Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Кога ќе биде до тебе обидувај се на секој пола саат ставај го на града. Фототерапиите се само преку ноќ, барем така беше во Чаир.

На PeachGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    7.267
    Мое бебе два ноќи по ред не фаќа цице. Преку ден нормално си цица, навечер еве ја цицаше во 12ч, ја будев во 3 не сака да се разбуди, ја ставам на цице - заспива. Еве од 3 ч сум будна и ја будам, давам цице, цицнува 5 мин и заспива.
    До сега на секои 3 часа кога менувам пелени истите биле полни, последните два памперси само мочкани..
    Како и да пробам ја држам будна подолго време, бебето ми е гладно..

3. @Verba

@Verba Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2017
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    2.214
    Мојот царски беше во недела доцна навечер, во 11 наредното утро бебе беше кај мене. Мислев дека со царски, рана, катетер, инфузија ќе го земат повремено, бев неспособна да се грижам. Но, не. Од тој момент беше постојано со мене. Кога кај жената до мене дојде сестра ја замолив да ми го подаде за да барем си го земам со оглед на катетерот, двете браунили за инфузии во двете раце и раната после операција од која немаше ни 24 часа. Бидејќи никој таму не се потруди да помогне за доење или да покаже со оглед на тоа што сум првородка. Ми го даде во лежечка положба го ставив на града, одма почна да влече. Бев упорна зошто со влечењето стимулира лактација. На секое плачење на бебе го ставав на града. Млеко почна по малку веднаш да надоаѓа.
    Биди упорна и покрај сите болки, ставај го на града. Мене првите денови крвави ни беа брадавиците, болки дури и во нив имав (дека малку ми беа сите други), ме спаси Пурелан на Медела. Ако не беше оваа маст ќе се откажев сигурно...

4. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.524
    Колкаво е бебе, како напредува, мериш често?

Ако напредува супер, полни пелени не буди бебе, ноќта е за сон, нема потреба да будиш и да нудиш цице и навечер, ќе си надокнади денски, нема да е гладна.
    И како примети дека е гладна?

И некои цицаат само 5мин, не е финтата да дремат на цице, туку активно да влечат и голтаат.

5. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    7.267
    Малечка е, 16 дена. Предходно цицаше по 20тина мин, сега заспива после неколку минути. Ја будам ама не станува. Каката и е зеленкаста и не кака така често како предходните денови.
    Ја немам мерено, немам вага за бебиња а на педијатар не сме биле.
    Еве и денес исто, од сабајле се будеше два пати, цицнува малку и заспива..

6. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.524
    Кујнска вага имаш?
    Стави некоја тепсија или било што (јас лазањера ставав), пелена, изедначи, па стави бебе и мери си го секој ден.
    Вагата најдобро ќе ти покаже дали бебе е гладно или не, не секогаш зелена кака имаат бебињата од глад. Мораш да мериш!
    Мое бебе само првите 10тина дена какаше секој ден по 5пати, после со грчевите намалуваше, што стигна до еднаш на три дена..

Ако не се буди, расоблечи, смени пелена, закачкај по вратчето, ноџињата, голицкај, дури цица цело време потсеќај дека треба да влече, твојата рака кај бебе под брада и закачкај, воедно следи дали голта. Ако активно цица и голта 5мин верувам дека е најадена, некои имаат побрз и појак цук и брзо влечат, а и бебе од 2недели брзо се најадува..

На mamaJana му/ѝ се допаѓа ова.
  7. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    7.267
    Фала ти на совет , не ми текна на ова со кујнската вага ама ќе си ја мерам секој ден. :f:

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Охрид88

Охрид88 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2018
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    248
    А зошто го будиш бебето?? Остај го нека си спиет душиче,не учи го така зошто после немат назат ке дежураш по цели ноќи.. Ич не бери му гајле ко ке му се цицат то ке те разбудит тебе :)

На Dina911 и Sandrin4 им се допаѓа ова.
  9. saramila09

saramila09 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2017
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    3.637
    Дали може да се изгуби млекото приметувам дека немам доволно како пред неколку недели јадам кромид пијам боза и чај за долки ама не помага што да правам се плашам многу ;(

10. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    А како утврди дека имаш помалку?

