Се ова може да имаат. Од мое искуство подобро е алишта поголем број за соодветна сезона. Син ми од кумови и старосватови си доби злато кога се роди. Ако не сте однеле злато, нема да погрешиш. Ова што си пишала е некаде 3000. За тие пари има нараквици. На видување алишта. Мене оваа опција ми е најдобра.
Ми се допаѓа идеата . Кај мене дека све донесоа ќебиња и немам идеа а алишта пак има сестра што има исто бебче разлика се 7-8м сигурно и дава дали и ќе му ги облече. Фала
Девојки во врска со плаќање во црква за венчавка, тука прочитав дека се плаќало 2000 денари, а вака знам дека е околу 7000 денари, а и некој тука беше напишал така. Може некој да ми објасни?
2000 младоженецот по 2000 кум и старосват и по 1000 свекор и дедо. Може да варира ама вака најчесто е.
Тарифи во црква зависат и од црква до црква. Негде е 7000, негде 9000… Е имам слушнато дека во манастири венчавка и крштевка дека не се наплаќа. Колку е точно незнам, така имам слушнато.
Ajde da prasam i jas nesto... Imam kum(ne e zenet) e sega toj normalno ne vencase i ni go krsti prvoto dete... E sega dali nekoj znae za koga ke imam 2ro dete dali moze da si pobaram drug kum? Drug da mi go krsti 2roto dete ili mora toj istiot?
Dali moze vujko da bide kum na vnukot. Na mm na sestra dete treba da se vencava no stariot kum se otkaza zaradi familijarna kavga i sega nemaat kum. Me interesira dali mozeme nie da bideme kumovi?
@Broken♡ Во пелагониската област вујкото би бил старосват (најчесто) и не може да е кум. Сепак зависи од каде сте и најдобро да се праша во црква.
Нас не ни дозволија јатрвата да ни биде кума (иако тогаш девојка беше на деверот). Имам пријателка што и е кума родената сестра (ама кумството старо и случајно така се погодило)..
Да попот рече оти сме иста фамилија без разлика што му е девојка сеуште.. ама тоа за јатрва за друга роднинска врска не знам.. и за кум, а за старејко бидува и роден брат.. знам повеќе такви случаи.
Леле.. стварно верник сум ама многу сме заостанати со црковниве барања… значи условување за се… никаква логика им немаат забраниве.