Столче на кое ногарките му се од гранки, дрвени значи..ти седиш на него, со една рака примаш пари од некој ама тоа снопот од пари да бидат нацртани како со запци на пила...
Ако си на 40часа осигурана, нема шо дел на рака, морА12507 на сметка, ако земаш на рака повеќе од тоа ок. Ако си на пола, 8100 мора на сметка. Платата ја прави сметководителот и речиси сите тоа до 1-2 во месецот го завршуваат. Работодавецот треба да ја помине до 15ти во месецот платата за минатиот месец, сеа треба да земеш плата за април. Прво работно место ти е ова шо олку ништо не знаеш или едно се договори, а друго испадна...
Да прашам дали има шанса куфер испратен по Карго Експрес да биде испразнет пола ? Т.е фалат повеќе вредни работи. Како да ја разрешам оваа дилема значи ќе.си пукнам толку многу битни работи пратив и све испокраднаа!
Прво, прашав дали е логично тоа со списокот. Второ, прашав за сметководство дали се чека образец. Трето, дознав дека дури на средина на месец ме пријавиле, затоа сум била на пола осигурана тој месец. Не ми кажале, нефер малце. Тоа мене не ме праИ ОЛКУ да не знам. Значи, да повториме, кога некој не ни кажал нешто, нас нè не прави тоа глупи, јер очито не можеме да гатаме. Не можам на секое да се сомневам во луѓето. Тоа и ми е мана - јас играм фер, очекувам и другите со мене. Четврто, не ми се напињај, слободно скролај ме во иднина, имаш и игнор опција. Петто, да, прво работно место. Сполај му на горнио, не сум имала реална потреба за тоа досега.
Мој совет ти е да отидеш до бирото за вработување и да провериш на колку си осигурана. Штом не ти пуштаат минималец на сметка, сигурно си на пола радно време осигурана. Тоа е исклучиво на твоја штета и јас не би трпела такво нешто.
Не се разбравме. Тоа беше за претходниот месец. Тогаш имаше 8.100. За денес реков ќе проверам. И имаше денес минималец 12.507. Рестото, ми го даваат на рака. Со тоа што претходниот месец делот на рака беше поголем, дека помалце имаше на сметка. Засега е ок работава. Барем по договор идат. Ќариле нешто претходниот месец, али ајде. Повеќе е од минималец вкупна плата, затоа може не се разбравме.
Аха океј ондак. Штом е во ред со тебе, нема проблем. Јас не би се нафатила на рака да ми доплаќаат, се треба да си иде законски и регуларно на сметка, јер со тоа имаш поголеми придонеси, кредито способна си у случај да се решиш еден ден за кредит, влијае на стажот а утре и на пензијата. Сепак твоја одлука.
Оргинал патики не обносени ниту пола година, значи 3 пара се во прашање, плус алишта , сандали , парфеми..... можеби не се бог зна што вредни за некого но за мене се.
Што и да е си е твое и вредно е, те разбирам. Не знам како се случило, па и од куфер особено јави се во каргото пожали се, што знам друго што да ти кажам..
Не и треба неа ни кредит, ни стаж, сполај му на горниО. Нека си тера пара на рака мара за рака и секој месец ќе прашува зашо вака зашо така. Ебате арогантните...
Јок, не ми ни креваа телефон. Еднаш ми кренаа, им кажав што им кажав и као ок, ќе ве известиме. После кога се обидов пак да ги барам, буквално на сите броеви низ градовите што ги имаа им се јавував, не ми креваа. Ми го научија бројот. Идиоти. Снемав и волја... секако немаше да се најдат. Имав и работи од потрошен материјал внатре.