На saramila09 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.073
    Како ги будите бебињата за цицање? Денес ни е прв ден дома и откако сме дома само спие, а јас мора да,се молзам..ама се грижам за него да не ми падне со килажа. Успеав само 20 мин да го нацицам од едната града. Кога сакав да го префрлам на другата заспа пак и никако не се буди. А мене градите полни..ова ми се први денови и не сакам да ги воспалам..колку да молзам вечерва? Дали да заспијам можам? Или ризикувам да ми се преполнат градите. Хелп

12. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Околу будење на бебето искуство немам. Пробај со пресоблекување, чешкај стапалца, позади увце фаќај. Ако имате жолтица, буди го вака. Ако немате(мојава немаше) остави само да стане. Верувај глад ќе го разбуди.
    Во врска со градите, јас фатив мастит преку ноќ.
    Молзи се колку да ти олесни секогаш кога ќе осетиш многу млеко. Ако треба и аларм навиј си, и измолзувај се.

13. @Verba

@Verba Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2017
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    2.214
    Јас би се обидела со штипкање за петата. Чешкањето може да му годи на бебе, барем на моето му годи. Внимавај на температурата во просторијата каде е бебе. Обично висока температура ги успива бебињата. Јас одржувам максимум 22.5. Практикувам по три пати дневно да ја расоблечам и да ја оставам да се размрда. Ракавичките ги исфрлив од употреба. Капче само навечер после бањање.
    Јас за една вечер качив температура и фатив мастит. Фати ги градите и провери дали се тврди. Не мора да ги празниш цели,јас одмолзував додека да омекнат. Навивав аларм и се будев да одмолзувам. Навечер највеќе се полнат.

14. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Мене највеќе ми "палеше" да ја штипкам под брадата. Ја видов една сестра во систина дека така прави и така ми успеваше :)

На @Verba, PeachGirl и monik55 им се допаѓа ова.
  15. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    @PeachGirl Мојот се будеше кога ќе сменев пелена и од влажната марамица пушташе сирената,сега сам си се буди на два ипол саати.

На @Verba и PeachGirl им се допаѓа ова.
  16. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.073
    Левата града ми е уште тврда, држам топло, правам масажа ама послабо пушта млеко и бебето вчера не ја фати убаво и имав и малку крв. Сега го доев од десната, па сакав да го префрлам на левата ама ми заспа. Со пумпата не успевам да извлечам млеко и покрај топлите облоги и масажите. Што да превземам следно?хелп

17. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Смее ли кафе да се пие додека се дои?
    Турско и вака и така не пијам ама едно нес како би се напила:D
    Малце ми е смешно прашањево ама појма немам.

18. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.148
    Допаѓања:
    40.512
    Јас без кафе не функционирав. Пиев по едно на ден. На почетокот по мала доза правев за да видам да не му прави проблем.

На Kitten и monik55 им се допаѓа ова.
  19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.204
    Допаѓања:
    24.618
    Блазе вас што ви спијат, ова моево станува на секој час и само цица градиве само меки ми се, ретко се стврднуват а тоа е ако поспие денски 2-3ч. За 1 недела става по 350г. 3 недели сме дома кас 20ч дали имам спиено вкупно :worried: па и пупките пак почнаа да ме болат, трга силно ко заби да има машала :) не фака ни лажалка да го залажам малку, неможи само на цицка. Незнам како да му воведам некој ред.

На mumy му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mumy

mumy Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2012
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    185
    За утеха, ние сме 3+ и иста шема тераме. На секој пола саат саат на града , качува по 300-350 гр неделно , ама не се трпи јас овие три месеци дали имам 24 часа спиено се на се. позз