Јас намерно купувам месо со коска, телешко. Најчесто врат, како кременадли сечени ми ги даваат. Убаво го мијам месото пред варење, а првата вода никогаш не ја фрлам, во неа додавам зеленчук, или зависи како ми е планот за ручекот. Исто и за деца и за нас. За најмалиот посебно одвојувам пред зачинување, а другото е се' исто. Ако е младо телешко, многу брзо се вари, за еден час па и помалку би требало да е готово Зошто не би го дала желатинот и зошто да се фрла првата вода? Никогаш не сум фрлала.
@Annath фала за одговорот, не знам за желатинот до сега не сум готвела со коска, малце страв ми е со месото општо да не го оставам недоварено. @LiliBoz голем е скоро 2 години, ама земав или мелено или чисто до сега. Фала за одговорот.
ве молам дајте ми идеи за вечера за 14м, немам веке идеи и на дофат сум да почнам да давам чоколино и слични глупости а не сакам ај што немам идеи детево нејке да јаде..освен палента со некои комбинации друго не сака, ама не може секој ден палента, гриз не ми сака за навечер ич, до душа и за појадок не го обожава ама сепак ке касне нешто ама за вечера ич не го сака. Значи освен палента, му дробам и лепче со кисело или павлака, бисквитки со чајче, тестенини со кисело или јогурт но и нив не ги сака нешто многу многу..овесни или било какви други снегулки тоа па ич понекогаш му купувам некоја нокна каша ама не сакам се тоа да јаде башка и скапо ми доагаат
Со коска месото се вари пола саат подолго, ама па поздраво од тоа нема. Хрватските мајки прават бујон кој го варат по 12 саати, го ставаат како додаток во оброците, мора да го прават тоа затоа што е здраво. Коскена срцевина е најдобар имунобустер. Ич да не ти е проблем. Свари го цело месо наеднаш, вари го подолго, така ќе се свари сигурно и ќе имаш готово месо за во оброците на бебуш, само смрзни го во кесички сосе течноста.
Пробај комбинацииве “зачини’’ му ги малку. Пример само палента и кисело млеко и мојов не сака. Јас му додавам неколку вишни и мало парче јаболко и потоа мав го прави. Знам овошје не се дава навечер, ама ептен малку за да добие вкус. Или земам од сокчињата на Хип па потопувам нпр бисквитки во кисело млеко и додавам малку сокче и многу вкусно излага. На гризот му додавам путер, несолено сирење и 3-4 вишни (ова вишните во се ги ставам, многу убав мирис имаат и јак вкус и ептен друг шмек и даваат на комбинациите. А вие сте големи можеш и со боровинки, капини, малини...). Тиква исто често давам за вечера. Еве денес со цвекло и мало парче јаболко. Инаку со сирење исто многу ја сака. И банана со авокадо комбинацијата знам да ја дадам за вечера.
Јаде палента и само со кисело да е ја јаде и путер му ставам ама секј ден нели тоа не може, гриз освен со банана и какао и маџун не го сака никако, ни со сирење ни со путер ни со друго овошје..имам пробано секако и ептен ми е тешко стварно не знам што да му давам веке ја заборавив тиквата и неа не ја сака а замисли купена на хипп тиква ја јаде а домашна вака не..пред некој ден му печев јаболки па касна малку од нив и тие не му правеа мерак.
не знае да џвака, малку да е потврдо погусто одма се дави, и од памет не вади , воздух не може да земе..тоа па е друг проблем
ах тоа ти отежнува повеќе.Пишав мислам и вчера,мојата јадеше компир печен,лепче тостирано внатре само со кашкавал..ама ако се дави тоа е друга работа. стрпи се уште краток период,сакал нејкел ке научи да жвака.Колку запчиња има?
Ние мака мачиме со јадењето. За 2 недели прави годинка а уште ниту 1 оброк немаме ко што треба, 1-2 лажичиња ке касне и толку. Ја стега устата, врти со главата, мижи . Пробувам и со блендирано, и сецкано со раче да јаде ама пак исто. Си цица уште и добро напредува ама ме загрижува што ич не е заинтересирана за јадење. Единствено нешто што сака е жолчка, без ништо така си ја јаде. Губам волја да готвам веќе, само фрлам и се полнам нервоза . Совет?
Мајки, што да форсирам од храна за дете малку од малку да стави на тежина...? И дали на 13+ давате млечни каши? Овие јас ги давам. Скоро секој ден давам. Арно правам или не...? Веќе немам ум што да правам...
Дајте совет со што да го изблендирам месото да дојде како намаз. Уште водиме борба со јадењето, лажица не сака да види, а леб парчиња може. Па и манџите му ги мачкам
од ова тешко дека ќе качи. лајт каши се овие, едно лајт друго не држат. палента, гриз, лебче со к. млеко, лебче со путерче и јогурт, млечна кифла со домашен џем, корнфлејкс овес...
Sto moze so ad mleko za dorucek i vecera drugo da se pravi osven palenta griz (vo niv se dodava neli), snegulki i zitni kasi od kutija?
i toa go jademe veke zaboraviv da pisam.....nemam veke idei kako da mu vmetnam ad, od sise neke samo preku kasa, a mora bar 500ml dnevno zos toa ni e edinstveno mlecno sto smee sega za sega da jade....
koi se tie biskviti? ke pobaram ama nez koi se. lebce taka sreda si jade samo a banana sme alergicni (bevme uste ne sum probala pak dodusa) a kokos i madzun nemam dadeno uste. a sakam madzun da dadam ama grozje nemam dadeno prvo toa da dadam pa madzun ke zemam. Od kade da najdam cist madzun?