Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. AAN

AAN Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јануари 2022
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    189
    Незнам што да правам. Малата не станува за цицање. Еве веќе 3 саата. Се избањавме мслку 10 минути дали цицаше и заспа. Сабајлето убаво си цицаше скоро саат време. Нема жолтица. Да ја оставам да спие колку сака па сама да стане или дајте некој совет како да ја разбудам. Пробано е со тргање за косичката, со влажно марамче, со голицање. Ке се растегне убаво и пак ке си продолжи да спие.

На Animini му/ѝ се допаѓа ова.
  2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.880
    Допаѓања:
    18.758
    Не сака да фати во спиење?

3. AAN

AAN Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јануари 2022
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    189
    Многу тешко. Пробав и со формула нејке ни цуцла нејке. Кога сака станува сама но на многу размак време ми е некако. На 3-4 саата

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.274
    Па 3-4 саата не е толку многу, ако полни пелени, напредува, не е многу. И моето пиеше млеко на 3ч, мајчино не ад.

5. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.880
    Допаѓања:
    18.758
    На светло реагира ли? За ноќни подои може да се направи и 4 часа пауза ама во првите месец два е многу битно да нема повеќе од 3 часа преку ден.

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. AnnaD

AnnaD Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2021
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    На колку време го доите бебето на 3 месеци? И јас приметив дека можеби пречесто ја нудам и се нервира, ама во последниве 2 недели цица на 3ипол-4 саати, а претходно на 2, не знам дали е ок така

7. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    да и моето е исто

На AnnaD му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Animini

Animini Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2018
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    506
    Mojata e 3 nedeli. Navecer isto ja budev ja soblakav, ja stipkav, dzsbe dete spie. I so molzeno i aptamil pominuvavme. Vekje 4 5 dena ne ja budam, se budi na 5 6 casa sama. Bevme na merenje 15 do 20 grama na den kacuva. Mi rece pedijatarot malku e baren po 25 grama, no dete ne saka , odbiva, su zaspiva. Mislam deka ne treba da se budat zosto i si spienjeti rastat, mada site pedijatri preporacuvaat. Maliot ima 1,5 godina no na aptamil bese od pocetok i od 9 do 5 ne se budese pa napreduvase super. Verojatno i toa e individualno...

9. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.334
    Допаѓања:
    15.527
    Ооо мами ајде помош
    Малава ми цица на 2 саати и вчера на контрола ми викаат многу качува ( за 25 ден има 1 кг плус од родилната тежина) и ме советуваа да скратам подои т.е да бидат на поголемо растојание. Со тоанќе се намалеле и грчевите.
    Ова малово ко да не слушна и ноќеска само еднаш се разбуди кај 3-3.30 и после тек во 6 часот. Во текот на денот тегнев растојание меѓу подои и нормално почнаа гради да се полнат и да болат.
    Нешто се измолзував при туширање ама очигледно не доволно па вечерва си качив темперарура 38,4.
    Пиев далерон, јадев супа, се замотав во кебиња, се препотив 2-3 пати ама под 38,1 не паѓа.
    Чаре?

10. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.081
    На 5ти Август кога го меревме беше 3680, денес на контрола 4810 беше и не ми рекоа да намалиме, иако јас мислам дека е многу ништо не ми рекоа а баш кажаа дека многу напреднал. Јас од денес сама гледам да има растојание 3 часа од оброк преку ден а ноќе не го будам доклку спие и не бара иако бебе последниве денови преку ден знае да бара на 2 часа:sweat:Пробај со пумпа да се измолзуваш доколку имаш фазла млеко после подој.

На V.N. му/ѝ се допаѓа ова.
  11. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.334
    Допаѓања:
    15.527
    Фала ти, од утре секако ќе игра пумпа.
    Само ме мачи температурава што не се симнува. Јас претпоставувам дека ми е од градиве и што не сум спиена 3-4 дена незнам ни јас колку веќе зошто малава ја убија грчеви

12. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.081
    Стави лист од зелка на гради ако мислиш дека е од нив. Предпоставувам дека се полни и не се испразнети затоа стои температурата.. пробај под туш со млака вода да се измасираш и да ги подиспразниш вечерва.

13. AnnaD

AnnaD Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2021
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    Јас кренав тт 39 од полни гради и поминав без антибиотик ама преупорна бев. Бебе цицаше па после тоа се одмолзував ама под туш немав ефект. Ќе земеш сад со топла вода и ќе ја потопиш градата внатре и така ќе масираш према брадавицата, така каналите скроз ќе ти се отворат и ќе ги испразниш градите скроз. Јас така 2 дена правев дење и ноќе, на 2 саати, многу макотрпно ама имав ефект. Со пумпа не излегуваше млеко кај мене, а дури и на болница бев и ми рекоа може корона имаш па ајде и тест купував за џабе, знаев од што ми е :^) И да-штом се испразнат градите веднаш се симнува тт, и ќе проверуваш ако почне пак да качуваш одма иста постапка..

