Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.904
    Допаѓања:
    14.587
    Не дека новородено ќе те манипулира, ама понатаму кога ќе треба да има некој ред, може да го нема зошто се му е на изволте.

На ниедна мајка не сум рекла дека сама си е крива или лошо воспитувала ако бебето исклучиво бара да цица. Еве за себе лично си кажувам. Бебе е на распоред од 5 недели. Цицање на изволте нема. Цуцла фаќаше некое време за успивање, сега воопшто не е заинтересирана.
    Секој човек нормално е да има дневен циклус, кога станува, кога јаде, кога е активен, кога си легнува. И според мене никогаш не е прерано да се воведе рутина. И за мене и моето бебе се покажа како правилен избор.

На Girl-Rabbit, Flower123123 и happygirl им се допаѓа ова.
  2. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    Малку пропаганда на педијатрите и оние кои мислат дека мајка го разгалила бебето кое е 10 дена старо.

Прикачени фајлови:

На marchi-cool, koritsaki, barby и 6 други им се допаѓа ова.
  3. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.018
    Мајки ми надоаѓа многу млеко и еве бeбе е 2,5 месеци мене на 2 часа ми се прават грутки. На ексклузивно сме и бебе супер напредува, дури и над просек. Е сега не помагаат ни влошки, ништо, па решив да се измолзувам со рачна пумпа, колку толку. Сакам да прашам дали може млекото да го смрзнувам во стерилни чашки или мора во најлончиња? Некако полесно ми е во чашка дирекно. И како го собирате млекцето, од цел ден молзење во едно најлонче или..?

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  4. day.dreamer

day.dreamer Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    900
    И јас сум како тебе со млекото, после 2 саати градите ми се тврди. Јас цел ден складирам во шишиња кои ги чувам во фрижидер и вечерта ги префрлам во стерилна чашка во замрзнувач.

На cinderella5 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Turna

Turna Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    2.199
    Мајкии од ептен преполни градии и кои сами си течат да мењаваш во ден по три четири маици и за на сабајле да не прајме муабет утоп! Одеднаш ми станаа мекии и како празни не дека нема млеко во менее ама од тоа така што ми се сплеснаа ме плаши и чуди зошто вака !!?? Да не немам доволно млеко или млекото веќе ми е слаабо? Бебе си цица по 10-15 мин и толку но никогаш не спие раат 2-3 часа освен ако се разбуди па да ја нишкам и да и вратам сон . Дали е тоа дека е гладна? Некогаш и нудам да цица ќе цица а некогаш несака . Инале 11 недели имаме . Каква храна јадете за повеќе млеко да имате што пиете ? Ви благодарам.

6. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Ред кај бебе успева во зависност од бебето. И мое лично верување е дека е до бебето а не е до родителот и неговите обиди да "воведе ред". Туку тоа е нешто што му одговара на бебето. Затоа што ако сака родителот може и на глава да скокне, ама ако бебето поминува низ скок во развој, или ми излегуваат заби, ни ред ни ништо нема да се види. Наместо спиење цела вечер како што било "навикнато" - ќе се буди и ќе вришти цела вечер. Е работата е што со бебиња до кај 9 месеци па и до 12 месеци тие скокови и промени во психо-физичка смисла се многу изразени и се многу чести. Од новороденче до тодлер има оргомен развој - од моторика, перцепција, комуникација, општ раст - исхрана, заби, проодување, па и почетна фаза на зборување.. така да, секој месец има по некој скок или некоја случка.

Како бебето се "справува" со тие моменти е многу индивидуално. Некои бебиња имаат поблаги скокови па родителите не "забележуваат" драстични промени и "редот" останува во секојдневието.. а некои родители имаат чувство дека не ни можат да "воспостават" ред со бебето.

Ред во доење е многу дискутабилна и ранлива препорака. Кај новороденче особено таа препорака може да биде страшна. Затоа што сите бебиња се различни. Некое бебе тој ред ќе го "прифати" и ќе се адаптира полесно према "расположивите" моменти на доење. Но има и бебиња кои немаат капацитет да исцицаат количина што им е потребна во дадениот "рок" па се оневозможени самите да го диктираат темпото и да ја добијат количината која ја им треба. Она што го препорачуваат сите стручни лица кај новороденче е да се остави самото бебе да го диктира темпото и количината, а со тоа и да ја коригира и "наштима" лактацијата кај мајката према неговите потреби. А и некако поприродно е ние да се адаптираме према потребите на бебето, отколку тоа према нашите потреби, особено ако причината која ја слушаме е некој "ред" или "манипулирање" или "користење" и сл.

За твојата ситуација би рекла само супер. Одлично што сте нашле "компромис" со бебето. Ама да почнеше да не крева на килажа заради она што го пиша "цицање на изволте нема" - да видиш како ќе даваше на изволте па дури и кога немаше да бара. Ама пак ќе речам - на твоето бебе таа "рутина" му одговара. И соработувало. Ама секое бебе е своја приказна, па затоа генерални препораки кои едноставно се неприменливи во секоја ситуација мене лично ме нервираат. Особено од стручни лица.

На happygirl, flower30, lackygirl и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    1.271
    Jad dojam i ad mn retko 2 3 pati nedelno. Caj ne davam nikakov a vodicka davam. Prevriena izladena i vo sise.. od siseto si smuka so zadovolstvo taa faca ja nema ni na mlekoto haha. Nekolku pati na den davam koga ke mi tekne a ona sama si vlece kolki saka

На Septemvri му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Turna

Turna Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    2.199
    А зошто давате плус ад млеко ? Не одбива после од града да цица штом цица и со шише ?

9. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    1.271
    Ad davam zatoa so eden period od denot posebno navecer neam mn mleko a nez zas. I bebka cica i ne prima dovolno i se nervira i kenka place, no ne sekoj den e vaka da nemam...ili nekogas moram da izlezam a doma a neam dovolno da napolnam sise pa moze da i dadat ad no toa e retko.
    Do sega ne mi odbila ni sise ni cicka..

На Turna му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Turna

Turna Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    2.199
    Истото и кај мене така се има случено навечер да немам доволно млеко и кога е така неќе ни да цица ќе почне да трга се нервира и плаче и неќе веќе, ама до сега немам дадено ад од страв да не се одбие од мене зошто од прво бев живи маки дур се средивме.

11. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    1.271

На Turna му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Turna

Turna Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    2.199
    @Leo-nora Ние уште две недели ќе полниме 3 месеци па уште малку нека наполни 4 и ако не е доволно ќе видам што ќе каже педијатрот ако не и ќе почнам да ја хранам , за сега вика добро е напредува сум ја прашала и за дохрана не ми вика! Само мајчино млеко! крева на килажа но мене ме плаши кога ми се премеки градите да не ми е гладно .

13. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Кога ќе се среди лактацијата градите омекнуваат, со давање ад може само да се одучи од градата. Прочитајте назад во темата има многу корисни совети.

На Kaetana и Turna им се допаѓа ова.
  14. Kukla994

Kukla994 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.946
    Моево па ич неќе шише. Едноставно не знае да се справи :rofl:
    Чај и вода со лажичка давам (facepalm)

15. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    те читав претходно, нели твоето беше еден период со грчеви, или грешам. Грчевите многу полесно со чај поминуваат,барем кај мене со првото така беше. Чај нане и анасон обавезно давав и помагаше.

Инаку сакав да прашам:
    1. Нели бебињата кои се на доење имаат многу мали шанси за да добијат грчеви (или тоа е мит)
    2. Зошто препорачуваат бебе да се буди за подој :^) како да давам јадење ако не му се јаде односно ако сака само ќе си побара кога сака

16. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    1. Тоа е мит. Секое бебе поминува низ фаза на грчеви. Затоа што секое бебе преминува од фаза на "јадење" преку папочна врвца, во јадење преку сопствен дигестивен систем. Со првиот внес на млеко и потоа зачестените "оброци" - цел цел бебешки дигестивен систем се развива, цревата почнуваат да функционираат и да се оформуваат потребните лактобацили во нив т.е. потребната цревна флора... И затоа таа транзиција е проследена со грчеви. Кај некои бебиња сето тоа е поизразено додека кај некои е тоа полесно па делува дека нема грчеви. Мајчиното млеко со грчевите е во таква врска да во него се откриени одредени состојки кои ние не можеме воопшто да ги преработиме, па после долги испитувања се открило дека тие се всушност храна за бактериите кои ни се потребни во нашите црева за добро развиена цревна флора, па затоа се смета дека нема подобра храна "против" грчеви од мајчиното млеко. И затоа можеби кај одредени бебиња што се на доење грчевите не се толку изразени. Но тоа не е правило.

2. Бебињата после раѓањето треба сами да диктираат темпо во поглед на јадење што значи да се будат ако се гладни или да преспиваат ако не се. Но, на жалост, не е така едноставно. Се случува некои од бебињата да не се во состојба да ја добијат потребната храна, па во недостиг на енергија да спијат како метод за "штедење" на расположивата енергија. Најчесто се и успани заради поизразена физиолошка жолтица. Во такви моменти во кои и качувањето на маса на бебето е загрозено, треба да се нуди почесто доење. Затоа што тоа предизвикува еден круг - бебето не добило потребна количина што значи му треба повеќе, но нема сила затоа што е гладно да се разбуди па штеди енергија со спиење, па сето тоа придонесува градите на мајката да не се стимулираат према потребите на бебето, и млекото се "намалува" према побарувачката која е всушност поголема од што имаат информација градите на мајката. И така "снемува" млеко. Бебето не напредува. Се воведува АД после.
    Ова не се правила, ова се исклучоци, но, затоа во првиот период додека не се воспостави лактација, додека не се види дека бебето качува и дека е сѐ во ред, се препорачува да се дои и навечер (како превенција).

На Lianna Anna, Lolipop23, marchi-cool и 3 други им се допаѓа ова.
  17. PoisonGirl

PoisonGirl Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    1.506
    Бебуш ми има скоро 4 недели . Досега цицаше околу половина час и псле бараше за околу два / два и пол часа повторно. Последниве денови ми цица околу 10/15 минути преку сила и бара повторно на час и половина. Дали е тоа нормално да менува времетраење на цицање , некогаш цица 5 минути и ми се успива немпжам да го разбудам ни со скокоткање , штипкање за обравчиња , чешкање на увце. Преку ден ми е нон стоп буден , единствено може да придреме 20 тинс минути помеѓу јадење

18. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.904
    Допаѓања:
    14.587
    Нормално е да намалува со времето за цицање, како расте станува посилно и поефективно цица, па може повеќе млеко за пократко време да исцица. Ако се успива, значи си е најадено. Кога се многу мали може да се изморат од цицање и да заспијат полугладни. На 1 месец веќе би требало да е посилно. Не се грижи.

19. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    226
    Мајки колку ви траеше подојот на новороденче од 2 недели? Зошто моево неможе да се насити? Цел ден цица само и дреме на града ако го тргнам плачи многу, освен навечер му давам ад оти ме исцицува скроз преку ден, не остава да се наполнат градите. И оретходно пишав, се обидувам да го тргам од града ама многу плачи :( дали уште е мало или такво си е детето, што да очекувам? Еве цел ден немам јадено :(

20. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    За одговор би се цитирала:

Или накратко - многу е нормално таквото однесување.

На Scorpion91 му/ѝ се допаѓа ова.