Mamicki, dali veruvate vo adeti.Zakazavme krstevka vo sabota na kerkickata vo crkava se dog so popot kumot.... Babi , tetki , strini site ne pritiskat, sabota ne e ubav den, zosto sabota, Toj den e za pocinati. me zbunuvaat.Neznam kako moze da gi delat denovite na ubavi I ne ubavi, jas licno ke ja ucam kerka mi deka sekoj den e ubav. Vase mislenje. Blagodaram
Прв пат слушам за вакво нешто. Охх...не знаев ни дека се делат деновите за починати и за живи. Обично не коментирам на вакви глупости ама ова претеризам е. Ние правевме кршевка во сабота, а и секој ден прават крштевки. Имам познаници кои правеа крштевка во среда. На крај краева па и свадби прават во сабота, ако е ден за починати не треба ни свадби да се прават. Едит: После нас во црквата имаше порастос. Мислам 40 дена или година за мртвиот пееше. Си чекаа луѓето па после нас си влегоја. никој па ни јас не помисли, а камоли да спомне нешто дека не чинело. Сето тоа е составен дел од животот.
A во ,,ден за живи,, според бабетините, ако умре некој нема да го погребат? Ваљда попот поарно знае од нив т/е ако не чини според верата казна ќе сте си плателе
Ne znaev I jas... Namesto da ni dozvolat da se raduvame na vakov ubav den, tie ni ja polnat glavata so negativni misli. Licno i mojata vencavka bese vo sabota...neznam ama ete uspevaat da me zamislat
Без навреда ама бабиниве деветини за мене се простотилак. Порано некои работи не знаеле да ги објаснат па измислувале вакви приказни. Јас ниту слушам кој што кажал ниту ме интересира, а ни на крај памет не ми е да се замислувам заради вакви муабети.
Немој така моето е родено во сабота Значи поголема глупост од ова немам чуено, јас бидејки живееме блиску до црква гледам крштевки прават дури и после 4 во работни денови, секој како си има време а чим црквата ја закажува крштевката значи дека се се тоа измислени работи од народот .
Сабота не е ден за починати,туку така ви рекле затоа што во сабота повеќе се прават редови/парастоси затоа. Тоа повеќе бабиве измислуваат. Секој чин си е за себе.И ако не чини,поповите нема да крштеваат и венчаваат во сабота,туку велат дека секој ден си е ден Господов!
Знае некој да ми каже за колку време однапред треба да закажам за крштевка? Дали би ми закажале на пример за 5-7 дена?
Ќе ти закажат и од денес за утре ако во црквата терминот е слободен, најдобро закажи со време да не му ја мислиш
Jas planiram za nedela da zakazam samo nie domasnite potoa nekade na rucek... vo crkva mi rekoa majkata nosi zejtin i peskir kumot sveki... drugo nesto jas imam li obvrska prema kum ili?
Треба да му купиш нешто. Ама и не мора. Ако кумот не сака. Јас на кумата и купив колекција. Тоа сакаше. Се е ствар на договор.