Крштевка

Дискусија во 'Бебе' започната од soncicko, 6 февруари 2011.

1. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Ne sum prasala pop se uste, a na misla mi e, pa moze nekoja od vas znae. Zdravje Boze koga ke dojde red da go krstime maloto, a bi sakala sto poskoro po raganje, ili pak na 40 dena, koj moze da go krsti?
    Kumot sekako ke go prasAme, iako znaeme deka nema sansi i moznost da dojde. Rodnina, bez kumovi, nagagam neznam stvarno...

2. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Deteto moze koga sakate da si go krstite, so toa sto ako sakas ti da si prisutna na krstevkata ke treba da cekas da pominat 40 dena za da zemes prvo golema molitva.
    Inaku da go krsti moze bilo koj, ne mora toj sto ve vencal vas, prv najsoodveten e starosvatot, no moze i sosem nekoj tret. :)

3. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.135
    Допаѓања:
    2.718
    Епа како би бил кум ако не го крсти? Нема логика. Тогаш тој што ќе го крсти би бил кум.

4. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Kumot nas, nema da moze. Imame rodnini koi ke mozat, no dali rodnina moze da go krsti maloto? Dali moze nie samite, jas i mm? Nemame nikoj blizok prijatel ovde sto bi se nafatil, zatoa prasuvam. A i ne bi sakala nikogo da "iskoristam" za da mi krsti dete.

5. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.135
    Допаѓања:
    2.718
    Мислам дека вие самите неможете. Но најдобро е да си прашаш во црква. Тука ќе си пише кој како мисли, поп најдобро ќе ти каже. Но сепак... тој што држи дете на чинот, тој е кумот, никој друг.

6. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Незнам зошто не се разбираме. Кажувам дека кумот наш, нас што не венчаше, нема да може да му биде кум на детето. Јасно дека тој што ќе го крсти ќе му биде кум, затоа прашувам кој се може да го крсти. Сум слушала дека роднини не може, кумот треба да е сосема трета особа, затоа викам да си прашам :)

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    971
    Marija prasaj si vo crkva, ne sum sigurna od kade mi e informacijata, ama se mislam deka negde imam sretnato deka tatko moze da go krsti svoeto dete. Zemi go ova so rezerva ama preprasaj si.

На Mari-Ja и referentka им се допаѓа ова.
  8. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.786
    Допаѓања:
    323.712
    Кум на крштевка може да биде и баба на детето...и вујко...и чичко.
    Познавам луѓе, каде бабата беше во својство на ,,кума,, на крштевката.

На Bozica1980, joy1 и Mari-Ja им се допаѓа ова.
  9. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Сестра ми ја крсти прв братучед. На другарка децата ги крсти тетката (сестра на таткото). Затоа ти пишав може било кој да ги крсти. Едино за татко и мајка мислам дека не може да бидат кумови.

10. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.713
    @Mari-Ja Дечко ми го крстила тетка му, на татко му сестра. Родители мислам дека не може.

11. pink95

pink95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2016
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    1.352
    Pa ne e premnogu, nie pravevme krshtevka vo nedelata 400$(skoro 23 iljadi den.) plativme plus tip za popovite. Znam crkva e ama i tie imaat danoci i shto ti ne za plakjanje.

12. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.135
    Допаѓања:
    2.718
    Незнам за каде зборуваш ти, ама во Македонија црквата нема даноци. И да те потсетам кај нас плата е 12000 - 15000 денари за во приватен сектор, според тоа ДА 4000 денари не да се многу, премногу се. Особено за чин со кој влегуваш во верата а они добиваат нов верник, треба да биде безплатно како во католичкиот свет или кај муслиманите.

