Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. theowndemon

theowndemon расипана играчка Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.268
    Допаѓања:
    176.663
    Проблемот со мачорот не е дека спие на сред кревет, туку на сред јорганче исклучиво и морам да се борам цела вечер да се покријам.

На cresa-jagoda, gjoker4e, hermosa и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.472
    Допаѓања:
    16.338
    Може во зегин асистент на продажба :)

Денес добив поклон тв од моите, конечно каков што сакам, после дооолго време, фала им:l::rock:

Последна измена од модератор: 23 јуни 2021
    На cresa-jagoda, H.VAGA, Idedemja и 4 други им се допаѓа ова.
  3. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.268
    Допаѓања:
    176.663
    Од кога? :^)
    Или во поголемите аптеки, во козметичкиот дел?

4. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.472
    Допаѓања:
    16.338
    Уште пред 3ипол год работев тоа, не е за козметика само, туку и за парафармација

5. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.268
    Допаѓања:
    176.663
    Те молам дефинирај, која парафармација? Мислиш на суплементи? Оти и за то не сфаќам како би бил само на то без да имаш врска со екшуал лекови. Оти некој ми бара икс лек и јас думам паралелно шо суплемент на природна база можам да дам во комбинација. Не седам на страна и да довикам со суплемент.

Кога бев во голема, комерцијална аптека имало асистент на продажба ама исклучиво на се шо не е поврзано со лекови и суплементи, и дури тогаш се фаворизирало да се бар техничари ( а БТ имаме техничари на лагер). Тука беше козметиката пред се, органската храна, дизни производите, пелените.

Во секој случај ќе прашам за ова. Ќе се најди на некој инфово, зато морам да потврдам.

На cresa-jagoda, smile:), GirlRose и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.225
    Допаѓања:
    17.679
    Јас како што знам ова се однесува само на делот козметика, нема поврзаност со суплементите, вработените не се со фармација.

Можеш, убаво е.

На cresa-jagoda, Anie93, Stark и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.268
    Допаѓања:
    176.663
    Така прај смисла. Иако пак се фаворизираат техничари за ако е гужва да можи да застани и на каса со лекој. Бар јас кај шо бев техничар беше иако не беше нагласено дека за козметиката мора да е техничар. Ама за козметика и другите ситнурии, не за лекови и суплементи.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.225
    Допаѓања:
    17.679
    Јас за во Зегин аптеките знам дека има ваков дел козметика. Тие што работат на козметика земаат помалку плата од техничарите. Другарка ми работи како техничар ама не сум ја прашала конкретно што како.

На cresa-jagoda и theowndemon им се допаѓа ова.
  9. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.268
    Допаѓања:
    176.663
    Ма сигурно. Вервам дека за дел козметика има. Само не вервам дека некој од нив би продавал природни препарати и суплементи како шо ја сфатив членката. Ама можи и грешно сфатив.

На cresa-jagoda и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  10. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.472
    Допаѓања:
    16.338
    Продвав и ми беше дозволено да давам се, освен лекови на рецепта. Не знам, можеби зависи од аптека до аптека, имаш обуки, предавања за лекпвите, доаѓаа шефовите регионални и испрашуваа, башка увозот зегински ти даваа книги да ги учуш и те испрашуваа за тоа(suer diet, pharmavital... И др. Таму не ми текнува кои)

Разлкката во плата беше тогаш бар 3.000 ден

11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.803
    За Зегин се работи, да. Аптеката не беше голема, имаше две каси и никаде не видов некој посебен дел со козметика или посебна каса за тоа како што има во други аптеки. Купив антибиотик btw и ми го раствори дури. Сакав да ја прашам што се случува ама ајде си викам не е моја работа. Поточно моја работа е зашто ми продава лек ама ете не прашав.
    Ова е многу голем проблем. Помислив емаил да пишам до дирекција ама злобно ми е тоа. Фрапирана сум сериозно, не ми се верува.

