Последните недели баајги застапена ни е тиквата, често печена или пак супа вкусна и за нас возрасните, само не со зачини. Јаболки печени исто ни се хит. Ова може и за помалите. Инаку и кај нас застапено месо, млечни производи.. ќе направам тавка со ориз и зеленчук давам и на детето, секако не ставам многу зачини.
Каков домашен? Мислиш на тој од кесичка што се вари со млеко или дома сама да правиш од млеко и брашно? Ако е од тој од кесичка не сум му дала до сега 21 месец има. Јаде од тие бебешките пудинзи на Нестле или Хумана од време на време и еднаш или два пати има изедено Монте пудинг зашто други му дадоа.
mislev na domasen od kesicka sto se vari, loso se izraziv.I jas mu davam od nestle pa rekov da prasam dali moze i vakov da mu dadam,fala vo sekoj slucaj
Да, од жолчки, млеко и густин, за блажина урми или кафеав шеќер. Се става пола литро млеко на оган со пет шест урми да се вари ( може да ги изблендираш прво), а посебно се матат две жолчки со малку млеко и две лажици густин. Се додаваат во млекото што врие со постојано мешање додека да се згусне. Може да ставиш какао, а кога ќе се олади може да ставиш овошје - банана, праска, боровници и слично. Вкусно е.
јас ова не го викам домашен пудинг туку ми е обичен крем за торта. Таков му имам давано. Најчесто во комбинација со овошје или како дел од домашна овошна торта.
Домашен пудинг е ова, иако го викаат слаткарски крем. Да, и јас го правам ама за торти го мешам со путер/маргарин и ставам додатоци да направам крем со кој ќе ја филувам тортата, а вака чисто си е баш пудинг, во торта вака чист не можеш да го ставиш, премногу е течен. Впрочем, во ќесичките ги има истите состојки, само дехидрирани и со плус додатоци.
ОК, не сме се разбрале веројатно. Мене пудинг ми е нешто што нема јајце во себе. Обично се прави само со млеко брашно и евентуално желатин. Еве нешто вакво http://allrecipes.com/recipe/38210/blanc-mange-english-style/ Овој крем со јајца е нешто друго, ама како опција место пудинг држи место, со тоа што треба да се внимава веројатно колку се дава зашто сепак има јајце и кога се дава месо може да дојде многу. Инаку јас сум го давала така потечен над овошје и тортичка со печено овошје баш само како прелив. Тогаш со засладив по варењето со мед, за урмите не сум се сетила. Инспирација ми е начинот на кој во Велика Британија служат овошје и пити. Таму овој крем го викаат custard, ако нема путер/маргаин во себе.
јас давав нане друго не инаку од зачини давав сол,куркума и сушен зеленчук(лук,пашканат,кромид сушен) како вагета налик
Јас лично оригано му дадов сега на 21 месец кога бевме во Грција како дел од зачини што ги имаше во храната во хотелот. Ноктец не сум дала.
Купив прв пат чиа семе, ај викам да го пробам и ѕоа. Читав некои рецепти на интернет ама ај и тука да прашам. Како со што го комбинирате и дали ви го прифаќаат децава. Со јогурт може нели?
Може со било која течност. Најдобро е да го потпиш и да го оставиш да постои малку за да набабари. Ако го даваш ненабабрено ќе треба повеќе вода да се пие. Така е и потешко за варење. Јас лично не сакам да давам „непроверени“ трендовски работи на дете. Мојот има 21 месец и до сега не сум дала чиа, ниту амарант и слично.
Не мора да ставаш јајце ако не сакаш.....пудингот ти е густин, млеко, + нешто за засладување и арома. Накисни го во малку вода и нека згусне убаво (во вода е најубаво или растително млеко како бадемово...во полномасно млеко нема да ти набабри и згусне)..додади грчки јогурт и овошје...овошен јогурт ти е ова. Грчкиот јогурт можеш и од обичен полномасен јогурт да го направиш (го цедиш преку газа и кујнска хартија). Инаку како што гледам во се го додаваат...јас пица правев и во тестото додадов чиа семе....исто како и другие семиња можеш да го печеш во тесто.