На MilaP и referentka им се допаѓа ова.
  13. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.786
    Допаѓања:
    323.712
    Црква и данок:rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:
    Да не ќе ги оданочат парите/приходите што ги ставаме на иконите или парите за свеќи:rofl:
    Или...да не плаќаат придонеси за прислужниците и искушениците кои се моткаат низ црквата

На ZRNO и slobodka им се допаѓа ова.
  14. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.912
    Допаѓања:
    36.752
    Нас не ни дозволија чичкото на малава (девер ми) да и биде кум. Било грев. Одеа дотаму што ни понудија крштевката да ни биде бесплатна само за да не сме го ставале детето во грев. Изгледа мислеа дека кумот нема пари, па затоа чичкото. А ние немавме кум, бидејќи се регистриравме во матично. Секој различно искуство има. Некаде е дозволено роднина кум, некаде не.
    Како некои секташи сме, секој поп своја политика.

15. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Jaooo, a citam na net za srpska crkva vazi osven roditeli, moze sekoj... Vo crkva veruvaj, vo pop verba nemaj.
    Krivo mi e samo za tie sto stv nemaat da platat pa se snaogaat, a fiskalnite ne se vovedeni so taa namena demek sto ako nekoj nema za da plati, a nie cinot sme go izvrsile, togas ujp ke ne kazni za zatajuvanje pari haha.
    Ne e za skapo ili ne, barem da mi kazat za sto se tie 4000 den. 2000 za prostor i 2000 za popot? Za voda? Znaci cena od rakav istresena... Sto znam, greota sto samo so ovie rab go ottuguvaat narodot od crkvata...

16. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Колку што прочитав од споделеново искуство секоја црква своја политика на плаќање. Ама 2000ден не ни бегаат.
    Ако имам некпја корисна инфпрмација ќе споделам.
    Инаку

17. kristince51

kristince51 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.021
    Керка ми кога ја крстевме имаше 10м сакав на година ама се паѓаше во некрстени денови(иако попот ми велеше дека можело ама да платам казна)каква казна бе си помислив ако се некрстени денови како со која вера во бога крштеваат? Јас дарував Кумата 11работи итоа постелина оргинал тренерки кебе брачно пижами долна облека кошула незнам што уште имаше,исто кумот 11работи оргинал тренерки пижами ,кошула брачен јорган банјарка долна облека .. и малата кумичка исто 11работи како ср секавам 11тата ота беше големо мече и жената што ги пакуваше подароците го стави најгоре мечето на кумичката и мн убаво беше.Е сега јас испаднав вер ги прашав да со одберат се за нив а за кумичката зошто беше иста возраст со керка ми и знаев дека имаше и таа крштевка и роденден прв ,знаев дека е преполна со облека за возраст од 1-2год.јас од се купив поголеми работи над 3-5год што имаше во дарот облека , кумовите си одбраа засебе а мене не ме прашаа што за керка мо да купат бар нешто и многу сеизнервирав зошто и купиле се мали облека се до 1год па и кундурчињата и беа мали и јакничката а таа за 2м полнеше год. и тоа што и го облече кога ја крстија одвај и го бидна ,и тие самите видеа беа свесни дека е малп ама ништо некажаа , и само тогаш го носеше .Ништо не износи и така тотално се остана како да зафака простор во подрумот,ми беше срам да прашам барем да сменев ама затоа на првиот роденден немав срам тие и беа купиле од големите лулашки и облека во вредност од 2000ден ама се мала собрав храбост и ни кажав дека се е мало и каде да го заменам.Заборавив да пишам дарував и старосватови 5работи, и сите на крштевката други големи крпи(бњарки).Инаку кај нас бабатаа на маајката купува торта и кумата.

Последна измена: 8 февруари 2017
    На majdaa му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Kejtovska

Kejtovska Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    351
    Допаѓања:
    497
    зошто по 11 работи тоа е некој адет или ти така сакаше?

На Mari-Ja и joy1 им се допаѓа ова.
  19. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.234
    Допаѓања:
    48.483
    koi se tie nekrsteni denovi?

20. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.135
    Допаѓања:
    2.718
    Od bozik do vodici. Toa se denovi od koga e roden Isus do negovoto krstevanje.

На anastasijaki му/ѝ се допаѓа ова.