Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.595
    Допаѓања:
    2.574
    Мајка не се сеќавам колку треба да пие бебе на таа возраст во мл, ама исто бевме и ние, на мерење подој цицаше ептен малку, а со пумпа вадев многу и си пиеше многу повеќе отколку што цицаше, и се му беше малку, но може беше и заради моите повлечени пупки па оти и со силиконски. Ако напредува добро цица доволно. Мерете го за 2 недели пак и ќе знаеш дали му е доволно.

2. Илина Дол

Илина Дол Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2019
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    29
    Мајки бебчето ми е 1 месец и 10 дена и понекогаш имаме проблем со доењево. Поготово последниве 3 дена. Ја ставам на града ке цицне два пати и се трга плаче , па пак ке цицне и пак плаче ... иначе ставам силиконска брадавица и гледам дека има млекце , си тече ... башка и бебуш кога ке се тргне цела е растечена по лицето со млеко . И ми останува гледна па плаче или ке заспие и не спие како што треба , се буди одма . Да напоменам дека и давам само навечер еднаш дохрана. Од што може да биде така ? Што можам да направам ? Ме фаќа искрено нервоза

На Cecko85 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Jordanovska-K

Jordanovska-K Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    896
    Допаѓања:
    6.139
    Може да се грчеви и да го мачи мешето, а можеби е и во скок во развој. Мислам дека баш тој период беше вториот скок, 6та до 8ма недела, тогаш одбиваат цицање.

Пробај да го масираш мешето на малото, загревај го до термофорче и ако сакаш консултирај се со педијатар за капки / сирупче за олеснување на грчевите. Ама од искуство, не помагаат нешто посебно додека не си поминат сами од себе грчевите. А скоковите, побарај на лупата горе искуства, моево успевав да го дојам одма кога ќе станеше од спиење или го носев во темна просторија и му пуштав фен, и одма фаќаше да цица тогаш.

Не се секирај мајка, ќе помине и тоа :hug:

На Илина Дол му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Vincent

Vincent Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2020
    Пораки:
    608
    Допаѓања:
    298
    Devojki mn me bolat bradavicite koga malata cica , nezz sto da napravam od bolka
    Mackam lanolin megutoa bolkata e pregolema
    Dali postoi nesto dr za mackanje ?

5. WindyWind

WindyWind Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2014
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    120
    Пробај да го доиш додека е успано кога се разбудва од дремка одма на града, мене само така ми успеваше во период на одбивање цице

На Илина Дол му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Vincent

Vincent Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2020
    Пораки:
    608
    Допаѓања:
    298
    Devojki stavam Lanolin na Lansinah na gradite , deka uzasno me bolat gradite
    Pisuva deka nemora da se miat gradite pred da ja dojam
    Dali e bezbedno ?

7. Jordanovska-K

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    896
    Допаѓања:
    6.139
    Безбеден е ланолинот за бебето, мачкај обилно по секој подој и ставај влошки за гради, да не ти се иритираат дополнително од триење од маица.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Vincent

Vincent Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2020
    Пораки:
    608
    Допаѓања:
    298
    Znaci nemora non stop da se mijam
    Uzasno me bolat bradavicive koga bebe ke pocne da cica, mislam deka zvezdi brojam od bolka

На Jordanovska-K му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Jordanovska-K

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    896
    Допаѓања:
    6.139
    Не мора да го миеш воопшто ланолинот. Ако имаш рани на брадавиците, тогаш би ти препорачала маст Флогоцид, ама оваа мора да се одмива пред секој подој со сапун и топла вода.

Мене ми помогна за болни и надразнети брадавици од еден ден мачкање. По секој подој, исуши ги брадавиците со меко крпче и обилно нанеси Флогоцид само на брадавиците и обавезно влошки за гради стави. Пред секој подој детално миење на брадавиците со сапун и топла вода.

Откако ќе ти помине од Флогоцидот, продолжи да мачкаш ланолин слободно.

10. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    1.296
    Допаѓања:
    2.350
    За главоболка што можам да се напијам?

11. Vincent

Vincent Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2020
    Пораки:
    608
    Допаѓања:
    298
    Mene mi dadoa drugi kremi i pred doenje samo so voda da izmijam i so kepa da tapkam
    Se nadevam ke pomine zs ne se izdrzuva ovaa bolka

На Jordanovska-K му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    4.858
    Ибупрофен.

На marijamarkoska му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    1.468
    Бебе е 2 месеци и е на доење. Денес ми дојде мензис е сега ме интересира дали можи да делува на доењето или нема врска?

На Cecko85 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. sweetgirl92

sweetgirl92 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    1.929
    Ми се направи грутка на градата веројатно од затнат канал еве веќе 9 дена неможам никако да ја средам пробав со масажа, со термофор, со лист зелка и ништо бебе често го ставам да цица од таа страна и пак ништо. Грутката мие на незгодно место од горната страна на градата. Некој совет што би можела да сторам.

15. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.595
    Допаѓања:
    2.574
    Под туш со многу топла вода нека рече врз неа и таму масирај и стискај. Јас така кога имав блистери, никако освен топол туш и директно таму масажа додека не почне да шприца, и цел болјер сум трошела врз градата

16. a.principessa

a.principessa Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2022
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    89
    Земи помал пешкир и натопи го во врела вода (да се трпи), и држи ме местото со блага масажа. Повтори така повеќе пати. И после тоа од таа града дај му да цица. Дома друг начин нема, на жалост ако не проаѓа ќе мораш на Др каде што прават зафат за отпушување. Не чекај многу..

17. a.principessa

Се зачлени на:
    16 јуни 2022
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    89
    Јас ги дојам и двете мои бебиња. Поголемиот е година и 10месеци, а помалиот 10месеци. Поголемиот никогаш не престана и додека бев бремена и кога дојдов од болница и колострумот го цицаше..размислував да го одбијам, ама нема. Сфатив дека повеќе ми е притисок од околината. Млекото е супер, кога ќе се тргнат гледам дека е бело воопшто не е вода. Само што градите не ми изгледаат пуни како што беа, но чим цицаат има млеко.
    И поддршка до сите што дојат и после 2рата година :)

На anggell, Asher, sani99 и 13 други им се допаѓа ова.
  18. BezglasnaBukva

BezglasnaBukva Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2015
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    1.956
    Само едно прашање, како постигнуваш? :D
    Отсекогаш ме интересирало и за близнаци, дали ги дојат наеднаш или едно по едно :rofl:

Јас одвај со едно, скоро 11м, а цица како да има 2м. Како се враќам од работа, фаќа цице и не пушта до вечер :rofl:

Секоја чест :bow:

На marijamarkoska, IRBBB, a.principessa и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Pa taka gi razbrav demek za da legnelo jadroto u toa drugoto kako i da se vikase trebalo rascepatenl da e bebe...ne znam dali dobro prenesov. Kako i da e jas ne i stavav

20. a.principessa

Се зачлени на:
    16 јуни 2022
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    89
    Прво си го имав ставено во глава дека ми е како задача, ми беше многу тешко кога бев бремена со второво. Сега се радувам кога гледам колку им е битен тој момент иако е навика веќе (јадат се). Поголемиот кога бара има happy dance и пее: ејј цицеее ајдееее и кога ќе заврши се поздравува вика чао цице.
    Гледам секогаш прво малото да цица, но најчесто се двајцата прикачени. Среќа што брзо цицаат веќе 4 5мин иначе на топлово како што се потам, вода тече од мене.
    А за преку ноќ не ме прашувајте да не уплашам некого :) еве сме
    20220704-224912_Gallery.jpg

На Veki4kaa, anggell, S.J.Parker и 21 други им се допаѓа ова.