Гледав рекап, овие ми се допаѓаат: Швајцарија, Шведска, Исланд, Сан Марино, Италија, Литванија, Луксембург, Шпанија, Албанија, Полска; Австрија ќе победи веројатно.
Само нешто алтернативно од кај нас, поп изведувачиве ни се мртви пувала. Поп музиката ни звучи ретро, макфестовски, здодевно и сморено изгледаат, никаква енергија, во нив нема ништо европско, за светско па да не праам муабет. Балканско - да, затоа и успесите ни се до Војводина, до српско талент шоу и толку. А и во мајндсет повеќето се компиријадести, немаат ништо евровизиско у себе. Замислете го Ламбета со оние гејчиња од wiwibloggs, како Алиса у земјата на чудата, непријатна ми е самата помисла. Евросонг не е место за нехаризматични, конзервативни птичурини облечени во хаљинче или сако од Елена Лука, со Ребис у позадина и некој бејзик поп рефрен од Григор Копров. Па и стејџовите какви ни се темни, празни, монотони, ма фуј бре, седете дома и пејте си на Смоквијади.
Освен очигледното трио Франција, Австрија, Шведска фактор изненадување утре може да е Финска, реално можно е да добие доста и од жири и од публика.
Албанија има прејака песна, не можам да престанам да ја слушам. Секоја чест и за пораката и сценскиот настап е ефективен. Би било убаво да победи таа или Швајцарија, ама и другиве што ги наведов ми се фаворити. Не се по ред, инаку. Прв пат да набројам олку фаворити на ESC. И да победи Австрија би било заслужено, ама нема да згрешат ако ја изгласаат повторно Швајцарија.
+ Холандија, знаев дека ќе заборавам некого. Азербејџан не се квалификува? Звукот ко Bee Gees/Michael Jackson/2014 Pharrell Williams со тамбурче.
Erika од Финска може комотно за доручек да го изеде оној од Австрија, со сѐ оние од Шведска. Девојката е... уау!
Од наши, Тамара скроз заслужено си беше сè, песната е преубава и уште си ја слушам. Сепак е вкус во прашање, Лорде на пример еднаш ги слушнав и тоа е тоа, не е за мене. Макар јас преферирам балади и силни вокали (Phoenix - Кончита, Million voices - Гагарина, Нека ми не сване - Данијела, Молитва - Марија, Goodbye to yesterday ми паѓаат на памет), одамна не сум чула нешто и со побрз ритам да ми остане во уво (хонорејбл меншн на Марко лани) како Shake на Сакис, My number one - Елена Папаризу, Everyway that I can - Сертаб Ернер, Wild dancers - Руслана, Cool vibes - Ванила Нинџа, Warrior - Нина Сублати и други. Да не зборам за хитови од пред да се родам кои се слушаат и денес, како Nel blu dipinto di blu, Hold me now, Waterloo, Bandido...
Завчера ја пропуштивме Австрија… сега баш гледав, кој перформанс, талент, моќна сцена, емоција, уметност ….Одамна не сум видела ваков настап, не трепнав
И јас исто, буквално не трепнав. Не ми се веруваше дека она може во живо да се испее изведе. Сценски настап во живо, а личи како обработен спот.
Ако победи некоја од баладите, најубо Швајцарија. А и Италија е малку таква. Другите не ми се по вкус.
I'm an ocean of love And you're scared of water You don't want to go under So you let me go under…. Бродот со куфери, книги, кормилото од позадина бранови, опера …. Па па па браво се опседнав
Во топ 5 на сите времиња за мене. Не ми се веруваше дека не победи, ама ете погрешна земја претставуваше. Исто и Марко од Италија пред 2 години, 100 пати подобро од цела конкуренција и пак не победи. Иначе и мене ми се допаѓаат балади, еве оваа година Франција, Италија, Австрија ми се топ 3 фаворити. А од брзите само Финска.
Малку каснам, инаку секоја година гледам и сум доста голем фан на евровизија. (имам и листа за гласање ) За разлика од лани оваа година песните се подобри. Според она што го следам, мислам дека Шведска ќе ја однесе победата оваа година (гледам и lineupot им иде у прилог и ги фаворизира - 23 настапуваат), иако според мене има подобри песни. Би издвоила неколку (мој личен вкус). За мене комплетен настап и лично мој фаворит е Австрија (глас, сценски настап, комплет песна). После Австрија ми се допаѓа многу и Албанија. Оваа година имаат моќна песна и настап. (Топ 5 сигурно). Италија може не е голем фаворит и е underrated, но сепак ми се допадна. Ми се допадна и фактот што за време на настапот имаше и превод на англиски паралелно со песната за да ни ја доближи. Иако вокално Финска не ми се допаѓа, девојката беше моќна ко да имаше 100 луѓе со неа на сцена. Настапот и беше премоќен (секоја чест). Би ги издвоила и дечките од Исланд. Супер ми беа. Останатите балади не ми беа ништо посебно. Супер за радио, не за победа.
1. Greece 2. Austria 3. Sweden 4. Armenia 5. Switzerland 6. France 7. Netherlands 8. Lithuania 9. Albania 10. Luxembourg 11. San Marino 12. Italy 13. Latvia 14. Portugal 15. United Kingdom 16. Iceland 17. Germany 18. Denmark 19. Israel 20. Spain 21. Ukraine 22. Norway 23. Estonia 24. Poland 25. Finland 26. Malta