Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.118
    Сношти доживеав непријатно искуство во автобус што уште повеќе ми ја разгори желбата да положам за возачка дозвола и да си купам мала кола.

Не знам каде ја читав @KateKane за бегалскиот камп во Македонија,луѓе не дозволувајте да се гради и да се отвораат граници за бегалци,навистина немате појма што се случува овде од нив по автобуси,по улици,по маркети. Со чест на исклучоци на дел од нив, но дел се навистина агресивни,без воспитание. Овде добиваат се, и пари и камп контењер за живеење и пак се незадоволни. Живеам во непосредна близина на нивниот камп и нон стоп гори нешто,тие нон стоп во нешто се незадоволни. Дел од нив се дрогираат,дел се багабонти.
    Не дозволувајте,јас сум жив сведок,вчерашната случка ме потресе не можев да си дојдам на себе.
    Среќа не заврши полошо,на раб бев да повикам полиција.

На Guns N` Roses, flower30, Hoping и 12 други им се допаѓа ова.
  2. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.497
    Допаѓања:
    41.271
    Бар да не напаѓаат и силуваат.

Во 2016/7 кога беше мигрантскиот бран, имав можност да живеам неколку месеци во Германија и тоа што се случуваше беше страшно.
    После 9 на вечер не смееш никако да излезеш сам, ниту како машко, а да не зборуваме за женските какви се напади трпеа по трамваи и во подземната железница. Во јавноста ги прикриваа силувањата кои се случуваа секој ден, ама пак некако се зборуваше за нив, ама уште колку девојки беа физички малтретирани.
    Во трамвај пример, ќе ја однесат на крајот, на задните седишта и да не кажувам што се им правеа, а другите луѓе немо посматраа и ги вртеа главите.
    Да не зборувам за напади сред бел ден. Тогаш германската полиција патролираше насекаде, на секоја улица, и повторно се случуваа секакви насилства.
    Да не зборувам за кражби, обивање на станови, убиства, касапења со ножеви и секири. Тогаш се случи и кобната ноќ во Келн кога за Нова година силуваа преку 180 жени. Никој, ама никој не одговараше.

Инаку, да се знае дека мигрантите добиваа не само добри услови, туку луксузни услови што за нас луѓе од Балканот се незамисливи. Ги сместуваа во најубавите, најбогатите и централните подрачја, давајќи им станови, куќи, едукација, програма, социјална помош, паричен надоместок, работа или дообука за да најдат работа во високите сфери, дообразба бесплатна, јазик...
    И да знаете, ниту една, ама ниту една жена не можеше да се види по улица сама, строго со маж, и строго покриена со бурка, ама од оние како нинџа.
    И кога одеа на базен, пошто добиваа и бесплатни курсеви за базени, теретани и други спортски активности, во водата влегуваа исклучиво со бурки и цела облека, а мажите ги чекаа пред нив, да не некој случајно ги погледне.
    Дури имаше и такви мажи што правеа проблеми, агресивни, лупаа, тропаа, кршеа и не ги пуштаа жените да идат на овие активности.
    Којзнае што се случувало дома, ама често децата доаѓаа со модринки, посебно женските, бар од она што можеше да се види, зошто 90% беа покриени.

Ова нема врска ни со религија, ниту со ништо, туку скроз друг ментален склоп различен од нас, со други вредности и начин на живот. Интеграција нема, туку гетоизација.

Нека ни е со помин ако дојдат овде. Ќе не можете на улица да излезете сами. :|

На minne992, Guns N` Roses, emiliana и 18 други им се допаѓа ова.
  3. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.222
    Допаѓања:
    9.072
    Некоја комшивка има многу добар парфем само не знам која.
    Цел влез мириса :inlove:

На Anie93, SeaMermaid, Rama и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.857
    Допаѓања:
    80.935
    Ние нема што да дозволиме или да не дозволиме, никој не не' прашува нас. Дојдоа до фотелја и прават што сакаат. Народот молчи, ретко кога излегува на протест, а и да излезе, пак ништо не се менува. Останува да се чуваме самите себе, не мислев дека навистина тоа и ќе го остварат, да ги донесат овде бегалците.

На Guns N` Roses, emiliana, Oneo и 11 други им се допаѓа ова.
  5. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.118
    За жал,тоа е најстрашниот дел.
    Наш пријател работеше во нивниот камп овде па тоа е лудило. Се обидуваат да избегаат,се тепаат,напаѓаат со што стигнат.

Жена беше нападната сексуално во автобус, имаше сексуално вознемирување среќа се нашол некој паметен па го растера од место. Женава мораше да скока преку седишта за да се спаси.

Јас вчера нападната од жена и маж, ау спремни да се тепаат. Страшно,престрашно.

Немам зборови, се надевам ќе се свестат дека овие не се во ред,не се луѓе.

На Guns N` Roses, emiliana, mode-kristina и 9 други им се допаѓа ова.
  6. macor24

macor24 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2017
    Пораки:
    930
    Допаѓања:
    2.407
    среќен роденден буба4е, многу здравје и среќа во животот само убавини да те следат! :^::d::party:

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.173
    Pomali ocekuvanja od zivotot, po sreken zivot. I iskreno, duso moja, tvoeto kroasance i sokce vo kolata i muabetot kako da se znaeme od kojznae koga - mi se melem za ovoj lazen zivot sto go ziveam. Da ostani taka podolgo vreme samo sakam.

