Општи прашања

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 10 декември 2011.

1. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.755
    Допаѓања:
    13.733
    Ќе треба да провериш на факултетот на кој што си студирала, обично на секој 4 години има нови студиски програми, беше нешто со ЕКТС врзано, сега прво треба да одиш на факултет, во студентска служба, ќе треба да платиш нешто за повторно активирање на студии, после тоа барање за префрлање на нова студиска програма, па ќе видиш колку од предметите ќе ти бидат признаени, бидејќи можно е на новите студиски програми дел од предметите да ги нема, ќе треба да ги дополагаш, и најверојојатно кога ќе се вратиш сега нема да бидат 6 предмети бидејќи студиската програма мн пати е сменета од тогаш, ама пак зависи од факултет до факултет, пример на медицински факултет тие се предметите, ама на Финки да кажеме на секој 4 години имаш нови студиски програми и промена на дел од предметите.. Да кажеме Калкулус 1 си е Калкулус 1, и пред 10 години и сега, ама предмети како Вештачка интелигенција и слично тогаш немало, имало нешто сосем 10 што веќе неколку студиски програми по ред го нема.. Во студентска служба најдобро би те упатиле.

2. Star_dust

Star_dust Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2019
    Пораки:
    1.171
    Допаѓања:
    9.325
    Ќе одиш на студентски прашања и таму ќе ги прашаш.

Тука тешко дека може некој да ти одговори, посебно што немаш ни наведено за кој факултет станува збор.

3. Bobak

Bobak Активен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2025
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    4
    Се работи за безбедност во охрид но повеќе ја нема таа насока и сакам во идризово да продолжам па затоа не ми е јасно дали ќе ми ги признаат ило све пропаѓа во вода

4. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.755
    Допаѓања:
    13.733
    Мора да имаат они евиденција колку предмети имаш положено и да ти извадат потврда за положени предмети, ама вака ние може само да нагаѓаме, најубаво е да одиш таму и да прашаш во студентска служба, па после со потврдата за положени испити и други документи ако ти дадат да одиш во Скопје и да прашаш и таму во студентска служба, дали со префрлање, или со запишување од почеток па после да ти прават еквиваленција на предмети.. Не се дешава ваков случај често, и за вакви изолирани случаи тешко дека ќе се најде некој да ти даде мислење кое 100% би ти одговарало да знаеш што да правиш, затоа студентска служба, на стариот факултет, па на новиот, најточно инфо ќе ти дадат.

5. Bobak

Bobak Активен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2025
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    4
    Во охрид не ми дозволија бидејки не постои повеќе насоката , а во идризово никој не ми враќа на емаил

6. kokodaki

kokodaki Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    288
    Допаѓања:
    539
    Мислам дека тоа зависи индивидуално од факултет до факултет.
    Треба прво да одиш во новиот факултет и да прашаш дали воопшто признаваат испити од тој стариот. Ако признаваат после мислам прават споредба на програмата од предметите што ти се слушани и положени од стариот за да бидат кои да ти ги признаат.

7. Bobak

Bobak Активен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2025
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    4
    Мене не ми е јасно зошто во охрид не ми дозволуваат да продолжам , секако ќе си платам казна што не го завршив на време

8. kokodaki

kokodaki Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    288
    Допаѓања:
    539
    Се делат според тоа што плаќаш. На пример пп 50 е ако плаќаш за јавни приходи. Готовински плаќања/неготовински. Затоа со нив плаќаме административни такси, на факултет, даноци и слично.
    Сините мислам се за готовински уплати/исплати. Тоа е ако одиш во банка и сакаш да уплатиш готовина на своја или туѓа сметка.

На Ѕвездена му/ѝ се допаѓа ова.
  9. kokodaki

kokodaki Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    288
    Допаѓања:
    539
    Да, ама сега прочитав дека на факултетот ти кажале дека таа насока веќе не постои.Мислам кај сите факултети е така.
    Ако насоката не постои ти нудат да се префрлиш на друга, по старата мислам дека не може.
    Дури и во самата насока, ако претрпела нова акредитација, со што добила и нова програма мора да продолжиш по новата.

10. kokodaki

kokodaki Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    288
    Допаѓања:
    539
    Мислам да купиш нов број е околу 1000/1500 ден.
    Е сега за да го откажеш не знам дали можеш одма, ама нели овие што се припејд мора постојано да ставаш кредит, бидејќи кредитот е со рок на важење. Така да и да не откажеш, ако не ставаш кредит по некое време сами ќе ти го земат бројот.

На Ta-mara му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kelly.r

kelly.r Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    938
    Допаѓања:
    663
    Најефтин душек каде има ?

12. zence

zence Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2012
    Пораки:
    299
    Допаѓања:
    342
    Comodita единечен алое вера околу 3700 кога е на акција , го користам и е ок.

На Снегулк@23 и kelly.r им се допаѓа ова.
  13. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    749
    Alfi tehno centar така нешто беше посебно пред нова година имаат попуст јас дали 2.000 го земав топ е

На kelly.r му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    749
    Многу ,мене претплата не ми е 1500 хаха мислев за тие со кредит колку се

15. Alek90

Alek90 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2024
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    345
    Оди на страна на кој оператор сакаш или јави се во користничка поддршка за најточна информација, операториве од време на време прават промоции даваат броеви беспари ако ставиш кредит над одредена сума

На Ta-mara му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Angel.123456789

Angel.123456789 Активен член

Се зачлени на:
    Понеделник
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    23
    Едно прашање до Скопјани,кој автобус поминува Низ Карпош па оди кон Центар и така низ познатите скопски општини?
    Фала

17. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.874
    Допаѓања:
    39.135
    22, 5, 15, 24.... На други не ми текнува.

На Angel.123456789 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    4.608
    2, 5, 7, 21, 22

На Angel.123456789 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Angel.123456789