Работа во ОАЕ

Дискусија во 'Барање работа' започната од Artemission, 11 август 2011.

1. anakonda88

anakonda88 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.519
    koe mesto e podobro za ziveenje i za napreduvanje Katar ili Dubai ???

2. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Катар ти е држава, а Дубаи ти е град. Ако бираш за подобро место за живеење тогаш нека е Дубаи затоа што е најбезбеден град. А Катар е држава т.е. остров и главен град е Доха.
    Сега секој различно кажува дека Дубаи е најмалку платен и за Доха исто. Пробај си ја среќата.

3. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.951
    Platite vo Katar se povisoki od Dubai i Katar e pobezbedna drzava i e mnogu postrogo vo sporedba so Dubai...
    Dubai zivotot e poopusten i po moderen da recam,inaku za napreduvanje zavisi kade ke rabotis i kako ke pocnis i kako ke se pokazis,sekade ima prostor da napreduvas i na ednoto i na drugoto mesto...

4. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.951
    Дечки да не има некој што чека виза за Катар или на некој познат?Еве чекам поќе од 2 недели и повеќе никако да стигни,знам дека побавно оди сега заради празникот,ама на некој му стигнаја за 10тина дена,незнам што да мислам, паничарка сум за вакви работи...

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.788
    Допаѓања:
    202.717
    Самата си одговори. Верувај, кога е постот, работите течат многу побавно од вообичаено, затоа што скратено им е работното време на 3-4 часа. Барем така е во Саудиска Арабија, а и Катар не е поразлично. После Бајрам се ќе се нормализира.

6. anakonda88

anakonda88 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.519
    Ajde ve molam ako nekoj znae nesto poveke za Abu dabi da kaze nesto , kako e zivotot tamu i dali e kako vo Dubai ili postrogo e ??

7. Mandak

Mandak Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    21
    Моментално сум во Абу Даби-од тука ти пишувам----ако веке сте одлучиле да одите на ..печалба,,блискиот исток нека ви е последна опција!!!
    Плата ни на крај нема да добиеш повисока од 450-500 еу
    Ако немаш некое искуство со тебе и не го владееш јазикот доволно можеш само да си келнерка батлерка хостеса--и додека имаш искуство и го владееш јазикот пак неможеш да си повеке од тие позиции оти?? па има деца кој работат таму со месеци со години и чекаат унапредување и обично нив им ги даваат позициите team leader-supervisor нема сигурно да стават некојси random за таква позиција--би ставиле али ако некој е веке тука.
    Смештај обично е КАТАСТРОФА оделен од работното место 50-1ч
    Јадење имаш али е 54931964 пати различно од нашето и е индиско или филипинско срање така да нема да можиш да го мириснеш а камоли да го јадеш
    имаш еден ден во неделата слободен кој ке се трашташ како да го поминеш дали во одмор дали во спиење дали во перење дали во шетање.
    Абу Даби има само една плажа saadyat beach која се плака 12 еу за влез со лежалка а за да одиш на неа ти треба такси кое кошта од центарот на градот 10-15 еу
    кафе 6 еу
    сок 3 еу
    цигари 1,5 еу
    такси изгор
    облека ако фатиш попуст горе долу како кај нас
    бургер 6 еу-бургер кинг мекдоналдс
    во ресторан ручек 20 еу минимум
    обична храна во маркети какко кај нас горе долу нешто поскапо нешто поефтино
    лименка пиво 2 еу
    абе убо ама далеку од УБО!!!
    буквално се што треба пишете ке објаснам и ке помогнам

