@Компир Манџа @Роберт 7 @IChika Фала ви.Се јавив во банка и прашав ми кажаа во филијалата на кеј се подигале дебитни картички, го пишувам ова за сите што ќе им треба во иднина да си знаат.
Може ли некој да ми каже за комерцијална банка за што зимаат пари секој месец? Прво ми земаат 25 ден, а за ден- два уште 30. Чисто онака ме интересира.
Си ставив денеска два пати капки за нос, а вечер сум на журка. Го прочитав упаството не пишува ништо за алкохол. Смее ли да се испие пример една чашка пиво или?
Тоа е провизија. На сите земаат. Јас имам плус електронско банкарство +100ден месечно, ама тоа си е за електронско инаку, каде се најефтини овие големи пластични кутии ама да се провидни и да се затвораат по можност? Бидејќи ми требаат околу 20..
@Cka @JuLleE @BoaVista колешки, ми треба совет! Се работи за граѓански предмет по приватна тужба на што претходеше кривична постапка каде имаше условна за обвинетите. Сега во граѓанска постапка 2 пати се одлага и воопшто не почнува рочиште зошто немаат достава тужените а тоа е така зошто не примаат сигурно. Совет како да се надмине доставата, дали има рок за ова, и да напоменам дека се работи за специфични луѓе кои се закануваат и кои вонсудски не прифатија спогодбено решение за смешна сума.
Руби, три пати треба Судот уредно да ги покани, ако е неуспешно, става на огласна табла и започнува рочиштето без нив.
А што ако ни тогаш не се појават? Што вика праксата од твое искуство за ваков тек на предмети? Немам баш искуство во кривичново, тазе сум а денес втор пат се одложи....
Руби, ќе им се суди во отсуство. Ќе се донесе пресуда во отсуство. Јас инаку не работам во правосудството, за жал.
Ако не може да се изврши достава, зашто избегнува да прими, доставувачот поканата ќе ја прикачи на врата и тоа се смета за уредна достава. А за да не трпи постапката судот може да му назначи привремен застапник и да се одржи рочиштето. Привремениот застапник ги има сите права како законскиот застапник. Барај чл.79 од ЗПП за привремен застапник и член сто триесет и некој за одбивање на прием на писмена во ЗПП. Ова по стариот ЗПП, новиот не ми е при рака, ама не би требало да има некој големи изместувања.
Да да, има пресуда во кривична постапка (условна 6 месеци) а сега сме во граѓанска. Сум згрешила, сакав да пишам општо дека сум тазе во ова (кривично и граѓанско) до сега HR и извршување работев.