масирај под топол туш со кружни движења, зелка истолчена или ациди борици облога после подој, доење во поза во која брадата на бебето е во насока на грутката (во твојот случај штом е долу, пробај лежечки).
И јас имав пред брзо голема грутка. Ми помина за 2 дена со топол туш или одмивање со топла вода пред подој и давав бебе да цица почесто, масирав додека цицаше и под туш исто. Ми се чинеше дека нема да помини ама се среди за брзо. Пробај да го наместиш бебето со брадата на грутката за да се разбие.
Веќе една недела е со зелени течни каки... вчера еднаш и со пена. Околу 7-8 пати на ден, а обично какаше 5-6. Д-р рече веројатно е преладено, ми кажа да давам и еспумисан за грчевите. Исто ми рече ако мислам дека не е најаден да дадам адаптирано. Можно е да не се најадува? Си цица нормално, на 2 часа дење. Пробав да му дадам измолзено после подој, не сакаше ни од шише ни со лажичка. Измолзив 40 мл по подој но за кратко време, зашто побара да цица пак. Не знам дали е доволно, не знам сали да дадам ад, се изгубив тотално. Ај искуства со зелени каки, плиз. Мене ми помогнаа топли облоги пред доење и масажи. Мачкав прсти со ланолин и додека цицаше правев компресори одгоре надолу, влечев по градата со стегање
Во болница ми дадоа Нук на користење и беа одлични, точен фит За дома купив авент и ги прифати, но многу се пошироки и нема различни големини. Ако најдеш нук, препорачувам.
Баталив ад откако пишав тука, бебе цица , задоволна е, се најадува и си заспива. Е сега ме мачи што на исто место на двете гради ми прави рагади, значи таман ќе се намачкам, ќе се затворат и по подој пак се црвени и болни. Пробав позиција да сменам, гледав фатот некако да го сменам, ама на бебе му е убаво во таа положба и тој фат, убаво влече и голта. Не знам што да правам, цела туба пулиран потрошив за пет дена :/ Нешто не правам како што треба, а првите неколку секунди кога влече ми се ужас болни...
Не знаев каде да го поставам прашањето па ајде тука има врска со доење да ве прашам од кога почнавте да ја користите перницата за доење? Сеуште не сум ја пробала ми е некако страв не знам дали ќе ми е изводливо дека бебушка ми е уште малечка три недели па да пробам сега или да почекам уште некој месец?
Јас по една недела и спас ми е да ти кажам. Со првото немав перница и мислев не ми е потребна. Маж ми ја купил по совет од колешка и ептен ми е згодно со неа.
Зелена кака не значи глад има Kaetana пишувано на инста исто.Погледни во doenje_so_ljubov. Големата ми имаше така зелени каки со пробиотик се среди за недела , две.Малата има зелено жолти 2 месеци ретко има жолти 6 кг значи не е гладна.Дури ја вакцинираа. Кога почна големата со заби вадење од тогаш какаше зелени каки неколку дена пред забче и знаев дека иде забче. Како е со килажа овој месец?
@LivingGlam Моето какаше зелено и пенасто кога имаше грчеви. Со килажа е супер,не сум помислила да е од глад. Со пробиотик се среди.
Od prv den ama iam od struzanka kupiv demek za spienje vo bremenost ama mi se pogodi i za ova deka jas dojam vo poza fudbalska topka radi golemi gradi i mi se uarnu pozava bebe vaka se nacicuva za 15 min. Vo cradle poza se gali se lize 30-40min
Не сум го измериле две недели, откако почнаа зелените. Пред тоа беше 200гр плус за една недела, но на различни ваги. Вакцини не му дадоа, ќе мислев дека од ротата е маката и полесно ќе ми беше. Ќе погледнам на инста, фала ти @Chanell* и на мојов му се баш влошени грчевите сега Сменив пробиотик од диастоп на линекс, се надевам ќе се среди. Наредно ќе пробам колипрев, гледам го фалат тука.
Ajde vaka bebceto mi napravi 3.5 nedeli. Vejce 4 dena cica povejce i molzenjata od 5 pati mi se namalija na 3 pati a vcera i denes izgleda 2 pati ce se molzam. Znaci odam kon laktacija. E sega pak za promena bebceto pocna povejce da povrajca zatoa sto mnogu cica. Prethodno ne povrajase samo bluckase no i nemase sila da cica.
Zenski, dali vi se slucilo odreden del.od denot da imate mnogu pomlku mleko? Ja navecer preslabo, max 20 ml molzam a on cica ama se gleda na prazno... nasabajle molzam 60-70-80 ml zavisi. Maliot e 3,5 nedeli, uste cicame i se molzime zosto slabo vlece ne znam kako da ss opravime..
Бебе за една недела прави 4 месеци. Од понеделникот почнав некој режим на исхрана до 1500кцал и плус вежбам дома. Некако градиве не се така полни ко што беа. Бебе има мочкани пелени, ама не се онака утоп што би се рекло. Кака до два пати на ден, ама се мислам да не ми се поднамали млекото. Ограничена храна,ограничени количини.. Претходно когаа станував наутро ми беа преполни,од една цицаше од друга само течеше, а сега не Се слуша дека голта, ама кратко цица и се трга. На 5 мај ја мерев беше 6550, денес на вага со мене ја мерам 7кг демек, што мислам е малку за две недели .. Што мислите, има ли врска рестрикцијата на храна во однос на количината на млекото?
Секако дека има. Ниедна диета не е дозволена додека доиш бидејќи: 1. бебето нема да прима доволно хранливи материи; 2. со нагло слабеење (повеќе од 2 кг. на месец) се ослободуваат штетни материи од масното ткиво кои преминуваат и во млекото. Советот од оние кои се занимаваат со оваа проблематика е: 1. или доење без рестрикции во исхраната (нормално можеш да се исхрануваш здраво, ама 1500 кал. се ептен малку за доилка, зошто тебе и онака ти требаат 300 плус од вообичаено заради доењето). 2. или прекин на доењето и диета. Ако сакаш консултирај се со стручно лице ама најдобронамерен совет е да ја прекинеш веднаш диетата ако не сакаш да прекинеш со доењето.
Мојата во понеделник прави 4 месеци. Јас диети немам сеуште пробано, ама кога имаше грчеви имав исфрлено некои намирници од исхраната кои ги конзумирав на почетокот од доењето ( млеко, домати, краставица.... ) и млекото ми се намали, а секако имаше грчеви... Уште ни се мали, почекај барем уште 2/3 месеци да му воведеш кашички, да проба повеќе вкусови, па тогаш диети, да си уживаме сеа со бебушките, да ни бидат сити и среќни.