На GirlLove и Brinetka им се допаѓа ова.
  8. Bluesand

Bluesand Активен член

Се зачлени на:
    16 јули 2021
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    81
    Сфаќам дека ги одбивам сите доктори околу мене, поради моите теории на заговор за вакцините. Нема да можам дечко доктор да си најдам. На првото запознавање дефинитивно првото прашање ќе се однесува на професијата. Во иднина, ако имам среќа, ќе ми се прошират можностите за лекување.

9. Kanya

Kanya Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2015
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    4.509
    Тоа е тоа што сакаме да го пренесеме на овие со комплекси на светици и душебрижници.

Камп во МКД, 2015 година испратена група од средно школо и Црвен крст, по самоиницијативно собирање на парични средства и купување на неоходните храна и вода и бебешка облека.
    Кога отидовме малку е да кажам дека беше хорор, баш тогаш имаше судири меѓу Грчката војска и нив, искрено и за нашите и за нивните и за сите странски припадници ми падна жал за тоа што го трпеа.

Среќа имаше Американска мед сестра па со превозот не префрли на најблиското место. Откако поминаа неколку дена и преминаа на нашата страна, повторно отидовме.

Многу од нив беа високо образовани (доктори, стоматолози, хирурзи, пилоти, правници), а некои и одлично владееја со англискиот јазик. Ама за џабе, кога не сретнаа нас повеќето девојчина средношколки и мажи и жени и деца ни кажуваа муабети од типот

Зошто учите девојчина сте, време ви е за мажење, треба да се чувате за идните сопрузи...

Потоа, колку деца дома сме, како тоа мајки ни не родиле 5+ деца, дали сме ветени, нивните веќе биле за мажи од Германија, Швајцарија.

Трауми имам од тие денови. Добро рече @Billy Idol тоа е сосема различен ментален склоп од нашиот без можност за промена.

Пример сличен како на Били, во САД, Mormons и Amish, мажите пливаа во костими со шапки како на Линколн, а жените со фустани. Па потоа бараа од lifeguards да ги спасуваат.
    Да не напоменувам дека до 14 години во училиштата се поделени на мажи и жени без пристап едни со други, често има силувања од нивни татковци, браќа, братучеди, како и бракови. А ако ги фатат каде што бегаат ги убиваат.

Поента ми е дека во една од најразвиените земја од светот живеат и повторно менталниот склоп не може да им се промени ни малку.

На Guns N` Roses, emiliana, Stephen Amell и 9 други им се допаѓа ова.
  10. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.240
    Животот знае да си поигра со нас, тогаш кога ги правиме најголемите планови, не' носи во сосема неочекуван правец.

На flower30, Stephen Amell, Oneo и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Brinetka

Brinetka Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2018
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    8.066
    Не знам шо ми се дешава деновите, не сум при себе, расположение на нула, некако душевно истоштено се осеќам, не припаѓам никаден, ми сметаат сите, ми се плаче... Дали е пмс или стварно нешто ми се дешава не знам, мн одамна не ми било вака:|

На LejlaD, MarigoldA, Rama и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Shelea

Shelea Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    4.263
    Допаѓања:
    43.992
    Сакам да кажам дека не сум спремна повеќе на ништо.

Кога ќе заврши пандемијава, ќе си фатам дечко, девојка, лама, кентаур, бронтосаурус.

Менталниот капацитет сериозно ми паѓа одредени денови. Џизс!

На LejlaD, Oneo, tirkenbal и 9 други им се допаѓа ова.
  13. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.893
    Допаѓања:
    23.909
    Избришав социјални мрежи за да учам за испитна сесија без дистракции. Поука на денот: ако човек не сака да учи, дури и со камен ќе најде да се игра. :?:

На Guns N` Roses, LittlePinky, LejlaD и 8 други им се допаѓа ова.
  14. темјанушка

темјанушка Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2015
    Пораки:
    1.021
    Допаѓања:
    4.643
    Некои луѓе имаат премногу слободно време, очигледно немаат ни со кого да разговараат па дремат по форуми, социјални мрежи и само спамираат на разни теми.

На Ivanna23., Suhan, Rama и 3 други им се допаѓа ова.
  15. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.769
    Оглас:

,,Пазарам по молови по список,,
    Цена во инбокс:)

На Ivanna23., Milobebence, LejlaD и 15 други им се допаѓа ова.
  16. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.874
    Сакале да си признаеме или не, живееме помеѓу вакви :(

На Ivanna23., LejlaD, WildMk и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    42.400
    И многу хедонизам не е на арно. (facepalm)

На LejlaD и Biljarkata им се допаѓа ова.
  18. st-el

st-el Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2010
    Пораки:
    863
    Допаѓања:
    5.834
    Во куќата има само 1 фаза струја, значи има само во дневната и бањата. Маж нервозен влече струја и се обидува кај детето да стави струја и рутерот да го оправи. Абе, само во нашава Македонија го има тоа, инаку имаше пожар во соседниот двор, изгореле некои жици, а проблемот стар, не е прв пат да снемува вака струја. Овие ЕВН за никаде се!

19. Matotheja

Matotheja Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.208
    Допаѓања:
    9.361
    Залади и ме фати некоја есенска меланхолија. Зошто летото не трае засекогаш?

На MarigoldA, Oneo, tirkenbal и 9 други им се допаѓа ова.
  20. Matotheja

Matotheja Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.208
    Допаѓања:
    9.361
    Знае ли некој дали кога бевме ние мали имало антиваксери? #прашањакоимемачат