Општи прашања

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 10 декември 2011.

1. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    6.368
    Мислам дека како кај нас, треба и таму да се пријавиш или да те пријават во полиција дека престојуваш во Бугарија.

2. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2023
    Пораки:
    1.265
    Допаѓања:
    2.210
    Членот.:)

На awkey му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.618
    Каде се пријавува доктор? @CameliaMiller може ти знаеш. Ама некаде кај што стварно ќе се позамара некој.

4. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.559
    Допаѓања:
    272.710
    Во секоја болница има правник кој е назначен за заштита на права на пациенти.
    Почни од таму.

На eliesaab, Skyler и Cutiepie1 им се допаѓа ова.
  5. Deva Path

Deva Path Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2020
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    263
    Државен санитарен и здравствен инспекторат.
    dszi.gov.mk
    Надлежности на ДСЗИ

Државниот санитарен и здравствен инспекторат спроведува надзори над просторот, објектите, просториите, уредите и опремата, дејностите и лицата кои вршат здравствена дејност, како и лицата кои на било кој начин можат штетно да влијаат врз здравјето на населението.
    Во оваа смисла, ДСЗИ има надлежност да врши инспекциски надзор, особено над:
    – Спроведување на општи и посебни мерки за спречување на појавата, раното откривање, спречување на ширењето и сузбивањето на заразните болести и на инфекциите, а по епидемиолошка индикација – кога постои опасност од причинител на инфекција на заразни болести и во објектите за производство и промет на храна;
    – Безбедноста на детските играчки, козметичките производи, средствата за одржување на хигиена и други предмети кои доаѓаат во контакт со кожа и слузници како и нивната амбалажа, во производство и промет;
    – Исполнување на условите за вршење на дејност согласно со посебни прописи во објекти од надлежност на Инспекторатот;
    – Санитарно-хигиенските услови во објектите, просторот, просториите, уредите и опремата на лицата кои вршат здравствена дејнсот и дејности во областа на образованието, културата, социјаланта заштита, спортот и рекреација, угостителството, туризмот, трговијата и други стопански гранки;
    – Остварувањето на правата од здравствената заштита;
    – Остварување на правата од здравственото осигурување;
    – Производство и промет на опојни дроги, отрови и прекурзори распоредени согласно со прописите во групата на отрови;
    – Спроведување на мерките за заштита од штетни материи и влијанија врз здравјето на луѓето;
    – Лицата кои на работните места со својата здравствена состојба можат да го загрозат здравјето на
    населението;
    – Ексхумацијата и преносот на умрените лица на територија на Република Северна Македонија и преку нејзините граници;
    – Лицата, стоките и превозните средства на граничните премини, а во врска со заштитата на здравјето на населението од внесувањето и ширењето на заразните болести,
    – Создавањето, селектирањето, пакувањето и одлагањето на медицинскиот отпад;
    – Вршењето на здравствена дејност во согласност со прописите од областа на здравствената заштита;

– Остварувањето на прават од областа на здравстената заштита;
    – Извршувањето и содржината на систематските и превентивните здравствени прегледи

– Евиденциите во областа на здравството;
    – Надзор над спроведувањето на прописите во однос на безбедност на крв;
    – Надзор над спроведувањето на прописите во однос на прекин на бременост;
    – Надзор над спроведувањето на прописите во однос на континуирана медицинска едукација;
    – Надзор над спроведувањето на прописите во однос на јавното здравје;
    – Надзор над спроведувањето на прописите во однос на менталното здравје;
    – Надзор над спровесувањето на прописите во однос на заштита на права на пациенти;
    – Надзор над прописите во областа на заштитата од пушењето
    – Надзор над обврската на работодавачот во однос на пријавувањето на работникот;
    – Надзор над примената на прописите во однос на забрана и спречување за вршење на нерегистирана дејност во објектите во надлежност на инспекторатот
    Специфичноста на ДСЗИ се состои во вршење надзор на терен преку редовни, вонредни и контролни инспекциски надзори во сите видови на здравствени установи во делот на обезбедување на квалитетна здравствена заштита, здравствено осигурување, правата на пациентите, евиденциите во областа на здравството и спроведување на превентивните санитарно-хигиенски, противепидемиски и здравствени мерки, согласно материјалните закони кои се во надлежност на Инспекторатот. Исто така и членување во комисии, комитети, совети кои се формирани во Министерството за здравство и други државни органи, со задачи за утврдување на услови за отварање на јавни и приватни здравствении установи од сите нивоа на здравствена заштита, учество во изготвување на закони и подзаконски акти, учество во изработка на оперативни планови, учество во оперативниот дел на работата во поединечни проекти кои ги води Министерството за здравство, учество на едукативни обуки и семинари за професионално усовршување, учество во работни групи за подготвувањето на НППА и др.

