Баш коментирав а сега читав твоjот пост и гледам за Тереза абе прав циркус, ке се молиме : Аj света маjко Терезо исполни ми желбава ( Баш и поради вакви работи сестрами конвертирше во ислам ,не сакаше во цркви да влегува стално вика се молат на луге а не на светци)
А демек Исламот е совршен така? Иконите се пред се уметност, у исламот нема уметност, нема наука, но има слободно педофилија(склучување брак со ''девојки" кои не искусиле пубертет ќотек за жените (и то со објаснување кога и како правилно треба), убиство демек у самоодбрана само( хаха нема грешка). Боље да го идолизирам Свети Ѓорѓи Кратовски, него да славам пророк (Мухамед) кој бил женет за 9 годишна "жена". Ај со лесно Хиџабot жешко иде ..
Исламот е 100 пати подобар свинско не jадат додека кaj христиjаните исто е забрането а jадат па чинат? Да не наброjувам дека досега за педофили се се каj христиjаните не сме слушнале дека има муслимани такви, а за убиства ги има и на двете страни Така да се молат на некоj што нема лик како што е и запишано да не прават слики од своjот бог ,додека христиjаните се молат на слики ,нека ви е со среjка МАJKA Терезичка, а за Покриеноста на една жена во ислам дали е жешко или не тоа си е лична работа ( покриjаноста носи и на многу конвертити арапите даваат многу ) Немаш потреба вооошто да ме цитираш.
Ти ма се читаш што пишуваш??? Навистина ми е жал за тебе,а повеќе за тоа мало невино душиче што расте со таква Мајка(те прочитав и во другата тема,ама ова....капак ) п.с Што чекаш и ти,ајт гит таму во ислам штом ти е 100 пати подобар,исто како и сестра ти,ќе се опариш и ти со како што напомена,сигурна сум дека добро ќе ти стои Хиџабот(или како и да се вика) а нас "грешниците и јадачи на свинско" остај не на раат да се молиме на цитирам "Мајка Терезичка" p.s.s Еве те цитирав,и сеа што? Сакаш да цитираш,твоето мислење ако нели и исправно твое си е,ама да те цитираат никако
Па да оправдувам да се молам на мајка тереза? нс жена родена од друга жена и јас свеќи да палам? мош и. икона да купам на зид да ја закачам и да се молам? Моето дете што го спомнуваш ? Кој фактор си ти да спомнуваш мое дете ? Па го жалиш? Нема потреба од твојто жалење. Свинското сите јадите а се знае дека свињата е најгнасното животно што ги јади и сопствениот измет. Барем муслиманите тоа го ценат и не јадат. Додека кај христијаните се прават верници а свињи колат на мртво. Секоја чест на исклучоците ,а ги има бидејќи сум читала членки во 40+- дека не јадат некои и го ценат христијанството. За исламот и покриеноста тоа не е твоја работа да кажуваш што да правам, пари имам и ке имам, објаснав на типацот дека арапите даваат многу за да се шири муслиманството со Џихаб за кое сме имале и понуди а не сме прифатиле, многу работи има за кои и јавноста не знае а медиумите не откриваат. А дали ке ме цитираш ти. охоо. знаеш колку се замарам, со анонимни пијавици кои коментираат сегде и се упикуваат сегде. Поз
Можам да се кладам на милион евра дека го немаш читано куранот, немаш основни познавања, не те реплицирам више и онака видов колку ти тежи "црпката " џабе е да се докажува на некој ко тебе..
Многу јака причина имала сестра ти штом преминала во ислам. Ти Розе вегетаријанка си!? Знаеш дека и кокошките јадат "се"!? Колку има што се декларираат како Муслимани, па гнетат свинско и се кријат! Не ми е јасно како може да си ја напаѓаш сопствената вера!?
