Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. maru6ka1984

maru6ka1984 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2021
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    34
    Полни да, напреден е во килажа убаво на последниот преглед, ама минатата недела осеќав дека се полнат а сега не и затоа се испаничив.

2. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Дој си го во лежечка позиција и ќе одмараш, јас така ко будала на почеток, демек да не сум го навикнала бебе на спална да спие и секое доење седев ко блесава на фотеља по 2 саати за да го стаам во креветче. На крај се истоштив толку многу што немав сила за ништо и го ставив на кревет со мене. Си доиме легнати секоја вечер и сега имам сила за се.

На tina2018, lovely91 и princess02 им се допаѓа ова.
  3. princess02

princess02 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2017
    Пораки:
    434
    Допаѓања:
    718
    правев ехо, само на стомак ми правеше вагинално коа ќе сум престанела да крварам

На Irimiri му/ѝ се допаѓа ова.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.390
    Допаѓања:
    37.551
    9 месечно бебе може да се одбие преку ноќ или за неколку дена? Дали е возможно јас да го одбијам и како?
    И мн ми е итно прашањево.

На Cecko85 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. tanja11991

tanja11991 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2013
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    597
    Малата ми е родена 4100 на 21.03 испишана 3850 за 15дена имаше 4000 педијатарот вика супер е на ексклузивно доење сме но после секое цицање ми блуцка ја поткревам да ждригне но пак ми блуцка одкако ќе ждригне а цица некогаш на 2-3 сати на ден а навечер на 3-4 часа незнам што можам да превземам за да не блуцка и незнам дали на кг накачува а инаку си е весело бебе полни пелени но вчера од 12-16часот памперсот и беше сув дали некоја имала вакво искуство

6. Secret.women

Secret.women Истакнат член

Се зачлени на:
    13 септември 2020
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    1.532
    Нас медијаторот ни кажа дека е нормално да блуцка. Моето несака да ждригне никако, цело време блуцка

На tanja11991 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. anamila

anamila Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2018
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    Zdravo
    Nie sme na 21 april pravime 9 meseci
    Prvo Sise ne saka da prifati sekakvo imam probano Gradite mnogu mi se meki stegam ima mleko se moslam oddvaj 1 ml sakam uste da e dojam ... pijam mnogu voda sega 2 dena pijam caj za doilki od HIPP procitav i za caj od kim .
    Vtoro
    Kako se pravi po kolku se pie ... i sovet za do poveke mleko
    Ve molam pomognete

8. TanyaClover

TanyaClover Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    508
    Мами едно прашање... Малово престанав да го дојам пред 2 месеци. Вчера од градата од едно место кога ја потстиснав многу нежно ми излезе течност како млеко ама погусто. Денес пробав повторно, но само малку водичка како со крв ама ептен малку една точка, после тоа само како водичка. На ехо бев во јануари беше уредно. Од што може да е? Застојано млеко или загноен канал?

9. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.738
    Допаѓања:
    17.701
    Во какви кесички го чувате млекото во фриждер и од каде ги зимате?
    И од фриждер млекото пред да го дадете, дали го топлите или како го давате?

10. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.071
    Допаѓања:
    17.916
    Многу течности. Чај за доилки, капсули Лактил, јогурт, Овес, безалкохолно пиво. Сите овие работи и ден денес ги конзумирам. Бебе е 8 месеци со три оброка. Нормално е да нема толку многу млеко како што имало пред немлечна храна. Ако е бебе почесто на града тогаш би имало поголема стимулација.

11. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.211
    Допаѓања:
    5.769
    Кога бев на ехо на гради откако ми прекина млекото, докторката ми кажа дека нормално било да се случи од градата да потече млеко на стискање или пак туширање со топла вода. Болка некоја имаш ли во градите? Јас би се обратила на доктор поради крвта во исцедокот.

На tina2018 и TanyaClover им се допаѓа ова.
  12. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Бојата на застоеното млеко е нормална да биде и жолта и проѕирна, но не и со крв. Ако си сигурна дека било крв направи еден ехо преглед.
    Жлездите и каналите се активни дури и по пет години после прекин со доење, затоа најдобро да не се стискаат градите.

На tina2018, Tiny Love и TanyaClover им се допаѓа ова.
  13. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.031
    Допаѓања:
    4.881
    Во плитко ги чував во шишенца. Медела идеа комплет шише со цуцла и плус капаче да не мора цуцла да ставаш или поевтини се Lansinoh имаа 4 шишиња за околу 900 ден само со капаче, а цуцла да си докупиш можеш ако сакаш, ќе ти пуштам линк ако не најдеш. За во длабоко имаш ќесички разни медела, авент, лансинох, провери на различни страни различни цени имаа. Пример авент во сетек ги имаше пред некој месец и најевтини беа, после се лансинох, па медела мислам најскапи беа.

