Tие се законите во државата и за жал не може никако да се избегнат... Скоро секогаш плаќам данок на пратки а кога треба царина ми се крева косата и едноставно не ја подигнувам пратката и барам да ми ги вратат парите. Кај нас за жал не се исплати да купуваш онлајн.
девојки, сакам да порачам од од декатлон онлајн продавницата? има некоја искуство со неа и за колку време стугнуваат? https://www.decathlon.com/
Верувам дека преку ДХЛ ти пратиле. За пратка над 90 евра мислам дека се царини под тоа само данок се плаќа. Јас им пишав минатата недела ДХЛ пратката да ја вратат назад. Претерано е за нешто што сум платила 40 евра, на ДХл да им платам уште 40 евра магацински услуги. Овде кај што живеам немам платено ништо до сега, а реално само онлине нарачувам.
Како што прочитав во делот shipping info не пишува дека имаат International shipping така да, не можеш да нарачаш. Освен ако живееш во Америка.
Пратката ми стигна преку FedEx, самиот данок беше некаде околу 600 денари, се останато магацински услуги и незнам веќе што, што за мене нема смисла ако веднаш истиот ден сакам да ја подигнам да ми биде наплатено уште 2000 денари, особено во државен магацин (на град Скопје), не знам што да кажам.
За порачка од iherb со кој начин на шипинг порачувате? И до која сума не се царини нарачката? До сега од други страни што сум порачувала мали суми имав, сега баш си одбрав повеќе работи, па не знам дали да делам на неколку нарачки? И кој шипинг е сигурем, зашто мислам дека iherb не ги враќаат парите
Вториот, пошто на третиот му е лимитиран тракингот, а ако го избереш првиот ќе се каеш. Од 20+ нарачки ниедна не ми царинеле. Највисоката сума беше $90+. Најчесто гледам сумата да ми е околу 40-тина долари. Сум добивала и три пратки во исти ден ($100 вкупно) и тие поминувале без царинење.
Колку што се чека од Алиекспрес толку одприлика и од овде. Немам во последно порачувано па затоа не знам за точно колку време стигаат.
Нарачката ми е стигната во маалската пошта пред 7 – 8 дена, според бројот на следење. Чекам картонче, ама уште не ми пратиле. Денес отворам да проверам др. нарачки, кога гледам – ми ја нема таа која ми беше веќе стигната одамна, нема резултати за тој број за следење ! Е ај сеа, каде ми исчезна нарачката од пошта ? Ви се случило вакво нешто ?
Најдобро да одиш да провериш лично во поштата со бројот за пратење на пратката. Со тие картончињата 300 далавери прават. Јас кога заминав да студирам во Скопје, имав нарачано на адресата каде шо престојував. Немав тракинг број но, бидејќи имав нарачувано од таа страна веќе неколку пати, знаев дека во принцип стигаат во пропишаниот рок(за околу 10 дена), па се обратив до маалската пошта, со шо вработената ме упати во поштата кај железничката, бидејќи тие имале увид во терминалот. Кога отидов, пратката беше таму повеќе од недела дена, а картончето стигна после недела и пол.
Прават далавери. Јас секој ден проверувам пошта, последниот пат картончето ми беше пуштено со краен рок на подигање ( намерно така ), па ти крши глава дали ќе стигнеш да ја подигнеш пратката. Ќе одам да проверам, истото го помислив и јас. Ама еднаш ме вратија, сум дошла без картончето, не смееле така да даваат пратки
Ги подигнав дел од нарачаните пратки вчера. Вработената во пошта ми кажа дека се затрупани со пратки, затоа споро оди испораката.
Дечки, може ли да направам нарачка онлајн од Мк и да платам со моја картичка, а нарачката да стигне на сосема друго име и во друга држава? Технички може и има таква опција, ама дали би било ок, да не се заебе нешто ми е. Не ми се чека да пратам мејл, а со роботот не се разбираме.
Лично јас немам, но знам моја пријателка направи порачка од Мк на PatPat страната, со адреса за достава во Шведска. Уредно се и стигна без проблем.