На eliesaab и Skyler им се допаѓа ова.
  6. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.967
    Допаѓања:
    4.782
    Дали во веро или друг маркет или месарница имаат посебна машина за мелење јунешко месо? Да не е на истата со свинско. Околу центар и кисела вода.

7. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    273
    Што може да помогне за да се уништат bed bugs, а да не е служба за дератизација? Нешто не каса со малиот, се е испрано на најмалку 60°, ама нема ефект. Не сум ни сигурна дека се тие, ама да беше пајак немаше секој ден вака да се нафрламе со нови мозолчиња.

8. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.559
    Допаѓања:
    272.710
    Имаат во Веро.

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  9. awkey

awkey Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    3.795
    И во рамстор има

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  10. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.694
    Допаѓања:
    13.394
    Патики купени на 9 Март, се одлепија, од Дспорт ми се земени, што можам да направам во случајов? Не беа ефтини, 3200 ги платив, и сега треба да ги лепам зарем, месец дена нема од кога ги купив..
    Колешка ми вика оди врати им ги, ама како да им ги вратам, кога се носени..

11. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    9.297
    Мислам дека до шест месеци од купувањето имаш право на рекламација, без разлика што се носеле. Ќе проверат какво е оштетувањето, т.е дали е самата патика фалична и спонтано се оштетила. На некои оштетувања се гледа дека не се направени од немарност. Ако ја чуваш сметката фискална уште подобро.
    Една моја пријателка што работи во продавница за спортска опрема ова ми го кажа (за жал јас дознав после шесте месеци дека можело да ги рекламирам)

На simoncelicius и нина122 им се допаѓа ова.
  12. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.694
    Допаѓања:
    13.394
    Им се јавив, ми кажаа дека можам во продавница да дојдам и да ги рекламирам, ако се одлепени, како што се одлепени сами од себе, ќе ми ги заменат..

На LocoCroco, Anaroz1 и Cosmic Girl им се допаѓа ова.
  13. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    678
    Допаѓања:
    694
    Здраво каде во Скопје, во некоја населба има повеќе плацеви за автомобили? На едно место да може да се разгледа повеќе коли?

14. mickey18

mickey18 Активен член

Се зачлени на:
    16 октомври 2024
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    199
    Јас во септември купив од Дспорт патики асицс 5000 денари ми се скинаа пред 2 недели, ќе префрлам 5000 денари, али никогаш не купувам од кај нив, имав уште 2 пара други, ги менував, не одев само во нив, ај да речам дека само нив ги носев 6 месеци и се скинаа!

На LocoCroco и нина122 им се допаѓа ова.
  15. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.694
    Допаѓања:
    13.394
    Човече, фискална ми бараат, кај да им најдам, мислиш ова е фрижидер, па ќе чувам фискална 5 години додека трае гаранцијата, факинг патики се, имам од електронско банкарство потврда дека сум платила, стварно се прават само за да не ги сменат..

На LocoCroco, Cosmic Girl и mickey18 им се допаѓа ова.
  16. mickey18

mickey18 Активен член

Се зачлени на:
    16 октомври 2024
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    199
    Прежали ги парите, пари се печалат, али затоа никогаш не купувај од кај нив, јас еднаш купив од кај нив и никогаш повеќе!

На нина122 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    6.368
    Маџари

На Grasiela** му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.441
    Допаѓања:
    37.100
    Рекламирај ги, јас така од Пеко купив сандали од две носења ми се одлепија, им ги рекламирав.
    Или ќе ти дадат нови или тие ќе се погрижат да ти ги залепат, зависи од нив.
    Епа мора фискална, за враќање или замена секаде барат фискална.
    Ама па и од кај знаеш дека за брзо ќе ти се одлепат.

На LocoCroco и нина122 им се допаѓа ова.
  19. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.093
    Допаѓања:
    11.857
    @Hortenzija мислам имаше сличен проблем, не знам дали успеа без фискална да ги врати. Ако прочита нека пише.

На Hortenzija и нина122 им се допаѓа ова.
  20. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    273
    Не знам како би функционорало тука во Мк, ама ист случај со тетин ми во Германија, продавачката не сакаше да му врати пари бидејќи немаше фискална веќе, па тој го побара менаџерот бидејќи исто имаше платено со картичка и имаше доказ дека ги купил таму. Пробај да се жалиш на малку повисоко ниво, ако има можност.

На Cosmic Girl, Anyshka и нина122 им се допаѓа ова.