Каде можам да продадам облека што ми е голема? Дали има некоја second hand продавница во Скопје што откупува?
Порано сум скоро сигурна дека имаше опција, барем кај нас Битола. Се сеќавам уште основец бев кога едно девојче од селото кај баба си посвои пони од зоолошката. Мислам потврдено од родителите дека од зоолошката беше посвоено. Ама детали и не знам, а со девојчево немам контакт поќе од 6-7 години. Оди и прашај за најсигурно.
Бубаче што збориш, какви 200 евра... @simonna.a околу 35-40.000 им е платата. Плус приходи од книги, разни активности, па скоро сите имаат свои бизниси или се во разни огранизации, надзорни одбори, комисии... Па малце мито, па некој поклон под рака...Така да, не ги мисли, добро им е
Од сигурен извор знам Не пишуваат сите книги и одбори,се тоа што го пиша е мачкање очи. 200-250 евра најмногу. Сиромашно ама тоа е.
Не е точно дека земаат 200 евра, толку може да земаат демонстратори, како за почеток. Доценти земаат околу 35 .000 ден, а професори 40.000 ден. На приватни факултети, професорите земаат доста сериозни суми , зависи од часовите ама 60.000 ден не им бега.
Може асистент да зима 250 евра. Не знам за кој универзитет зборуваш, ама професорите на УКИМ ја имаат таа плата што ја наведов. И како тоа не пишуваат книги? Од што учат тогаш студентите? И не е мачкање очи, се тоа е реален извор на приход кај универзитетските професори. Проферорка во средно школо зема 16000 ( 270 евра). А ова ти го кажува од сигурни извори, затоа што во моја близина имам 3 универзитетски професори од различни факултети од УКИМ. Можеш да замислиш колку ми се блиски штом знам колкава им е платата... Жити се, на кој факултет предава твојов сигурен избор?
Асистентите на факултет земаат колку и професорите во средно (околу 350 евра). Професори на факултет земаат над 650 евра.
Какви 200 евра живи се За факултет зборуваме, а не за конфекција. Еден асистент низ муабет нешто спомна: Јас со плата од 500 евра се трудам да....Значи асистенти земаат околу 500 евра, а професори многу повеќе, може околу 1000 евра ко ништо ги земаат. Најмногу зависи за кој факултет станува збор, ама 200/300 евра НЕ земаат сигурно. Како што кажаа погоре башка книги, башка проекти, башка приватни бизниси...Не се за жалење за во земјава.
На пр. Драге Јанев, професор по математика на Економски имаше 164.000 плата пред некоја година. Сега им накачиле. За 200 евра они од кревет не стануваат, а не па да предаваат цел месец.
Не верувам дека откупуваат. Да си ја објавиш некаде, пример на мојагардероба.мк знам се продаваше облека..