Majki, iamm zabobolka veke 2 dena i mora pod itno da vadam zab ne se trpi ova veke,pijam ibrufen i mi.pomaga no momentalno samo.Inaku go doam bebeto pa me interesira dali nekoja od vas bila na zabolekar dodeka doela i dlai smeat da mi stavat anestezija.Mm se javil na zabolekarot mu kazal deka od 4 do 6 saat ne smee da doi posle nema nikakov problem,dodeka mojot maticen ginekolog mi kaza deka nema nikakov problem i deka mozam slobodno da doam so bez adrenalinska anestezija bidejki se stava mala kolicina i ne e strasno , pa sega sum na misla sto da pravam, a mora da go vadam zabot bidejki ne se trpi ova bolka veke sekoj den.Pomos i sobet ve molam?
Pa i da teras bez doenje 4-6 saati ne e strasno. Nadoj bebe odi zavrsi rabota,vo meguvreme davajte molzeno
Прв пат слушам вакво нешто од докторка. Мене уште од втор месец некаде, трет ми се меки. Баш и јас тука по темиве прашував. Али воспоставена е лактацијата, а не било дека немам млеко. А да ме видиш 50кг, слаба, исушена сум мали гради и јас незнам како имам толку многу млеко. А мојов бумбар по 1кг месечно си става
И јас така знам, затоа и чудно ми падна. Плус и јас сум исушена викам да не е стварно да немам млеко мада бебе не личи воопшто на гладно. А и некако се поклопи периодот сега вака кога се навраќам од кога ми омекнаа прекина да накачува доволно, односно вториот месец веќе намали. Можда е само коинциденција. И јас кога ќе се стиснам шприца.
Трауми имам од тие испитувањата, ехо скоро на цело тело, 3кг крв можи дадовме Иначе @Andrejaaaaaa исто како другите мислам дека бебе си напредува добро,помалку ама напредува. Па аман веќе овие докторите не можи да се сите исти. Не сакам да ги навредам ама овие муабети ми се глупави скроз. Исто и јас мислам да не даваш ад, туку да почните со цврста храна. А и нели ги гледаат родителите како изгледаат. Тебе те видов во друга тема на слика, си многу слаба. Незнам за моето што се чудат дебело, цела фамилија сме буцковци.
Епа цело време си го вртам овој муабет во глава, баш како што кажа, не може сите бебиња да ставаат исто, некое е побуце, некое послабичко. Плус и тоа што викаш јас сум ептен ситна, може на мене ќе биде Ама ете ќе ти рече малку е, и ај биди раат А за кашички па ми кажаа да не сум почнувала сега, тоа па заради тоа што повраќа, да не сме го оптеретувале плус желудникот  А баш овде читав искуства баш со кашички дека престанале со повраќање. Значи ме изреметија скроз
Да не знаеш што да правиш, сите педијатри различно кажуваат. Изгледа останува на нас да одлучиме што ќе правиме и секако да го следиме бебето. Баш за дохраната моето сега на скоро 6месеци, покажува желба да јади. Нас не гледа и тој отвара уста и џвака на празно А педијатар ми кажа уште на 4 ипол месеци да почниме со дохрана оти било дебело малку му било млекото.
Сигурно е коинциденција. Чим бебе не е нервозно, не е гладно како што велиш, нема потреба да мислиш дека немаш млеко. И мене некогаш ако ми се ептен меки пробувам да видам и си шприца млеко на сите страни. Секако ќе почните со немлечна дохрана кај да е, така да не се нервирај без потреба. И 200гр да накачил пак е напредок.
Б комплекс и доење ок е? Вчера прв пат пиев б комплекс околу 15 и бебе заспа околу 17 и спиеше до сабајле ама се будеше за доење. Дури сега ми текна до тоа да не е…
Хелп мајки. Едната брадавица многу ме боли кога цица, и веке ми е деформирана и никако да фати убаво од таа. Мачкам креми ама пак кога ќе цица исто е пак боли. Како да ја вратам старата форма на брадавицата
Фатот не е добар штом те боли. Смени положба на доење. Отвори кај @Kaetana doenje so ljubov na insta и ке најдеш се што ти треба.
Синко треба да прими ммр наредна недела, а јас вакцина против Ковид една недела подоцна. Некако си увртев во глава дека не оди баш ова. Има некој искуство или сознание дали е во ред дека се' уште дојам?
Јас и ќере во исти ден се вакциниравме пред 2 месеци. Ама она шестовалентна примаше, не би знаела за ммр. Супер си поминавме двете, немаше проблеми.
Ај да прашам за искуство, мислење, совет...сѐ ми е добредојдено. Веќе некој период од 10тина дена бебе цица по 3-4 пати на ден. Пробано и во темна просторија и полузаспан и заспан, исто. Не се грижам толку многу за тоа, ете го препишувам на 5ти скок и сѐ е во ред додека полни пелени (а полни да не претерам ко новороденче). Туку преку ден кога му нудам да цица, одма се мести, отвора уста, почнува да цица еднаш-два пати и таман ќе почне да тече млеко, тој ги трие очињата и се трга, не сака да продолжи со цицање. Ако инсистирам-плачи. Ако се тргнам, за некоја минута пак си е весело бебе (шо сака в раце де). Од шо можи да е така? Не е за спиење оти и после спиење истото ми го прави, а кога го успивам навечер, не прави така.
Imavme i nie takov period bas okolu 5ti skok. Ama nas ne fati toj negde vo sep koga zaladi i jas go prepisav poveke na zaladuvanjeto,.t.e. deka porano barase pocesto od zesko. Pocna da bara na 2.5-3 casa cicanje. Kratko posle skokot pocnavme vkusovi i nekako ne se osekam deka e gladno bebevo. Da ne se zabi majka? Kako i da e jas mislam deka bebe gladno ne ostanuva toa im e zivotinski instinkt. Mng pati sum se nervirala koa nejkela da mi cica i posle nekoe vreme ko ke zavlece mislis cela nedela nejadena e
Трие непца изразено, ама нит се потечени, ниту ѕирка беличко. На толку какање се сомневам дека е гладен, само се прашувам шо му предизвикува триење на очињата ете баш тогаш. За скоро и ние почнуваме со немлечна дохрана, се надевам за неа порасположен ќе е.