Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. didisi

didisi Популарен член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.686
    Majki dali i druga go ima ovoj problem
    Znaci brdavicite premnogu me bolat od maicata sto me dopira sto ja nosam bolkata e neizdrzliva i gi gledam imaat smeneto boja kako modri se temni nekako

2. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    ако те боли од страна дај му да цица во таа положба знаеш ко под мишка? се вика football побарај на интернет. ако не си пробала веќе.

а имаш црни точки? мене првиот ден ми се појавија и после неколку дена поминаа некако. а за болката пишувавме тука, најмногу треба воздух и трпение, јас еве дури по месец можам маица да ставам без да офкам :) што ми помогна премногу, не знам дали има во МК, влошки за гради од волна/свила. кога ги ставам од страната на свила (тоа се чувствува ко мек кашмир) ми омекнуваат веднаш брадавиците се намалуваат и не болат. дури и рана што имав огромен цеп за некое чудо со нив се "залепи" и заздрави. ни креми масти ни чуда не ми помогнаа..

Последна измена од модератор: 18 март 2018
    На Leo_29, Lolipop23 и didisi им се допаѓа ова.
  3. didisi

didisi Популарен член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.686
    Kade gi ima tie vloski

4. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    7.372
    Пробај ко ќе цица од таа града, од кај што ти се грутките поткревај ја заедно со грутките. Така му олеснуваш во тргањето а воедно и полесно ќе цица. Ќе осетиш во моментот на прстите како се намалуваат грутките. Мене ова ми помогна на болница уште, цела бев со венци од грутки и со поткревање така бебушка ми ги намали сите со едно доење само.

На Leo_29, didisi, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    јас од овде ги порачав
    https://www.hans-natur.de/stilleinl...-1-paar-we-love-nature-hans-natur_p15037.html
    имам и едни други од аптека земено ама не се толку добри колку овие. германците користат и едно heilwolle, може некој знае мислам е нешто како непредена волна, можно е и тоа да помага, пробај со било што алиштенце може од волна мека ако имаш или слично.. може некој друг знае што има кај нас такво.

6. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    @BoaVista kako ste majka? Pisi se podobri li sostojbata, si stavivte li red so doenjeto?

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  7. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.672
    @Lolipop23 баш мислев да ви пишам, ама викам чекај да не се истрчувам пред време. Има подобрување, сеуште не можам да кажам дека почнавме да цицаме, ама напредок има. После вашите совети, почнав да му нудам дирекно од града, ама не сака да фати никако, па шишето аптамил до мене, капнувам во силиконската брадавица по една две капки и му ја бутам во уста, ама убаво со се ареолата. Еднаш, двапати, петпати ама бебе почна да влече, гледам голта, па паузира. Ја вадам брадавицата, има траги од млеко. Викам чекај да се осигурам, ставам нова силиконска брадавица за да видам да не случајно претходната има траги од аптамилот, ама не :) Конечно почна сам да си извлекува млеко. Ја осеќам многу помека градата после цицање, да не речам како на стара баба :lol: И заспива, спие пола саат и пак бара. Колку исцицува незнам, пробав да ми редуцирам аптамил, ама попладнето кога му намалив од аптамилот му позелене каката и ми е страв да му го укинам скроз. Го меревме и за 28 дена има напреднато 800 грама. Исто приметив дека од десната града повеќе сака да цица, од левата се буни и се нервира, најверојатно помалку млеко има во таа. Ние ќе продолжиме вака, се надевам дека ќе успееме скроз да го тргнеме аптамилот, или барем да го сведеме на минимум.
    Може и не е некој напредок, али каква беше ситуацијата, ја мислев дека никад нема да процицаме и дека никад нема да успее да извлече сам млеко, ептен се израдував кога првпат си цицаше саат време без да се нервира, па и си пишка дур цица јадното од напор што дава да влече.

На Igle, KidA, Sexybaby86 и 13 други им се допаѓа ова.
  8. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Мајки колку време може да се чува измолзено млеко во обичен фрижидер.
    Немам време да читам наназад, бебе ми е болно, па тешко му оди цицање.

9. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Do 4-5 dena sum go cuvala, mislam moze i 1 nedela, samo stavi go podlaboko vnatre, ne na vratata od friziderot.