Прво,Божјата заповед ,,Не ќе си правиш врезан лик, ниту некаква слика на она што е горе во небото, или долу на земјата, или во водата под земја'' не се однесува на иконите туку на киповите/тотемите.Во Стариот Завет,кога Мојсеј бил 40 дена на Синајската планина,Евреите направиле златно теле и почнале да го обожуваат и да му се клањаат.Друго,ги имате Атина,Зевс и другите кај Грците,Јупитер,Сатурн,Венера и другите кај Римјаните и овие други богови кај старите Словени.Таа Божја Заповед се однесува на тоа. Второ,во Стариот Завет,во првиот храм на Соломон каде што бил сместен ,,Ковчегот со 10те Заповеди'' имало извезено слики на Херувими.За тие што не знаат,Херувими се најголемите ангели,кои седат околу самиот Бог. 31. И направи завеса од сина, црвена и од темноцрвена ткаенина и ткаен висон, и на неа нека има уметнички извезени херувими (2.Мој: 25:31) Зошто тогаш Соломон имал изрезбано Херувими ако оваа заповед се толкува така?... Значи не се однесува на оние кои се со Бог,туку тие против него. Трето,уште во најраните периоди на ранохристијанската црква кога Христијаните се криеле по катакомби,имало икони и слики од Бог и неговите Апостоли.Слободно на англиски пишете ''catacomb icons'' и ќе видите. Четврто,ние Православните па и Католиците правиме икона на Живиот Бог - Исус Христос и тоа ви го пишува во Библијата.Така вели Апостолот „Икона на Богот невидлив“ (Кол 1,15). Петто,зошто се поклонуваме на светци? Во Православието има нешто што се вика Исихазам.Исихазмот има три нивоа и третото е најголемо.Третото ниво е ,,Просветлен ум'' или ,,Совршен ум'' зависи која литература се чита.Ова трето ниво,го достигнуваат само 1,2 монаси во 100,200 години кои цел живот се аскети и подвижници,постат,се молат ден и ноќ.Овие луѓе кои дошле на тоа трето ниво во Христијанство се викаат ,,Богови по благодат'', нам народски познати како Светци.Нив така самиот Бог преку псламопеецот ги нарекува „Јас реков: ‚Богови сте,и сите вие сте синови на Севишниот'' Псалм 82:6.Потоа во Новиот Завет и Господ Исус Христос го потврдува тоа ,‚Јас реков: „Богови сте“‘? Ако ги нарече ‚богови‘ оние против кои зборуваше Бог... како тогаш вие му велите на оној кого Таткото го посвети и го испрати во светот: ‚Хулиш‘, затоа што реков: ‚Јас сум Син Божји‘?“ (Јован 10:34-36). Шесто,Библијата не обрзува да се молиме едни за други ,,“… молете се еден за друг… енергичната молитва од праведен човек има голема сила!” (Јаков. 5:16).Бидејќи Светите кои веќе добиле Вечен Живот се молат за нас на Бог,затоа и они самите прават по нивната смрт големи чуда. Во Православното Христијанство нема нешто кое не е во склоп со Библијата.Има само луѓе кои немаат појма од истото а трубат за него.
Па очигледно сестра и и го испрала мозокот и повеќе христијанството не е нејзина вера. Мислам толку да напаѓаш СОПСТВЕНА вера едноставно не е можно. Ако сакаш нешто или некого (човек, животно, вера, нација) ќе го браниш, ќе му ги сокриваш мааните ама очигледно овде нешто друго е во прашање. Нормално дека секој има право што сака да прави во животот ама треба да се почитува и она туѓото, а во случајов Розе плука и се потсмева на христијанството, додека нејзините најблиски (освен сестра и) се молат во црква. Ако не сакаш да си христијанка, не мора ни да бидеш, ама што има тука за коментирање дали сме се молеле на икони или на не знам што? Така е со векови и така ќе биде. А тоа за јадењето свињи и месо, најпрво е индивидуална работа.
Другарки Муслиманки (доста упатени во верата) знаеја да ми кажат „Те молам, помоли се за мене, денес сум на лекар/испит итн.“ Што е толку чудно да се помолиш на друг да се моли за тебе? Немојте да ми кажете дека друго е затоа што ликовите на иконите веќе се мртви, затоа што и во Христијанството и во Исламот душата не умира со телесната смрт. Ни каменот во Каба, ни иконите на светиите се ракотворени божества оти директна магиска моќ не поседуваат и не се очекува спасение од нив директно , како што пример е тоа случај со амајлиите. И секој кој различно пристапува кон нив, погрешно ги доживува, во поглед на вера. Многу е едноставно уствари.
Сигурен си дека немам познавање? Ги читам и на мкд и арапски се учам да пишувам од назад на напред. И сум на пат кон конвертирање кон ислам безџихаб има време сеуште можеби и нема и тоа си е моја лична работа. Зборот беше за светицата мајка терезичка ке се молиме на неа аха да ќе ја закачам над кревет каде што спијам па ќе и се молам о мајко терезо помогни циркус Свинското беше земено пример за непочит меѓу верите бидејќи секој се труди да остави впечаток на циркузант со дебатирање што е арно а што не.
Ај беликм нема да се сретнеш со некој гледач во скоро време и нема да ти рече да си ја закачиш сликата од мајка Тереза над глава и да и` се молиш секоја вечер и по 100 денари да оставаш на сликата нејзина...
Немој да ме разбереш погрешно,мене воопшто не ми е смешно ама твој живот си е и твоја душа каде сакаш и за колку сакаш продавај ја ама не пропагирај овде, има деца на форумов и ако овде земеме и се докажуваме кој повеќе плаќа, па, кој јадел што и што е правилно што не, верувај после продажбата е тоатално неважно. Патем, Мајка Тереза беше католик, чисто информативно да знаеш без потреба од преплицирања.
А ако само се покријам со мантијата без да сменам вера, ќе има ли ? Од кај ќе знаат, не им го знам јазикот, тие мене исто, како ќе ме проверат? И ти будала, не ти текна вака порано, зошто вера да менуваш? Не ти пишува на г'з што вера си
E da, majka Tereza e somnitelna. Posho ja pametish. A Muhamed stvarno bil prorok. Posho ne go pametish.