На okcenzi и anjathesaint им се допаѓа ова.
  8. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.951
    Незнам што работиш во Абу Даби ама по негативно мислење не сум слушнала до сега...
    За унапедување пеки некој како што кажа чека пред тебе,и има поголемо искство од тебе,ти сакаш да работиш неколку месеци таму и да добиеш унапедување?Сигурно дека нема,а во Мк цел живот да работиш нема да добиеш а не година дена така да незнам што е бунењето...
    Незнам преку која агенција имаш ојдено што имаш толку катастрофални услови требало да се информираш повеќе пред да заминиш за све,а за тоа што кажуваш дека јазик не ти теба за бармени келнери хостеси мало морген,јас од агенцијата каде што ќе одам пред да аплицираш за било каква работна понуда треба да имаш одлични комуникациски вештини,и затоа прво полагавме испит од областа на угостителството,чекавме резултати чекавме диплома па потоа аплициравме,бидејќи сите работодавачи сакаја ПОТВРДА за познавање на англискиот јазик...
    За смештајот е индивидуално зависи од корпорацијата за која што работиш затоа све неможиш да ставаш во исти кош,имам другари кои работат моментално и во Дубаи и во Катар па од смештајот и условите се задоволни ама работат за добри корпораци со висок рејтинг што секако тоа можи и да се провери...
    Во однос на храна пијалоци забави ова она па кратко и јасно ова не е Мк,сепак живејш во земја со сосема различна култура од твојата,и неможиш да очекуваш дека цените ќе бидат слични како Мк забило што,тие се едни од најбогатите држави во светот незнам што ти е толку чудно....
    Во европа мислите земат повеќе плата?и да земат 1000и нешто евра плаќат кирија и сметки сите башка храна,а ако на некој не му одговара плата од 500 600 евара чисти бидејќи све ти е обезбедено и плус имам и бакшиш и бонуси,тогаш не треба да прифаќа како прво,а од агенцијата каде што аплицирав јас не видов плата пониска од 550 евра,затоа пак ќе ти кажам зависи од мн.работи...

На danichap и MacenceEna им се допаѓа ова.
  9. Mandak

Mandak Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    21
    Работам во еден од наелитните хотели concierge сум,зборувам за Абу даби не за Катар или Дубаи....сам си средив не ми требаат на денешно време хоштаплери да ми земаат провизија за една обична работа посебно во емиратите каде што слепо и сакато е пикнато на работа-кај мене во хотелот секогаш сме ,,шорт,,од став и секој ден има само нови кинези и индијци шо одвај разбираат англиски,имаат тука курсеви овозможени од хотелот да усовршат...смештајот нема индивидуално еве ти кажувам јас сум тука имам пријатели буквално од сите ланци на хотели смештајот и храната му е катастрофа посебно на la meridien rotana ritz carlton и сите остали-освен во etihad каде е на ниво.
    Повели Viktor Kostovski facebook се ке направам да помогнам-без никакви провизии и малверзации-имаме потреба од луге затоа кој сака нека повели !

10. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.951
    Можеби така е во Абу Даби незнам,ама јас од каде што аплицирав си се вршеше добра селекција на кандидатите,јас ќе работам во AKH корпорацијата не избраја само 3 кандидати,и имавме 2 интервјуа претходно,а како е процедурата за кај вас незнам...Во секој случај се надевам дека ќе биди во ред...

11. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Ritz Carlton особено го фалеа, може намерно ти зборат лошо ради конкуренцијата околу високите места.

12. Mandak

Mandak Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    21
    Ritz carlton како хотел е прееееубав ама да се работи во него за тие позиции келнери мелнери чистачи е премногу мизерен не дава никакви услови за нормален живот...нека реплицира некој што бил тука или некој што е веке тука...за секое инфо пишете тука сум година дена

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.788
    Допаѓања:
    202.717
    Зависи за која земја на Блискиот Исток се работи, а секако и за кое работно место станува збор. Инаку, баш Middle East е одлична опција за заработка на солидни пари, зборувам од лично искуство. Ама не со работа по хотели и ресторани, туку за работа во солидни worldwide компании.

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Тие се потешките работи секако. Бидејќи работиш со висока елита и луѓе со полн џеб. Оди избери нешто полесно па види како е нормално.

15. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.951
    Пак ќе речем дека е до самата организација и самата компанија неможи све да се става во исти кош...
    Вчера ми се јавија колегите мои ајде така ќе ги наречам кои веќе се во Катар и работата во компанијата каде што ќе работам јас...Просто сум изненадена колку е се задоволни,во кратки црти ќе кажам,зградата каде што живеат била супер средена,становите биле големи со све опремени со тв,машини за перење во соба си со уште 2јца и во еден стан имало 2 купатила фрижидери плакари големи интернет апсолутно све...
    Одма во близина на некоја минута имало маркети менувачници све што ти е потрбено,местото воопшто не било пустелија како што зборуват другите и моите колеги ми рекоја никој да не слушам дека немат врска што кажват,на работа имало одлична атмосвера и во зградата каде што живеат супер се дружеле...Ги гледам сликани во хотели на базени по кафичи сликани сегде,значи нема врска со некои муабети што ги кажват некои...Плата од мојата компанија сите земат одлична зА нивните позици и сите се задоволни имавме среќа што не одбаја од оваја компнија морам да кажам...Исто така во зградата каде што живееле имало луѓе ваботени на кои му ја оставаш униформата и ти ја дават перена пеглана све,храна имало нон стоп кога сакаш јадиш,тој што сака си купва е ова беше во кратки црти се слушнавме вчера со дечките и супер беа расположени,сега едвај чекам да одам јас па ќе пишам и јас како е точно...