На tina2018 и pamelche им се допаѓа ова.
  14. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.415
    Допаѓања:
    5.672
    ми треба помош околу вечното прашање, како да знам дали имам доволно млеко? бебето ми е 4 месеци, на ексклузивно доење, до сега напредува супер, не сме имале некаков проблем, јас на почетокот имав и хиперлактација и дури молзев и замзнував млеко, се до оваа недела осеќав како градите ми се полнат помеѓу подои, или приметував кога бебе цицало од таа града дека е помала( празна), при туширање со топла вода обавезно ми течело млеко, оваа недела нагло осеќам дека градите ми се меки , при туширање не ми тече млеко и ако пробам да измозам, а бебе цицало немам млеко ич( што предходно не било така) знам пошо молзам цело време за да и дадам капки и пробиотик бидејќи така не ми ги пие, прашањето ми е бебе не ми делува дека е нервозно, полни пелени како и предходно, поише мочани, будејќи веќе некој период кака на 3-4 дена, не можам да сфатам дали имам млеко или снемувам? знам дека меки гради и тоа што не можам да изнолзам не значи дека немам млеко, но сепак осеќам дека млекото нагло ми се намали. почнав веднаш со чај за доилки, сок од јаболко, земав и таблети лактил, ставам бебе почесто на града, искрено би сакала да продолжам да ја дојам, а многу ми мава на мисла да не ја изгладнувам и дали цица доволно ? навечер спие од 9 до 7 станува 2 пати измеѓу за цицање( мм вика ако е гладна нема да спие) не знам многу ми е на мисла , знам и дека при менструација може да се намали, ама јас уште немам добиено.. ми треба некој совет или некој со сл искуство како да знам дали снемувам млеко, дали бебето е гладно, дали да пробам да дадам ад ?

На Razvigorec му/ѝ се допаѓа ова.
  15. BezglasnaBukva

BezglasnaBukva Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2015
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    1.956
    Ако полни пелени немој да се секираш.
    Или е веќе воспоставена лактација како што треба, па затоа градите не се преполнуваат или може ќе добиеш. Јас добив кога направи 4 месеци, таа недела беше нервозен и приметив многу помеки гради.
    Во секој случај најдобар показател ти се пелените :)

На Razvigorec и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  16. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.071
    Допаѓања:
    17.916
    Немаш простор за паника мама. Се воспоставила лактација.Нормално е да не се полнат и да се тврди како на почетокот. Колку побарувачка толку понуда. Градите си се научиле колку треба. Не е на одмет што си пиеш чај и капсули. Бебе ако е гладно ќе е многу нервозно и нема да полни пелени.

На Razvigorec и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  17. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.031
    Допаѓања:
    4.881
    Да знаеш колку пати истово сум се прашала. А исто на почетокот измолзев млеко пола фриз наполнив и уште ми стои.
    Јас добив пред недела дена и готово реков секна, а нема врска. Имало периоди кога ми биле така, ептен меки па после неколку дена пак да ми се преполнат, дури после циклусов морав и да се измолзам еднаш што не ми се случило задњи 3 месеци, а памуче беа неколку дена. Само моментот што викаш дека кога стискаш нема ништо, не ми е познат, може не шприцале, по некоја капка имало, ама па и не дека проверувам цело време и не секогаш ми капе на бањање. Во секој случај ако крева на кг, има мочани пелени (не каки и мојата кака на 3-4 дена), не плаче и е спокојна не би се грижела. Ад не би нудела.
    Кога ми беше на мисла дека снемувам не пиев чај за доилки и капсули ми беше страв зошто се преполнував на почетокот, ама леден чај, вода, компоти, овес и често ставање на цицка практикував.
    Кај педијатарот првиот пат кога се жалев дека ми се меки ми рече се штитат од мастит, така да може и си се воспоставила лактација.

На Anaroz1 и Razvigorec им се допаѓа ова.
  18. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    Мајка имаш доволно млеко,бебето ти полни пелени и спие навечер. Гладно бебе нит спие ни полни пелени,плаче дури вришти. Ние сме 5месеци меки гради имам веќе два месеци на туширање не тече, не ги притискам и не одмолзувам јас не сакам да стимулирам добро ми е вака без флеки по алиштата и да не се плашам да излезам подолго од дома. Ако ти е мисла додека цица бебе тргни му ја градата ќе видиш дека сеуште шприца. Јас ја слушам кога влече како и тече во устето. Не пијам ништо освен вода. Менструација и јас не сум имала сеуште. Не се секирај мајка

19. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.415
    Допаѓања:
    5.672
    фала ви мами :hug: :l: се надевам дека сте во право и дека е веќе воспоставена лактација, па затоа не се преполнуваат градите веќе .
    инаку пробав одмрзнав од моето замрзнато и дадов после цицање, не сакаш да пие, така да веројатно не е гладна , чисто да ми биде мирна душата сега бевме на педијатар ќе ја однесам пак за две недели да видиме тежината :)

На tina2018, Bubi*2, BezglasnaBukva и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. maru6ka1984

maru6ka1984 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2021
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    34
    какви ќеси за замрзнување на млеко користите?