Немам прваче ама блиска кога го запишуваа немаше дете полни 6 години, октомври ќе полни, им дале потврда со напомена дека со наполнети 6 години мора да се вакцинира. Во помал град ова. Сега во октомври ќе кажи дали и од училиштето бараат.
Кај нас во школо ни пишаа кога да ги носиме и каде да ги носиме на ревакцина. МРП во прво, ДтП и уште нешто во второ. Имаше неколку термини и тие што не можеа потоа требаше сами да си закажат термин. Потоа во трето на систематски кога беа тие што немаа примено една од тие две или двете им ги ставија во текот на систематскиот. Ова за Скопје кажувам.
И сега нас ни пишаа за систематски и ревакцина мрп ама он нема полни 6 дури во декември ке прави. Сега треба да го боцнам 4 доза дтп бидејки ги касневме.
И мојот така прими ревакцина во прво. Малку пред 6 години. Е сега не знам за ДТП зошто толки касно ви е ревакцина, ама ќе мора побрзо таа да ја прими. Догодина пак ревакцина има од истата.
За мрп ни закажаа систематски од училиштето. За дтп ревакцина мислам касно е. На колешка и имаа кажаа најдоцна до 5 да ја стави, ако не ќе си чека дозата што ја примаат во второ. Сега ако нешто смениле заради актуелната ситуација.
Мојот со полни 6 ја прими ама мислам 5валентна наместо 6. Нешто така беше, не ме држете за збор, знам различно пишуваше кај него и кај помалиот
Ako mislis na upis ne. Vsusnost ako ne e vakcinirano pishuvas izjava deka deteto vo tekot na kalendarstaka godina ke go vakcinirash. Toa go zaveruvas vo arhiva vo skolo pri upis. Pa oni se zastiteni a ti po tvoe.
@lackygirl neznam sto da kazam vo avgust napravi 6 dali uste ne e svesna kade e a dusha me boli sekoe sabajle vika denes ke bidam umna ke slusham nemoj da si tazna mama ke pishuvam ke rabotam. I op koga ke ja zemam neznam sto ne napravila. Moze i se mali so 6 sto da se pravi a ucat materijal brzaat haos e se
Мојов декември ќе прави 6, учат цело време, добар е тоа, пишува и домашно, редиме книги во ранецот, ги знае која е која, па и тетратките ги познава по кој предмет се, ама дека биле некни немирни мн лута била наставничката, па дома му зборивавме дека мора да слушаат таму, да не зборуват дури има час. Утре имаме родителска па ќе видиме што ќе кажат.
Штом е сама свесна, значи се труди најдобро што знае и умее. Дај и време да се прилагоди. Зборувајте за позитивните работи што се случиле на школо. Ако ја прашале нешто што одговорила. Како се дружела со децата и слично. Ако акцентот е ставен само на негативните работи сигурно премногу доаѓа тоа. Инаку ако одела во градинка на почеток математика само повторуваат тоа што учеле во градинка. Македонски се пак цртки,усно изразување и слични работи.
Мајки, предлог за кутија за храна каде сецкано јаболко, банана... би останале свежи некое време? Има ли некоја искуство? Дали ако е нерѓосувачки челик би ги држела подолго свежи или некоја друга финта?
Ќе потемни јаболко, банана нелупена не, ама лупена исто. Евентуално да го исечеш и пак да го споиш нелупено јаболкото и добро ќе биде.
Да видиш во Карес ако имаат нешто со вакуум кутија, па вакумирано да праќаш. Или прскано со лимон ама тогаш ќе биде киселко. Инаку се ќе потемни, оксидира лесно овошјето. Не ти е опција цели овошки да праќаш?
Јас праќам банана нелупена, само на врвот малку отварам за да може да ја отвори, јаболко излупено и на кришки, во обична пластична кутија со прегради и ги праќам. Не знам кога би го јадело овошјето. Кај моето на пример во 15 до 8 го ставам јадењето а од 9ипол до 10 часот им е големиот одмор и во тој период го јаде. Се случувало да го врати дома јас го јадам не му е ништо ако тоа ти е мисла. Минимално има темна боја добиено но ништо не му е.
Нагласија лупено, сецкано... спремно за јадење веројатно за без отпад да биде. Не знам во колку ќе им дозволат да го јадат. Како за прв ден му пратив и грозје а јаболкото на пола го исеков, излупив и врз него ставив кујнски брисач натопен со вода. Ќе видиме како ќе помине. Викендов имам време за експериментирање