошто имаш воспоставено лактација и градите не се преполнуваат.
    Маицата и мене ми се случило да ми е со жолтеникави кругови изасушена ко окрутена нормално од млекото.
    И да, девојчето супер ти напредува. Не ти е ни гладно мислам. Син ми на 6 месеци беше 7170г, само на цицање и не се загрижив што качил 400 грама и што е прцулл.

На Вереничка му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.133
    Допаѓања:
    1.710
    Па рече како демек 5м можно е да се намалило односно неа да не и е доволно веќе :?:
    Ќе пробам после цицање да измолзам па да и понудам имаш право, ако успеам да извлечам секако. Или претходно да имам измолзено во два три наврати па да има повеќе, може така?
    АД не сакам да пробувам од таа една причина да не сака да цица после од мене :| ама ако треба и така ќе пробам. А и што ако се погоди ете тој пат да е гладна, да не е дојадена, а не мора да значи дека секогаш е така? Или ќе морам на секој подој во 24часа да давам така? :wasntme:
    И дали ако и е малку млеко, покрај дохрана со кашички, ќе морам да давам и АД?

12. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    На све ова само едно ќе ти кажам....
    Колку што бебе може да исцица ти никогаш толку неможеш да измолзиш.
    Не секоја може да измолзи количински и тоа не значи дека се нема млеко. Нема малку или многу млеко. Или се има или се нема. Нема ни калорично и некалорично. Млекото е млеко и само ја менува структурата, боја, антитрла итн според потребите на бебе.
    Колку што е побарувачката толку е и потрошувачката. Тоа значи :колку бебе вица толку млеко надоаѓа. Како бебе цица така се лачи млеко.
    Еве ме 11мес дојам и сеуште колку сака и кога сака. Дали неколку оати на почеток се молзев од паника дали имам или немам се дур не ја фрлив пумпата зашто психички можеше да ме бутне и навистина да не дојам мислејќи дека немам млеко. Никогаш повеќе од 30мл не измолзев и тоа 1ч молзејќи. Педијатарката партали ме напраи што воопшто и се молзам за да сум се уверила дали иам или неам млеко. Зашо слушав глупи коментари на " све паметни ". И покрај тоа што не измолзев ни 30мл, никогаш ама никогаш не ми била мокра мајца,не ми течело млеко само од себе.....синко ја имаше дуплирано родилната на 3мес и тродуплирано на 6мес.
    Ова со килажата што го кажувам не значи дека твоето е малку...таман работа само сакам да ти доловам момент дека не знали ако не измолзиш дека ќе немаш млеко.
    Ако ти мати памет тоа дека некој молзат повеќе и тоа не е мерило и не слупај и не читај свашта па психички да се замараш. Психата исто лошо влијае на доењето.
    И синко после 5ти месец почна помалце да качува. Неможе исто да качуваат како на почеток. После 8+ и по 200гр само качуваат.
    И незначи дека е гладно и затоа дека се нервира или плаче. Глеам килажата ви е супер и супер напредувате. Незнае да кумуницира на друг налин освен со плачење. Па фаза ќе е заби, па ќе нејќе да лежи че сака да е седнато,па ќе сака да лази па да иде, па ова па она нема да му чини итн. Ќе кенкаат и плачат и ќе се нервираат тоа им е работа деца се.
    Заби па коа ќе почнат аууу тек е хаос тогаш.
    Кај и да е и со дохрана ќе почнете уживај не се секирај.
    Супер напредува дете и супер килажа е.
    На другарка ми малата има 17мес и 8ипол кг. Да ја видиш ауу струја без гајтан, хиперактивна е и здрава и никад не била настината супер си е. Ете ситна е ама е здрава. Има крупни а често се болни.
    И за крај : НИКОГАШ немој да сумњаш во своето млеко и никогаш немој да мислиш негативно. Психата и сугестијата се најголем непријател. Си имаш млекце и ич да не се секираш.
    Преполни гради ретко веќе да имаш бидејќи си е лактацијата воспоставена. Може да се преполни сабајлечки ако бебе ноќе не цицало подолг период.
    Ако доиш по саат ќе смениш и че доиш и на помал временски интервал. Кога сака бебе и колку сака. А закенка дај цицка. И незначи дека секое кенкање и плачење е гладно. Сега е во фаза кога ептен распознава, ќе сака да седи, да игра, веќе е големо човече све го интересира, па а и се изгубиш од видик че плаче итн.

