Првачиња

Дискусија во 'Дете' започната од Snow-Queen, 2 септември 2013.

1. Tince1008

Tince1008 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2020
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Imam situacija, zdravstven problem so deteto. Sekoj 3 meseci sme vo stranstvo za tretmani. I se uste ne se znae uste kolku ke trae. Dali ima prostor za odlozuvanje? Roden 11/2019. Intelektualno e super, cita, sobira, odzema, ama imame seriozen zdravstven problem

2. Ne znam koj

Ne znam koj Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2023
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    288
    Mozes da odlozis edna godina.

3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    24.573
    Што и да е со помин да му е само :hug: сиг ќе дозволат да се одложи 1 год.

4. simplegirll

simplegirll Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2018
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    250
    Ве молам мислеење основните училишта вера циривири и христијан тодоровски карпош скопје, треба да избереме во кое за прваче:)

5. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    Една молба за совет постапка како да се справам со ситуација. Прваче сме но никако еве цела година помина да влезе во шема. Само глупост по глупост без желба да направи било што. Однос на мало бебе во училиште ако не и се удоволи плаче, се треска се влече по под. Сака да прави милион глупости. Некогаш ќе седне ќе напише и тие денови ајде да кажеме ок сме. Читаме буква по буква одбива да чита зборови иако тоа е најмал проблем ги знае сите букви пишува две по две букви значи ако сака нешто да заврши ќе заврши но дисциплината и однесувањето катастрофа. Одевме на логопед прегледано се завршивме исто тоа. Логопедот ми вика интелегентна е итра не го мачи детето да го носиш по институции ништо не му е. Секако како мала носена е секаде и ништо освен говор немавме проблем. Зошто толку неможе да свари што е училиште да одреди таму без глупост. Сме пробале и лошо да сме лути да ја караме пробавме и со награди ако е добра ќе добие што сака ајде да ја разбереме дека е дел од карактерот но и тоа не помага. Веќе се наоѓам во ситуација дека состав ја земам од школо што глупост и до која мерка направила. Толку ли дете може ајде да кажам социоемоционално да не е зрело или каде и како да се обратам. Помош од некоја мајка што поминала ваков период.
    Извинете на долгиот пост.

На Tammm му/ѝ се допаѓа ова.
  6. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.395
    Ви посакувам побрзо решавање на проблемот.
    За здравствени проблеми можеш да одложиш една година.

@karak мора да има нешто што ја мачи штом не може да се прилагоди. Дали во училиштето има стручна служба за да видиш со нив прво? Дали се жали на нешто во школото? Дали дома се случува нешто? Има многу причини зошто адаптацијата на училиште може да е спора. Ако си веќе вознемирена поразговарај со некој стручен (има психолози кои баш работата со деца и различни пристапи).

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.947
    А зошто не одите на психолог кој работи со дечиња. Мора да има нешто.

8. simplegirll

Се зачлени на:
    19 април 2018
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    250
    Дали може некој да ми објасни за целодневна, дали тие деца што се целодневна се во исти класови со децата што се со класична настава?

9. Stela Maris

Stela Maris Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    2.100
    Celodnevna nastava podrazbira svoja šema na rabota vo vremenska ramka od osum saati plus ušte nekoj saat da gi pričuvast vo dežurna.
    Klasična nastava e podrugo, taka da ne se isti klasovi.
    A ako misliš na prodolžen prestoj, togaš da, se vo isti klas. Tie što si odat si odat, tie što ostanuvaat se sobiraat zaedno.
    Nemaat site učilišta celodnevna, nitu pak klasična so prodolžen prestoj.
    Na pr Kole Nedelkovski ima isklučivo celodnevna, Pestaloci pak klasična so prodolžen valjda

На JoyJoy и simplegirll им се допаѓа ова.
  10. simplegirll

Се зачлени на:
    19 април 2018
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    250
    Ti blagodaram, mi razjasne, jas mislev deka se vo isti klas so klasicnata pa ne mi bese bas jasno:)

На Stela Maris му/ѝ се допаѓа ова.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.947
    Зависи до училиштето. Ако нема доволно ученици за класична настава ги мешаат паралелките. Кај нас се мешани ама и ретко кое дете е класична, скоро сите се целодневна. Кај нас само едно дете беше до 12, другите сите целодневна. За Ѓорче зборам за Мирче Ацев.

