Se sekjavate sto vi kazuvav koga pocnav da rabotam, za gazdata kolku e besen I pod kolkav stres bev poradi toa na pocetokot, pa se duri ne go sfativ kakov e I ne me vide kakva rabotnicka suum usvari?! Drdalo sum ama vredno drdalo Istiot toj gazda epten me zasaka, koga vide deka sum ona sto treba da bidam i sum ona sto mu e potrebno, posebno sega koga se mislam otkaz da davam. Nekolku pati mi imase kazano deka sum bila toa sto toj go baral. Dobro be gazda ja se toa te razbiram, ama, nigde vo svetov go nemat ova rabotno (ne)vreme. Od utro do mrak. 2 smeni I malku vo tretata ojme Kako li izdrzuvav 8 meseci. 8 meseci?! Da beee 8 se. Kako tecit vremeto samoo. Poslobodna bev, izdrzav, ni sama neznam kako, ama, sega poinaku e, se smenija rabotite. Nemozam da se zapostavuvam tolku mnogu sebe si a I verenikot. Ne e ubavo. Ovoj se cudit, prv pat vo zivotot sretnuvam vakvo rabotno vreme vikat, jaka ti dusa. Ne deka toj me pritiskat ili nesto...jas sama nemozam da stignam se. Pa sega da se razbolam...ne fala Mu ponudiv da rabotam do rucek- se bunese. Da dadam otkaz-nekjit da cuet. Oo gazda, daj mi pat Dobro, ajde do rucek da rabotam kaza ama kako kaza -edvaj, znaci EDVAJ! Od koga sum bila jas se poinaku bilo, rabotata poinaku tecit.... Ama jas znam, gledam deka e taka I ne se falam, samata rabota kaza, amaaaa pa sega ijas imam zivot, nemozam da umram za rabotata. Si ja zasakav, ne deka ne. Ako ne ja sakav nemase da izdrzam tolku vreme pod takvi uslovi. Ama sega se e poinaku. Tesko mi e, epten mi e tesko, no moram da odlucam -ili nema da pravat problemi deka odam samo do rucek, ili ke si dadam otkaz. Epten mi e tesko, stvarno. Sekojdnevie mi e. Povekje bev tamu otkollu doma. Gospod da mi pomognit da ja donesam pravilnata odluka. Amin.
Toлку ли сум препознатлива по стилот на пишување, што по само еден пост сите ме препознават Ќе се убијам значи
Знаете кога ми е највеќе жал?Кога некој помлад (20-25 години) ќе му рече на некој пензиониран човек “Ајде бе иди ти како да имаш друга работа,цел ден по дома седеш„.До толку безосетни луѓе не сум видела.Тој човек 70 и нешто години иако нема работа и „цел ден по дома седе“ страда од срце.Ама за да избегне кавги ќе иде.Со сите маки ќе иде и ќе се врне.Бидејќи сте им мили и драги.Бидејќи и покрај сето зло тие ќе ве сакаат. И само да ве поздравам со песнава и да ви посакам убава вечер.
Слики на фб секој пат кога правите ќифли со свекрвата. Со сукала на мегдан, престилки за готвење препашани на половина... Луѓе, нормални ли сте?! Простачко е до немајкаде. И не е еднаш... И да не го споменувам чекирањето и до продавница. Тоа е ситна риба за домаќинлукот опишан погоре. Страшно ме иритира пишување по т.н. "скопски" дијалект по форуми. Уште пострашно ме иритира кога некоја тазе мајка зборува во стилот: "мамичка направи така, татичко вели онака..." Лигавење ли е, глупирање ли е, трето нешто ли е... Ама невкусно е сигурно! И не е ич слаткичко како што се обидува мамичка да го направи.
А слика од сопругите на двајца другари истргнати на креветот и едниот мУж ја обесува на фб со наслов НАШИТЕ ЖИВОТИНКИ. А?
Ми дојде душа на место после цела недела постење и јадење Туни и Гевреци конечно малце се подмачкав со мрсничко ми се чини дека неделава изедов еден Шлепер со Туна Ручек вечера Туна па Туна доручен Геврек инаку Христос Воскресна за многу години празникот.
Христос воскресе!!! Среќни христијански празници до сите членови на форумов! Нека ни е за многу години и уште многу години да го славиме воскреснувањето на Исус
Некои го викаат Васкрс,некои Ускрс некои како мене само Велигден.Кога тоа го кажам знам на што мислам.На црвените лаковани чевлички купени специјално за овој ден,белите хулахопчиња,шеќерната волна,сусам штанглата и карамелизираната јаболка купена во црковниот двор.Кога кажам Велигден куќата мириса на колачи,дворот на печено месо,а мама не мириса на прашок за перење (тогаш се переше на рака),туку на себе,насмеана.Кога кажам Велигден не мора ништо друго да кажам зашто зборовите стануваат река што се влеваат во море на непоматена среќа.Празниците не се слават заради името туку заради значењето,а Велигден е најголем зашто животот ја победил смртта,светлината темнината,да ниту едно зло не може да му наштети. Христос Васкресе!!!
Понекогаш се прашувам дали еден ден ќе имам љубов онаква каква што сакам, онаква каква што јас безусловно ја давам. И тогаш си велам дека најверојатно јас премногу барам, премногу давам, премногу очекувам.
Знам дека не сите би сакале да е така... дека на некои би им се расипале плановите, ама..кога е вакво, тешко, ко да се мачи... и мене ми е мачно. Сакам да заврне. Можеби и сакам да се расипат некои планови, всушност. Сакам, да.