Последна измена: 27 август 2022
  14. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.334
    Допаѓања:
    15.527
    Фала ти
    Уште утре сабајле ќе пробам. Прво бебе цица па после во топла вода и ја празнам, така?
    Инаку и мене не ми се јавува по доктори одма ќе ми речат корона и уште толку нервоза, а сега пред 3 месеци прележавме и мислам баш овој сој што хара сега

15. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Ооо тука сте биле пилиња, а?

И јас осеќам болка, ко тегнење, ко пецкање. Не е млеккто коа ми надоаѓа, бапка е ова. Нз веќе.

Хаха јас не ја регистрирав сесре што пишала, од цитатот видов па се пресмеав.

Каков, каде најде? Сите аптеки ги свртив во Скопјево, немале.

Пумпање после туширање, врела вода во шише и ролање на града, масажа како да извлекуваш надоле и верувале, помага ако си замислуваш како течат.реки млеко. :rofl:
    За Повер пумпинг и мене ќе ме замислите.

Не треба, немаш гајле. До душа, пишува на ланолинот, има што се одмива и што не се одмивА. Тој што не се одмива, немаш гајле со него.

Супер одмолзуваш.
    Јас вадам толку за 30 мин. Шо пумпа имаш?
    Моево на 10ти ќе напраи 2 месеца, пие отприлика 120мл молзено.
    Е сеа, деновиве мења, знае да не бара млеко на 2 саати преку ден, ама ноќе да бара на саат. Некогаш може да испие 150мл, а следен оброк само 90.
    Исто, нешто што гледав на нет, топ ап викаат. Кратко после оброкот, додај уште малце. 30мл. Како да се дојаде после здригање. Поубаво спиеле.

Ги следам сите инфлуенсерки за молзење на нет.
    Добив циклус и мислам млекото сериозно ми се намали.
    Преска молзев 120мл со двојна електрична, сеа за два саата извадив 90 со рачна. А пие повеќе.
    Пијам лактил капсули и течности. Бутам што поише храна и сок од јаболко, поздрав @fana и она рече слично праела. :D
    Не цица деновиве саглам, влече на почетокот и после ме користи ко човечка цуцла. Стани, пишти од глад, а креветот и алиштата утоп од млекп. Надолу се го плукал. Ќе ме мрдне.

На Freckles., Bibi_23 и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  16. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.564
    Допаѓања:
    8.565
    А пиле не пронајде :rofl:
    Ај во труднички се жалевме што се жалевме од слични болки.
    Па како можеше истите и во доење да се префрлиме и со исти маки.
    Користам кика бу електрична од локо кроко ја зимав.

@Black girl и сите други што не ви спијат малите.
    Пробајте со ова. Делува.

На Black girl и Eli23 им се допаѓа ова.
  17. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Јас рачнс чико, електрична лансинох.
    Арни се. Само досадно мн на секое.

Која големина е инката на твојата?

18. Bibi_23

Bibi_23 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2022
    Пораки:
    781
    Допаѓања:
    1.174
    Прво топлиш, па цица. Дур цица масирај ја градата.

19. Bibi_23

Bibi_23 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2022
    Пораки:
    781
    Допаѓања:
    1.174
    Што суплементи се даваат на бебе што е само на доење?
    Денес ми кажаа Витамин Д, ама и тоа требаше уште на прва контрола да ми каже педијатарот он дури сега на 2 недели.
    Па да си прашам тука, што е сигурно сигурно. :D

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.274
    Никако празнење после доење, уште толку млеко ќе тече. Листови зелка, кога ќе осетиш притисок молзиш колку малку да се ослободи и чекаш подој. Со празнење на гради се добива сигнал да се произведува повеќе млеко, а повеќе млеко значи повеќе мастит. Само ладна зелка, ладни облоги и празнење колку да се ослободи притисок, до следно доење, или молзење ако си на молзење, иначе си ја навлече бељата на врат, ќе живееш само со пумпата. Пред пола година братучетка ми имаше ваква мака и отиде кај Јасна советничката и исто и рече.
    Џвака оти не му е вкусно млекото, менува вкус со циклусот. Издржи мушки ќе се смени како ќе ти заврши. Јас добив на 5 месеци и со оглед на тоа што ексклузивно молзев наеднаш гледам место 240мл во шишето, едвај 150, едвај, паничење левел катарљарда, одма консултација со гуруто за молзење @jacqueline.s и ме смири, од тогаш сме бестис по молзење па и фб групата тогаш си ја напраивме.

На jacqueline.s, V.N. и Eli23 им се допаѓа ова.