На simplegirll му/ѝ се допаѓа ова.
  12. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.395
    @Stela Maris во општина Центар сите училишта освен Гоце Делчев се со целодневна до 3 одделение. Потоа имаат опција за продолжен престој во 4 и 5-то. Сега се зборува дека Коле од следнава година ќе нуди продолжен престој за сите до 5 одделение.
    @simplegirll за целодневна настава има посебен начин на реализирање на наставата. Две наставнички се кои се менуваат во задолженијата. Програмата се реализира од кога ќе дојдат децата на школо до кај 3 часот, потоа имаат опции некои училишта за продолжено чување на децата до 4 или 5. Продолжен престој е една наставничка која ја реализира наставната програма до 12/1 часот. Потоа децата ги превзема друга наставничка која нема обврска да реализира наставна програма туку само да ги анимира децата и да им помогне во пишување домашни задачи. Најчесто кога има продолжен престој не остануваат сите деца во истиот па од неколку одделенија се формира група на деца кои остануваат. Во целодневна настава децата од одделението се заедно до 3 часот. Обично во целодневна настава децата не ни носат дома книги и тетратки од Понеделник до Петок туку се си останува на училиште.

13. Stela Maris

Stela Maris Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    2.100
    Nie sega od septemvri sme vo Kole, nas ni odgovara celodnevna, i jas odev vo istoto školo isto beše celodnevna

14. Mala30

Mala30 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    254
    Здраво мајки,
    детето е родено во Јануари/2020, и денес стигна покана за запишување во прво одделение. А првачиња би требало оваа година да тргнат сите родени во 2019.
    Дали има некој пуптено толку рано дете во прво ооделение и дали знаете дали може да се одложи, бидејки сметам дека е мало за да тргне прваче...

15. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.395
    Тие што се родени во Јануари имаат право да тргнат во школо со претходната година или со годината во која се родени. Моето дете е родено ептен на почеток Јануари и тргнат е во школо во тие родени претходната година (на 5 и пол години појде). Мојот беше спремен и еве сега е 4 одделение и нема никаков проблем што е тргнат со 5 и пол годни во школо. Внука ми е исто родена во Јануари и сега ќе треба да појде во школо со 5 и пол (сама сака и се кара ако речеме дека нема да оди годинава).
    Ако не сакаш да тргне годинава оди во училиштето и кажи им дека догодина ќе појде. Не би требало да направат проблем.

На azelea и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  16. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.878
    Допаѓања:
    18.746
    Деца родени до 31 Јануари 2020 може да бираат, односно родителот може да одлучи.

Има напредни деца кои сакаат да одат и се спремни. Неретко се и најдобри во одделение.
    Од друга страна има деца кои не се спремни да тргнат порано и тоа е ок кога може да се бира.

Дете родено во декември 2019 не е ништо поспремно или помалку спремно од тоа родено во јануари, но по автоматизам мора да оди во 1во.

Ако оди во градинка, прашај ја учителката за проценка.

Син ми до пред некој месец беше ептен дете, зимава поинтензивно почна да црта, да бои, пишува имиња, знае поголем дел од буквите, собира и одзема до 10, и покажува знаци дека е спремен уште сега да оди, на 5 и пол.
    Плус игра карти, шах, има концентрација од 30+ минути за една активност.

Инаку на школо ке тргне со полни 6, муабетот ми е дека се менуваат за неколку месеци, па може да те изненади.

На azelea, Mother of 2boys и JoyJoy им се допаѓа ова.
  17. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    6.587
    Првачињата? Го совдававте читањето?
    Математика како сте?
    Кај мене првачето многу тешко се справува со материјалот по математика.
    Со броевите 10 некако... одеште
    ни над 10 се блокира :( вежбаме, вежбаме, вежбаме....

18. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    773
    Допаѓања:
    563
    Здраво драги мајки. Дојде време да се запишеме во прво одделение. Детето нема примено само 1 вакцина, т.е.ревакцина. Многу се плашам да не ми прават проблем ;( Дали има некој ваков случај?

Последна измена: 29 април 2025
  19. Кронди

Кронди Активен член

Се зачлени на:
    12 август 2024
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    169
    Во врска со уписот ,по ново е упис според адреса на живеење.Е сеа цела група негова од градинка ќе се запишува во исто школо освен моето и уште три дечиња.Многу безвезе ги двојат децата.Дали имате ваков случај ? И дали можеби имате решение каде да се обратиме,демек од годинава било строго шо адреси на живеење.

20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    24.573
    Која вакцина?
    Ревакцина зс ММР имаа од на школо, ко почнаа по 2 месеци ги вакцинираа сите.