Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.116
    Па комшијата во Мкд чуваше шарпланинци. Од нивното завивање не спиеше никој,особено навечер преку лето по цели ноќи. После неколку интервирања мораа да му стават тоа заштита на уста, да не отвора уста навечер. Многу беа брљави, еднаш седам на тараса комшијава го полеваше дворот и кучево му го гризеше цревото. :rofl:
    Ама страв у коски имаа луѓево кога треба да се помине покрај таа куќа оти секој шум,секој чекор го осеќаа они и нивното прво лаење знае да те преплаши.:worried:

На LejlaD и Ugly Duckling им се допаѓа ова.
  2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.665
    Допаѓања:
    192.462
    Затоа реков, кој знае-знае. Мечка страв, шарпланинец не-страв:muscle:.

@Ugly Duckling те ис-сталкав да видам пес. Не знаев дека зајакот го викаш Пес:rofl: :bandit:

На LejlaD, cresa-jagoda, Ugly Duckling и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.116
    И башка никогаш не беа ограбени,а зградата карши него два пати ја ограбија.
    Лудница.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.891
    Нас нè учеа да ако насетам опасност од куче се наведнам ѓоа камен земам, па да се заплаши и избега. И успеваше, само мало наведнување и кучето збришка.

Е сега :D, јас од куче никогаш не насетувам опасност, па така кога и да сретнам куче по пат, си праам муабет со него :D Еднаш едно ми 'рчеше, јас со муабет си го стишив :smirk:

Инаку, кучињата ги сакам повеќе од некои личности и дефинитивно повеќе им верувам. Поговорката правилно би гласела- "На куче не се верува, ама на човек па воопшто" ^_^

На LejlaD, Angie1432, cresa-jagoda и 8 други им се допаѓа ова.
  5. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.774
    Не се надевав на толку одговори, но сепак ми е драго кога гледам дека моите постови се читани.:mm:
    Мислам дека повеќето што одговоривте имате соодветна тема, па таму можете да искажете став и мислење.

6. Ugly Duckling

Ugly Duckling Форумски идол

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.617
    Допаѓања:
    43.296
    Не се плаши тој од мали кучиња, муабети се.
    Ме тераш 650 мислења да пишам, отвораш работа за бришење. :rofl:
    20210215_205947.jpg 20210215_210004.jpg

На dayla, LejlaD, Love 83 и 12 други им се допаѓа ова.
  7. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.406
    Пред да се откажеш, запрашај се дали си видовита. Доколку не си, веројатноста да одат нештата во твоја полза е голема. Но, за да станеш, треба прво да паднеш. А кога паѓаш, стануваш искусен и мудар, сепак благодетите ќе ги почуствуваш тек кога ти ќе решиш станеш. Ништо не е тешко, ништо не е лесно. Храброста ја дава рамнотежата помеѓу двете.
    Да фак Грим, оди спиј....

На steela.honey, poenta, Bezimenka90 и 9 други им се допаѓа ова.
  8. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.426
    Допаѓања:
    16.162
    Знам дека има посебни теми за донации, но оваа тема е доста активна. доколку сте во можност би ве замолила да донира, кој колку има.
    Фала ви.
    П.с се работи за пријател

Прикачени фајлови:

На eliesaab и Keiner им се допаѓа ова.
  9. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.316
    Ке биде подобро,ама еден ден..

received_819626558550432.jpg

На "Zoki", WildMk, buba4e89 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. theowndemon

theowndemon расипана играчка Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.252
    Допаѓања:
    176.387
    Пси не ми се прв избор за миленик ама имам апсолутна доверба во Пес кога веќе сум решила да го земам и воспитам. Кога му давам апој раката в уста му ја пикам. Не му ни текнува да стегни. Кога ќе касни нешто шо не треба и нема да ме слушни кај шо му викам да плукни, пак, му го вадам со рака од уста. И не можи некој да ми речи дека не можам да имам доверба во него ко функционираме ко едно.

Куче шо напаѓа сем ако не е природно диво, шо најчесто то е должност на општината да го среди, е такво ради насилство праено врз него. Клоцање, шуткање, удирање. И во иднина на нагли покрети од луѓе - реагираат агресивно и ревносно. На зима се плус гладни. Пак, и то е одговорност на општината, ама да си вршеше работата немаше пак темава да ја глабиме по 1000ти пат. Така да фрлете корка леб дур шетате. Зошто? Прво за вас. Од себични причини. Кучиња на кои ќе фрлате храна ве познаваат и знат дека немате лоши намери кон нив и ќе се радуваат кога ве гледаат. И така сте заштитени. Ова го практикувам со години. Ради ова причина. Функционира. Втората причина е ако ете, сакате да помогните на бездомно животно.

Дур сум на тема насилство врз животни, пред години земав една трудна кучка од улица. Фрлена испадна да е ради трудноќата. Ја земав и роди 5 кучиња шо ѝ беше страв некој да ги фати. Ако напраев нагло движење легнуваше на земја и квичеше, а ако беше во близина куќарката се пикаше внатре. Не почна да лае се до последните деној шо беше кај мене, пошто ја вдомивме и неа и малечките покасно во близина. Глас не пушташе шо дур на вет се јавив дали е нормално. Не беше нормално лмао. Ама кога и да наминам да видам како е, среќна сум да ја видам среќна и опуштена и глас пушта! И скока! Впрочем и Пес ко го земав цела недела го лажев со храна да дојди блиску и се плашеше од мене и пробваше да касни, колку шо можеше со игличките тогашни, оти се плашеше. После почнавме да градиме однос заедно на доверба и ете кај сме денес.

