Првачиња

Дискусија во 'Дете' започната од Snow-Queen, 2 септември 2013.

1. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.908
    Допаѓања:
    14.597
    Во училиштето кај што мислам дека спаѓаме сега според адреса, кај што и јас сум учела пред 30 години, има класична настава. 2 часа по 45 мин со 5мин пауза, голем одмор 25мин, па уште 2-3 часа по 45мин за 1-4 одд. После има дневен престој ако останува детето до 4-5 попладне. Исто како јас кога учев. Гледам дека повеќето училишта веќе се со целодневна, и тоа мислам дека е одличен избор во споредба со класична настава. Ама јас со класична настава имам искуство, и затоа викам по мое мислење тие ми се критериумите за "спремно дете". Ама не сум јас никако поврзана со образование и воспитување во училишта, си има стручни лица кои тоа го одлучуваат, и без разлика дали детето е 5г и 9мес или 6г и 8мес, нивниот збор е последен. Затоа викам не треба да ние како родители да викаме "ама не е спремно детето дека е родено кон крај на годината". Ако стварно не е спремно, на тестирање ќе ни кажат стручните лица.

А за спиењето да не коментирам. Ќерка ми дома нема спиено од неполни 3 години. Преку 5ипол има и уште ја легнуваат во градинка. Немаат алтернатива. Лежи пола саат, ќе дремне 15-20 мин и после дома се журка до 11. Едвај чекам викенд да ја легнам во 9, а не да чекаме дедо Мраз да доага секоја вечер.
    Има деца што уште спијат по 2 саата на 5 години, па и тоа не е добро кога ќе тргне во училиште. Наеднаш еден ден му викаш не може да спиеш. Им фали таа транзиција, барем последната година во градинка да им го намалат или комплетно скратат спиењето, да има период на адаптација.

На LiquidLuna и karak им се допаѓа ова.
  2. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    @Spidy според новата Концепција немаат класични часови до трето одделение ни во класична ни во целодневна. Тоа што кај нас има огромен отпор кон промени е друга приказна. Затоа можр некој не ја ни спроведува Концепцијата како што е замислена и напишана.

Последна измена: 27 август 2024
    На M.B., mal.ecka и karak им се допаѓа ова.
  3. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    Нешто се грешка во диспанзер. Таа вакцина се прима во прво одделение и тогаш има закажан систематски за сите и примаат вакцина. Нашите дури во април ги викнаа на систематски и вакцина.

На mal.ecka и happygirl им се допаѓа ова.
  4. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.691
    Допаѓања:
    24.065
    Не знам, мене ми рекоа "по службена должност треба да пратиме вакцинални картони во школите за сите деца што ќе тргнат првачиња сега во септември. Доколку вакцината не е примена пред 1 септември, мора да го забележиме тоа".

И кажав дека во јануари ќе ја прими вакцината, по наполнети 6 години, само рече добро, тоа е ваша одлука, наше е да ве известиме.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    Ок нека пратат они по службена, ама нема потреба таа да е примена ич не се замарај. Ќе си ја прими со сите дечиња на систематски. Тоа со години наназад е така, не е нешто ново па да не знаат.

На lackygirl, JoyJoy, happygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.908
    Допаѓања:
    7.634
    Од некој диспанзер се стварно напорни.
    Мојот има 6,5г однесов вакцинален при упис и тоа е тоа. Ревакцина нема.

На JoyJoy и happygirl им се допаѓа ова.
  7. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Ставија ли списоци некаде?

8. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    nas ni rekoa od cetvrtok
    Vo pogled na vakcinite i ucilisteto deka mokava ne e vakcinirana nas ni rekoa da potpisheme na upis izjava deka vo tekot na godinata ke ja vakcinirame. Cisto formalno iako zaverena so niven argivski broj toa skoloto da si e zastiteno

На monik55, Minnie-e и happygirl им се допаѓа ова.
  9. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.691
    Допаѓања:
    24.065
    Од каде купувате стол за на биро?

10. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.508
    Допаѓања:
    8.004
    Од продавница за мебел зедов, детски таков си одбра, но и возрасен издржува, и ние знаеме повремено да седнеме.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. lavica82

lavica82 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    661
    Majki ranci za prvacinja koi gi preporacuvate dali da bidat anatamoski ili ne

12. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    Да биде лесен и издржлив. Ние земавме анатомски и тој го користеше до 3-то. Го носеше секој ден иако имаше целодневна (носеше за курс работи, ужинка и слично).

На lavica82 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.191
    Допаѓања:
    124.690
    Ние од Југоекспорт Стил

14. Bettina23

Bettina23 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    507
    Допаѓања:
    2.850
    Среќно на сите наши првачиња :inlove:Да не радуваат со нивни успеси

Сакам да прашам колку вашите дечиња знаат да пишуваат,читаат?Вежбате ли нешто пред време или?

На lackygirl и Minnie-e им се допаѓа ова.
  15. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.398
    Допаѓања:
    18.643
    Доволно е да препознава букви и бројки и да знае името да си го напише :)
    Не ги форсирајте,потоа кога ќе учат на час читање и пишување ќе им биде здодевно бидејќи веќе знаат.

На Skorpija25 и Bettina23 им се допаѓа ова.
  16. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.580
    Не знае ќерка ми, нити да чита , нити да пишува ! Летото купив вежбанка за букви, ама скоро и да немаше интерес. И јас не форсирав дека мора да научи. Поднаучи некоја буква, толку... Она уште со кукли си игра.
    Да си бидам искрена, малку се плашам како ќе и оди во училиште. Јас како мајка имам впечаток дека ќе имам многу работа со неа.

Морам да споделам искуство со поголемата ќерка. Тргна во училиште без буква да знае, буквално!
    Ама брзо учи, наставничката и се погоди, јас дома работам со неа и детето супер е во училиште. Сама научи да чита, сама да собора и одзема... а никакви предзнаења!
    Зборот ми е, успеси може да има и ако нема предзнаења пред тргнување во училиште.

На lackygirl, Skorpija25, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    Dali ima nekoj od dimo vo vlae da mi gi pisti na poraka spisocitr

18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.871
    Допаѓања:
    109.992
    За првачиња? Чекај не брзај, најтерсене школо е тоа. Може дури и да ви побараат одреден бренд тетратки, таков муабет сум слушнала. Ќе има родителска и ќе дадат списоци.

19. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    Mislev spisoci na deca koj vo koj klas e inaku da golemiot mi e tamu bash e inreresno skolo

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bettina23

Bettina23 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    507
    Допаѓања:
    2.850
    Малку сум офф
    Ние сме во Словенија, тетратки,боици,дури и четките за по ликовно мора да бидат на одреден бренд :wasntme:со денови испагав,барав само да биде се како што треба,оти нели сите купуваат исто и баш тие бројки,брендови одма се трошат..среќа треба да имаш да начекаш хах