Дали само мене најскапите парчиња облека и додатоци икад постирани у темана ,, Што последно си купивте ,, ми се едни од најгрдите шо сум ги видела у животов? Мех...
Разбирам, да. Непознати и постари луѓе е неминовно да персираш. Но, со колегата со кој сме поприлично генерациски блиски, мислам дека нема причина да бидеме на толкава комуникациска дистанца. Особено заради тоа што сме скоро секој ден заедно. Ги делиме паузите, оброците.. Уствари, поентата е дека не престанува да ми биде чудно колку генерално луѓето се резервирани и студени, и колку голем дел од нив зад тој формалитет е можно да го кријат своето интровертно ,,студенило", или снобовство. Разбирам дека треба да постојат граници, ама баш толкави со некој кој секој ден пиеш кафе, се зезаш и смееш, не.
Млади, сите вие што одите во туѓина да заработите крвави пари, не праќајте пари на своите родители и роднини, затоа што тие гласаат за тие поради коишто мора да одите. За жал.
Иако прашањето не заслужува одговор, сепак ќе ти одговорам. Во однос на сопственикот тој не само што не треба да замерува туку треба и да се засрами, затоа што потрошувачот кој купил еден продук од кај него треба да потроши дополнително, за да може достојно да си го однеси производот дома. Срамота на тој што отворил продавница и сака дополнително да заработи на ќеси. А во однос на замерувањето всушност тоа се однесуваше на тебе. Зошто токму ти се дрзна да оговараш човек кој си купил само еден јогурт. Без да се запрашаш колку му значат тие 2 денари на тој човек- познавајќи ја платежната моќ на својот народ. Е сега за да не продолжиш со понатамошната дискусија те молам замисли си да немаш 2 ден. за ќеса а итно да ти требаат влошки. И замисли си како така фино ги шеташ низ центар затоа што немале книжена кеса. Поздрав.
А не е срамота да бараш бесплатна кеса а си купил мастики? Пакетче мастики кое можеш да го пикнеш во џеб, без воопшто некој да примети дека ти имаш мастики у џеб. И во рака да ги носиш мастиките, нема да се посрамиш, тоа сигурно. Сум купувала и јас еден јогурт и замисли, за јогурт има место во ташна. Ако веќе цепидлачиме, жената го спакува јогуртот во кеса и го стави во ташна. И не, не го заврза кесето за да спречи евентуално протекување на јогурт во ташната. Не знам дали повторно не разбираш или така ти чини. Ако немам два денари за кеса, ке си понесам кеса од дома. Е ептен ако сум у криза и немам кеса дома, тогаш ке си понесам весник или леток (кој е бесплатен) и ке ги сокријам влошките, јер нели, срамота е. Иако најчесто имам два денари, јас сепак носам кеса со мене. Секогаш, иако носам ташна. Значи голема, пластична кеса, некогаш од њу јоркер, некогаш од ваикики, некогаш од страдивариус. Се случува да купам дезадоранс од космо (даваат мала кеса) и влошки од дм (исто даваат мала кеса), памук и шампон од кам (не даваат никаква кеса, мора да купиш), па наместо да ги редам малите кесички на прст, јас ги ставам во кесата која ја носам од дома. Кога ке дојдам дома ја празнам кесата, ја диплам и повторно ја ставам во ташна. Две муви со еден денар - секое пазарување штедам по два денари, плус се грижам за природата. Аха, заборавив, и фенси сум. Јер кеса од кам или тинекс ич не е интересна за гледање. Нека се чуди народ што имам купено. Дали нов џемпер или влошки и шампон?
Као прво, заработуем нормални пари такозвани евра, немало крв до сеа на нив, за разлика од Македонија, каде што работев за без пари. Друго, да си глеаш ти за тебе и ич к*р да не те боли шо ја правам со мои пари, а уште помалку да ми кажуеш дали на моите дома да им праќам. Трето, да не беа паразитите као тебе шо све им е дадено у животот и цицаат од државна цицка ( и шо редовно гласаат) , а не приметиле ( или така им одговара) дека се исушила ко на стара баба, па сеа цицаат нешо друго ( кхм) , да не речам клати врата зимај плата, може и немаше третина млади да се одселат, и да им испраќаат пари на нивните дома, кои со пола нога у гроб се од стресови и болести од немаштија, а имаат уште 20 години до пензија. Сума сумарум, не продавај м*да за бубрези и бркај си твоја работа. Ајт.
Јас не работам во државно. Да те исправам. За мене работат. Троши си ги еврата во странство и никогаш не се враќај во Македонија. Ако повремено се враќаш тогаш си лицемер невиден. Пријатно.