Поентата на се ова шо го пишам е, најчесто причина за насилство од кучиња е претходно насилство врз кучиња. Масовно труење не е решение. Ова тема ја збораме секоја зима и ете, можите од година до година да видите локалните власти во вашиот регион колку ги засега да напрат нешто. Ама со онакви гнасни видеа, не придонесувате ништо сем некој психопат да оди и да убива пак, да вдахнувате страв на поќе луѓе шо ќе шуткат животни и така кругот да се зацврстува место да се крши.

И пошто мислењето го почнав со Пес, да продолжам за него. Апсолутно би оставила да седи и ми чува дете кога би имала. Едино нокти ќе му сечам пошто на љубовта сака да гушка. Додуша мачорите кога беа бебиња беше ептен нежен. Лежеше до нив. Само со муцка нежно ги душкаше и лижеше. Околу нив газеше како на јајца. Кога пораснаа ги гушкаше ама не на сила да му влези ама ко ќе дојдат. Без страв го оставам со мачките и многу често спијат заедно и играт заедно иако е кузнај колку пати поголем од нив. Додуша и мачорите би оставила со дете. Висока толеранција имаат за деца шо дури ме изненадија последно кога со комшивчето седеа мирни, а та душа му вадеше. А јас на штрек бев да не изгребат детето.

И за крај. Секој живот е вреден. Нема човек > животно или животно > човек. Крај краева и ние сме животни само ете, сакаме да мислиме дека сме нешто поважни. И ние, и другите животни се раѓаме, имаме мајки, цицачите- цицаме, растиме, се париме, растиме потомство, умираме. Или сме убиени. Зависи лмао. Не можи еден живот, генерално гледано, да вреди повеќе од друг живот. Е сега субјективно, да. Мене поважни луѓе и животни ми се непосредното опкружување, за разлика од други луѓе и други животни. Генерално, не можи да се поважни. Ама за мене, се најважни па после нив идат сите останати. Ако мислите на то ко ќе прајте споредби, океј. Сфаќам.

И за вистински крај, еве слика од среќно куче. Не за друго. Компензирам за видеата.
    IMG_20210214_105024 (1).jpg

На Mr.Mary, Fluffy^-^, *Amethyst* и 28 други им се допаѓа ова.
  11. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.888
    Допаѓања:
    41.376
    Само мене ми изгледа дека на видеото кучето немаше намера да нападне? Си одеше нормално, почна да напаѓа во моментот кога тргнаа да бегаат и да викаат.Така реагираат кучињата, сигурно тоа се исплашило од нив и се брани со напад.И моето куче кога се шетаме ме влече по луѓе од причина што сака да ги душне и им се радува, а да лае на друг човек се има десено само ако некој и се издере или ја брка.Да нападне не верувам, мало е, ама сигурна сум дека осеќа закана па реагира соодветно.
    Сакам да кажам, не мислам дека е во ред што се нападнати, деца се и греота се...ама да бидеме реални, во над 90% од случаите на напади кучето е на некој начин испровоцирано, многу ретко од чиста мира да му текне да убие.

На Idedemja, LejlaD, Ugly Duckling и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.426
    Допаѓања:
    16.162
    Сакам да имам работа што кога ќе излезам од таму, толку, а не дома да се спремам 5 саати за работа:sweat:
    Ај добар ден:coffee::sun:

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  13. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Ја утнаа прогнозата денес.
    Во 6.00 станав, надвор на терасата имам термометар, беше само -5.
    На планина можеби било -15 :D

На LejlaD и Billy Idol им се допаѓа ова.
  14. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.488
    Допаѓања:
    41.207
    Во 3 и нешто ноќта измерив -12 на тераса.
    Ама добро, јас поблиску до планина сум. :D

На sweet-cherry, Stephen Amell, bicycle и 10 други им се допаѓа ова.
  15. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.439
    Допаѓања:
    26.872
    Господ здравје да ти даде што ти бидна ?

На ЕденЧлен му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Сабајле во 06:53
    Screenshot_20210216-065316_Weather.jpg

На ЕденЧлен, LejlaD, buba4e89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.116
    Видов на стори сабајле во Охрид -19 8-|8-|8-|
    Машала.

На lovemme, LejlaD, DiCaprio и 4 други им се допаѓа ова.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.665
    Допаѓања:
    192.462
    СДК пред скоро 58 години, Валентина беше прва жена во вселената.
    Денес, по скоро 58 години подоцна, Валентина е длабоко влезена во политика, а ние се занимаваме со инста достигнувањата на локални и глобални ,,тренд-сетерки,,.:o:

На LejlaD, Bratot, MeowMeow и 5 други им се допаѓа ова.
  19. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.316
    Фалаа

Имам проблеми,со бубрезите :/

На LejlaD и minne992 им се допаѓа ова.
  20. Dimi_

Dimi_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2020
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    531
    До кога ли ќе се вмешуваат родители во врските и браковите на нивните ќерки синови...

На steela.honey, LejlaD и ЕденЧлен им се допаѓа ова.