На cresa-jagoda, smile:), GirlRose и 5 други им се допаѓа ова.
  12. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.472
    Допаѓања:
    16.338
    Епа не знам, ама јас бев со средно медицинско сестра и одев на медицински паралелно, немав проблем со стручност, али верувам проверуваат и има контрола, можеш да пишеш ама зегин само ги интересира профит, така да:D:D:D

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Sejfullai

Sejfullai Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2019
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    14.790
    До машките што прекинуваат контакт со долгогодишни другарки со кои имаат стриктно платонски контакт во секој случај: *insert гадно пцуење here*. Ропаци ниедни. Папучари глупи.

14. Sejfullai

Sejfullai Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2019
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    14.790
    This. Колку пати до сега само сфатив дека тоа што сум мислела дека го сакам... уопште не ми одговара реалноста кога тоа се остварува.

На smile:), Snow-Star, WildMk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    53.479
    Иначе и јас такви познавам. Не една туку две :). Со мене учеле во економско, а сега по аптеки работат..

На cresa-jagoda и Jana06 им се допаѓа ова.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.498
    Допаѓања:
    37.900
    И медицина да се има завршено би требало секако прво на обука да се оди во аптеката нели?
    Можеби ја привлекло и може побрзо да сфати и научи од некој што завршил медицина ама едноставно не му фаќа кликерот.

На smile:), Angie1432 и TutiFuti им се допаѓа ова.
  17. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.225
    Допаѓања:
    17.679
    Можеби има земено вонредно, сега со неколку испити вонредно земени, стануваат фармацевтски техничари, медицински сестри, јас кога бев средно имаше многу што вонредно само си полагаа испити.

На cresa-jagoda, Mazegin, smile:) и 5 други им се допаѓа ова.
  18. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.268
    Допаѓања:
    176.663
    That's fishy af. Јас бев во комерција најголем дел, во Зегин ( то нагласвам зошто под исто раководство е иако има регионални шефој) без рецепти и зато спомнав дека делот козметика беше одделен и имавме башка каса за него и од таму зошто имаше чоек на него. Таму зад каса беа дизни производите, пелените, органската храна. Значи зборам за голема аптека. Суплементи како и да го вртиш пак се дел од фармација. Да, можиш да ги научиш, ко уште на сон ми излегват. То не е проблем. Проблем е одговорноста шо ја имаш дур ги даваш. Је, на природна база е ама не се меша со дел лекови, па и со дел лекови шо одат исклучиво на рецепта. Накратко носиш одговорност. But then again, Зегин е. Знат вешто да се извлечат од каква и да е ситуација ради :*: врски :*:

Инаку има испити шо можи да се положат за фарм техничар ( и било која струка од средно медицинско). Така да ако била гимназија не значи дека не била техничар. Можи си доучила, иако поќе се исплаќа да дополагаш од друга струка мед него од скроз друго средно. Школска са за сестра ќе дополага од техничар. Мајка ми од сестра размислуваше да дополага за техничар али нешто се предомисли.

Али ова информација ќе ја потврдам неделава, ме интересира БТ дали има такви шо одат и на главна каса.

На cresa-jagoda, smile:), GirlRose и 3 други им се допаѓа ова.
  19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.498
    Допаѓања:
    37.900
    @theowndemon Вработената во аптека има одговорност ако земеш лек на рецепт и лек без рецепт што не смее паралелно да се пијат?

20. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.268
    Допаѓања:
    176.663
    Аптекарот е последниот слој на одговорност. Ако докторот згреши рецепта, аптекарот последен има шанса да ја попрај. Ама ако јас лично му дам нешто шо не оди заедно, јас сум крива. Дали било то друг лек или суплемент. Ако пациентот сам си земи, пример на поќе наврати или од поќе аптеки, и не нагласи шо друго пие - то е веќе на него.

На cresa-jagoda и gjoker4e им се допаѓа ова.