Од кај па ти знаеш дали се крвави парите или не? Извини господине ако работат за тебе, на вработените можеш да им командаш и шефуваш овде не.Овде сите сме исти и нема ти што да кажуваш дали да се враќа или не.И од кај знаеш зашто се враќа она?Можда фамилија има овде..лицемер била. Те молам оди преиспитај се, те читам од кога се зачлени и ми иде да се пукам во слепоочница ама најозбилна сум.Не туку шефувај кај што не можеш. Убаво ти го спушти
Баш ме интересира од кај знаеш за сите наши роднини и родители за кого гласале и дали гласале Ова испаѓа дека нашите сопствени родители се против нас, па се' си мислам да не си имаш ти некој таков комплекс па само сакаш да си ги искажеш фрустрациите тука Just sayin'
Не знам дали не приметуваш ама ВО СИТЕ теми мора да се спукаш со него, бидејќи не пазиш шо збориш.. Полека малце, сите гледаме овде да СТВОРИМЕ ПРИЈАТЕЛСТВО изгледа само ти сакаш да створиш НЕПРИЈАТЕЛСТВО.Нон стоп вреѓаш некој, де глуп бил де крвави пари де не се враќај.Не сме ти на тебе ние овде говеда па да се понашаш како тебе ќе ти текне. https://forum.femina.mk/threads/Правила-на-форумот.44/ ПРОЧИТАЈ ги пред да се закопаш уште толку. @John Snow уживај јас имам пријавено кај што треба, би требало да се среди се за кратко.
Муабетот ти држи вода до некаде. Но признај дека: -Не носиш секогаш торба со себе. -Не секогаш имаш голема чанта која собира се. -И не секој може да си дозволи да биде фенси. Биди реална. Книжените кеси се потреба на секое потрошувачко општество и мора да ги има во секој маркет.
Ја видов темата „јадете ли јадете“ и си викам моја тема.Ја отварам,тоа таму било јадете ли... јадете ли и прашуваш што,а јас пак си мислев јадеш ли јадеш и никако да престанеш,период некој таков ме фатил,си велам,ај да видам како другите се справуваат со ваков период.
Би сакал да се надоврзам на ова. И јас денес цел ден сум под импресии на оваа вест. Речиси секој што дал придонес во борбата против ракот - добил Нобелова награда. Минатиот век научници добија Нобелова награда за откривањето на цитостатската (хемо)терапија, радиотерапијата, хормонската терапија кај ракот на простатата, трансплатацијата на коскената срцевина за леукемијата итн. Сепак сите овие имаат и негативни нуспојави по телото, а и не гарантираат 100% излекување. Во последнава деценија имунологијата се движи во насока на реактивирање на веќе постоечкиот капацитет на нашиот имунитет да ги уништува туморските клетки. Конкретно овие научници откриле дека постои одреден протеин кој делува како блокатор на T-клетките кои се задолжени да ги маркираат туморските клетки, за да може потоа други клетки од имуниот систем да ги уништат. Ако се сеќавате на веста на почетоков на годината за „вакцината против ракот“ што ја направија во универзитетот во Станфорд и таа истото го правеше, само што они ја тестираа на глувци, а овие на луѓе и имаа успех не само на лимфом (како овие од Станфорд), туку и на канцер на кожа, на бели дробови и црн дроб. (кожа и бели дробови спаѓаат во најопасните канцери!). И плус ова е генерализиран третман и не бара посебен третман за секој пациент што во пракса бара многу време и пари. Интересно е што многу имунолози имаат согледано дека сепак, ако се најде начин да се активира и правилно насочи, најдобриот и идеален убиец на малигните клетки е човечкиот имунитет т.е. високо комплексниот систем кој постои во нас и е одговорен за борба против бактерии, вируси и други агресори. Еве едно кратко видео да се восхитувате како тој работи: После 3-тата минута делот каде што е дешифриран натрапникот (бактерија) и потоа се активираат Т-клетките со посебен „тренинг“ за убиство на тие бактерии.
Ако излегувам до центар секогаш носам. Нема резон во раце да носам паричник, телефон, клуч, палома, вода, најчесто и очила за сонце. И во малите ташни имам кеси. Всушност во секоја ташна имам по една кеса. Фенси кесите се муфте, исто како оние у Рамстор. Хартиени кеси не се тема на муабет.
Во процес е на минување низ клинички тестирања и веќе некои пациенти се офајдуваат. Некои се излечени целосно, на некои им е продолжен животот на пример од 1 на 4 години. Не е ова „100% лекот за ракот“ во смисла дека секоја фаза од секој рак може да го излекува, ама е во добра и нова насока што ветува успех со напредокот на оваа техника. Би требало за брзо време да биде возможна терапијата во некои болници. Доколку станува збор само за примање на одредени агенси во телото и нивен мониторинг, тогаш тоа би барало лесна обука на медицинскиот персонал и побрзо ќе се рашири достапноста на терапијата. Комплициран систем е имуниот систем (изгледај го видеото). На пример ако се претера со активацијата на T-клетките, може да дојде до автоимуна реакција која ќе го уништува телото (како што се автоимуните болести).
Зарем не е во САД миниумот 7-8 години клинички тестирања во три фази со одреден број пациенти? За вакви терапии можно е да се уште построги регулативите и подолг период. Многу тешко се одобруваат во САД терапии. Плус треба да споредаѕ ефикасност на 100 пациенти, па да споредат некоја средна вредност на терапијата. Не е се така сензационслистички како на веб порталите.