@BoaVista bas mi e milo, ke se sredite poleka. :hug:

На irena.1 и BoaVista им се допаѓа ова.
  10. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    downloadfile-2.jpg

На kukla21 и irena.1 им се допаѓа ова.
  11. Lonely1604

Lonely1604 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    300
    Moze li nekoj da me upati? Sakam da vovedam.adaptirano radi rabotni.obvrski.a imam.dosta.mleko,.kako na priroden.nacin bez.tableti.da ja.namalam laktacijata?

12. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Чим бебе ќе намали цицање, ќе се намали и лактацијата.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.908
    Допаѓања:
    7.634
    До сега цело време слушав ставај го почесто на града, и јас а зине бебе одма цицка во уста. Вчера бевме на ехо на срце и докторката ми рече да цица на три саати. Полно му беше желудничето и дека од тоа има гасови, бидејќи не стига храната да се свари од постојаното дотурање на нова. Вие како правите?
    И има ли начин да се откачам од силиконскиве? Стварно на почеток немав брадавици ама сега има, а ако му понудам без силиконската се гади и вриска.

На Rose-tulip му/ѝ се допаѓа ова.
  14. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Мојава ред си фати со цицањето некаде кон третиот. И кога не е гладна нема шанси да фати цице. Претходно нон стоп ја ставав и јас :) не верувам дека грчевите му се од тоа. Вишокот млеко или ќе го блуцнат или ќе го искакаат (бели парченца како урдичка што ги имаат кога какаат) :)

На Rose-tulip, mal.ecka, duffi и 3 други им се допаѓа ова.
  15. ЈеленаЏиш

ЈеленаЏиш Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    1.891
    Колку е старо бебето? После третиот месец само ќе си фати ред на цицање, не би требало да го оставаш да бара и да гледаш на саат.
    Цицето е утеха за се, за грчеви, за галење, за заби, за блискост со мама.
    Мајчиното млеко се вари многу брзо, некаде прочитав час, час и половина, а и докажано е дека бебињата што се ексклузивно на мајчино млеко имаат помалце грчеви.
    И мене на советувалиште ми рекоа да го ставам бебуш на диета, оти многу цицал.
    Се разбира дека не ги послушав.

П.С. За да се ослободи од гасови можеш да му поможиш масирајќи го мешето во правец на сказалките на часовникот и со вежби како да вози точак, туркајте ги ноџињата кон мешко и ќе се испрди убаво.

На Rose-tulip, mal.ecka, duffi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Girl159

Girl159 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2012
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    3
    здраво мамички дали го цицате бебето по одредено време како што кажуваат по 10-15 минути од града и го тргате а тоа сеуште сака да цица, или го оставате да цица колку што сака па на другата....
    на здрсво кога бевме меревме подој за по 10 минути од града и испадна 40гр то е малку и му додавам вештачко по пола доза со 30мл вода после секое јадење, и спие некогаш по 4 сати на пример сношти од 21-2 спиеше и се подразбуди за да јади дали е нормално сето за бебе од две недели... многу не ми е јасно со доењето дали е доволно... искуства ваши мислења можии... фала

17. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.048
    Ако во советувалиште ве прегледува Др. Биљана,таа само тоа знае:не сакам дебели деца мајка. А кога ја послушав наредно одење кај неа вика треба дохрана слабо напредува. Тогаш цицаше сега се молзам и му давам колку сака.

18. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.701
    Допаѓања:
    40.072
    Ја оставам да цица колку сака. Нејќам да ме сфати некој погрешно ама зошто при ваше млеко давате ад? 2 недели е многу е мало, остави го да си цица колку сака и кога сака. По саат време ми е цицала на почеток, спала е на цицката, никогаш не се посомневав дека немам млеко и покрај коментарите околу никогаш немам дадено ад, само доењето ми беше опција зашто имав млеко многу ама таа не цицаше како што треба и со текот на време се се регулира. Откако си дојдовме дома за 1 недела ги врати изгубените скоро 200гр во болница.

На mal.ecka, duffi, ЈеленаЏиш и 3 други им се допаѓа ова.
  19. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Зарем ќе оставиш да ти плаче бебе за јадење и ќе чекаш да минат 3ч па да дадеш??

Дојам кога сака, колку сака, некогаш и за 1ч побарало, кога сака сам фаќа цице, кога не прчи долната усна, никогаш не ми бљуцкал, па не ни ждрига. Гасови имаше многу додека беа грчевите до 3м..

На mal.ecka, duffi, sofi2107 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. didisi

didisi Популарен член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.686
    Ja dois so molzenje samo?