Јас пијам Моринга капсули цела бременост ( читни за нив најдобри се за доилки и за м.млеко ) по препорака на другарка, препорака во групата на фб Соба на доење и по препорака на лактациски консултант. Јас секогаш на секоја доилка од срце ја препорачувам Морингата и за неа со две раце потпишувам дека е најдобра за м.млеко и за бебе ( зашто нормално цица млеко во кое се лачат и состојките од моринга капсулите ).

На spirkovski, Вереничка и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  13. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    @Вереничка ете веќе ти дале совети. Само ќе ти кажам, ич да не се мислиш имаш ли или немаш млеко. Дај на дете да јаде и слушај колку време и дали голта. Знам дека знаеш, но заради рутината можеби не обрнуваш внимание на тоа. Ако цица, не голта и дреме, ако дете "се мачи" да се нацица понуди ад. Ти си мајка, и имаш инстинкт вроден да си гледаш дете. ;) не слушај ваму-таму имаш или не млеко. Само ти можеш да процениш дали е доволно. ;) со лесно :hug:

14. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    @Вереничка едит ти правам на претходниот пост за Морингата.... не ја пиев во бременост..од кога почнав да дојам ја пијам.
    Грешно сум напишала сега се препрочитав се извинувам да не дојде до забуна. Морингата за време на доење се пие ја зголемува лактацијата и е богата со многу хранливи состојки кој преку млекото ги добива и бебето.
    http://moringa.gr/moringa-the-miracle-tree/moringa-macedonian/

Последна измена: 4 март 2018
  15. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.201
    3 месеци паѓаше, почна од третиот некаде па до шестиот месец, мислам ти имам кажувано. На тепихот во дневна одозгора имав уште еден тепих :D

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.645
    Допаѓања:
    76.905
    Прво што ми текна за паѓањето на косата, ми текна на тебе :worried: ми текнува и на сликата што ми ја имаш пуштено :D

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  17. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.161
    Допаѓања:
    124.571
    Иста бев и јас. 3,4 месец во несвест ќе паднев колку ми паѓаше. По совет на @Annath ја скратив , до рамена, ем освежена , инаку немаше да ми текне:) Незнам дали е до тоа ама се нормализира.
    Мариз ајде, баш сакам да те видам со кратка коса :wasntme:

На mariz, Ano, Ambra20 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.201
    Исто! И јас ја скратив и тоа до врат и престана да паѓа. Така ми е план и сега, и тоа нема да чекам 3 месеци, ќе ја скратам порано :!:
    Си имам и план каков балајаж ќе направам на таква кратка коса пред враќање на работа :lol::$

Но не е до доењето дефинитивно, туку до хормоните. И мајки што не доеле кажуваат дека им паѓала косата.

На Ano, kukla21, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Денес нервен слом ќе добиев :( бебе штрајкува за цицање... едвај сега фати.. доближи ја на цице урла, не сака да фати и не се смирува после. А мирно бебче е - волку не плачела од раѓање кумулативно. Спуштив ролетни, запалив ноќната лампа и фати. И си поплакав :( ете ја спие сега.. и претходно штрајкуваше, ама не од сабајле толку долго.. А си мочкс/кака убаво. Не верувам толку да е најадена..

На emkaemka, Ano и fana им се допаѓа ова.
  20. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.119
    Допаѓања:
    118.050
    Веќе некое време така прави и и јас си плачам понекогаш. Денес па фаќа трга два пати се трга и ми гуга ме закача ми се смее. Сакам да ја натепам :!: :@ :inlove:

На mal.ecka, Вереничка, Bebulleee и 4 други им се допаѓа ова.