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Преку која агенција аплицираше, гледам на Коузон веќе нема ништо... Јас во план сум но дипломската ме кочи. Сеуште се мислам за Дубаи и Катар.

17. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.951
    http://www.pes.mk/
    Se izvinuvam ako ne treba da spodeluvam vakvi linkovi mozi da mi kazite @buba4e89 otvorisi gi privatnite razgovori

Последна измена: 7 август 2015
  18. Magdallena

Magdallena Активен член

Се зачлени на:
    8 август 2015
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    23
    Toa e sve slichno, najpolarni destinacii za zarabotka se OAE (Dubai i Abu Dabi) i Katar (Doha), drzavi koi se granichat edna so druga i geografski se mali. Sekoj kazuva razlichni iskustva, nekoi rabotat so godini a nekoi posle nekoj mesec se vrakaat so nikakva namera povtorno da stapnat na toa tlo. Jas bi ti preporachala da ne zaletuvash premnogu i da ne prifakash sekakva mozna rabotna pozicija - samo ete oti nekoi zarabotuvale ogromni pari tamu, a od nekoi rabotni pozicii nema apsolutno nikakvi shansi za napreduvanje. Treba da gi zemish vo predvid people skills, rabotno iskustvo, a potoa da barash rabota. Pobliska drugarka raboti vo Dubai, vo privatna klinika, kako fizioterapevt, veke 3-4 godini, i e mnogu zadovolna. Kako sto imame razgovarano, podobro mesto za zarabotka i privremeno ziveenje ne mozela da odberi. Isto se sekavam za edna devojka koja pred nekolku godini se prijavi na konkurs za stjuardesi vo Qatar Airways, ja primija, megutoa angliski i francuski jazik govoreshe kako majchin jazik, i izgledashe odlichno (ova stvarno, za taa rabotna pozicija se zemalo najmnogu vo predvid). I taa isto beshe zadovolna, ali ne znam konkretno, izgubivme kontakt. Ali ako nemash nekoe rabotno iskustvo, nikakvi skills, stranski jazici isto taka (angliski jazik veke ne se smeta za nikakva prednost), togash raboti na toa. Za 2 godini mozesh da posetuvash nekoja obuka, i pokraj angliski, da nauchish nekoj od drugite internacionalni jazici bar na osnovno nivo (germanski, italijanski, shpanski, portugalski, francuski, a i ruski vo posledno vreme e mnogu zastapen), i sekogash da imash vo predvid deka za dzabe nikoj ne dava pari.. Isto, spored mene, so rabotni pozicii kako barmern, kelner, raznesuvanje bagaz i sl (pretpostavuvam mashko si), nema da mozesh da si dozvolish nekoi ogromni zadovolstva, i realno, ne veruvam da imash shansi za unapreduvanje. A vo nikoj sluchaj ne prifakaj da rabotish gradeznishtvo vo toj del od svetot. Poznato e deka tie rabotnici ziveele vo premizerni uslovi. Iam gledano reportaza na edna hrvatska TV, za Bosanci i Srbi koi gi prelazale vo razni agencii, gi smestuvale so Indijci, Filipinci, Kinezi, po 15 mina vo edna 50 kvadratna soba, so nikakvi, ama bash nikakvi uslovi za zivot. I agencijata kade sto aplicirash zemi ja vo predvid.

19. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Луѓе како живеачката општо таму?
    Тие што отидоа да пренесете впечатоци?

20. whiteButterfly

whiteButterfly Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    162
    Гледам во мислењава дека машки и женски не мешале во иста соба. Дали тоа е правило за сите или пак не важи ако дотичните се сопрузи ? Дали има некој информација за ова ?