Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Тоа е проблемот, што пак не знаеш како се функционира со бебе. Еве моево на мене спие преку ден. Да се шминкам врз него ако не? Како тоа се изведува? И кога не спие во ретките денови врз мене, гледам да јадам, да раскренам, да направам нешто во домот.
    Не е тоа запуштање туку насочување на приоритети.

На elimkd, mal.ecka и Iv531 им се допаѓа ова.
  2. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    7.842
    Те читам, и сфаќам дека всушност ти незнаеш и неможеш да функционираш со бебето. Повеќе нема што да се коментира ;)

На ElenaOfRivendell, Fraxinus, minne992 и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Alexandrite

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Кажа личност што нема деца.
    Ќе те чекам слика да ми пуштиш од шминката и ноктите кога ќе имаш бебе.
    Баш ме интересира како ти ќе функционираш. Може грешам, еве не знам.

На mal.ecka и Iv531 им се допаѓа ова.
  4. -црноока-

-црноока- Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2022
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    3.329
    10-15 минути? Секој пат било со саати и саати. На работа 8 часа од 8-16 де збори за дете и само дете. Апсолутно ништо друго. И не се работи за проблем или мака. Пример ја прашуваш "Како си помина во Солун на шопинг?" "Супер за дете купивме тоа тоа и тоа, тоа и е големо тоа и е мало. Ножињата и пораснаа, капчето големо, блуската тесна и така 5 саати дете дете дете бебка. Инаку зборам стриктно за мајки на деца 5+ години. Не за бебиња. Прочитај убаво.

Затоа пишав за деца, не бебиња.

Китче има две деца и пак ми е мајка што се средува и ужива во животот.

На ElenaOfRivendell, Fraxinus, christinnn и 3 други им се допаѓа ова.
  5. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.472
    Допаѓања:
    25.240
    Јас мислам дека е индивидуално, односно како сам ќе си направиш да ти биде.
    Затоа, ако не сакаш да бидеш мајка опседната со своите деца, немој да бидеш. Апсолутно не мораш.

Колку слободно време за себе ќе имаш, зависи од многу фактори. Првата година кога детето ќе биде бебе, нема да имаш многу слободно време, како и да е. Како ќе расте детето и ќе се формира одреден распоред, почесто ќе наоѓаш простор за себе. Е сега како што кажав, многу фактори играат улога. Каква ти е работата, колку време ти треба да отидеш до работа и назад до дома, каде живееш, дали има места за искачање во близина, дали детето/децата идат во градинка/школо, земи во обзир дека треба да се однесе до и земе од градинка/школо, треба да се направи или купи ручек, треба да се измијат садови, треба да се зачисти по дома, треба да се игра со детето или ако има дополнителни активности, спорт или јазик, да се однесе и земе од таму, да се однесе на педијатар по потреба, ако е мало детето да се преоблекува, да се бања, итн.

Но тоа не значи дека нема да имаш никогаш време за себе. Ако сте супер тим со партнерот, ќе си делите обврски и ќе ги комбинирате за секој да има и свое време.

Е сега од личен аспект: јас кога се среќавам со другарките, избегавам да правам муабет за ќерка ми, од 2 причини: прво, имам милион други теми во мозокот за праење муабет, второ, немаат деца. Секако, ако ме прашаат како е ќерка ми, што има ново со неа, ќе си кажам по нешто, и тоа е тоа.
    Косата ја микам редовно, шминка ретко носам како што правев и претходно во животот, нокти никад немам направено во животов (обожавам кратко скратени со убав природен изглед), не живеам во пештера без комунилација со надворешниот свет (ама па најблиските кафулиња ми се на оддалеченост од 2 до 3 км, јебига). Се социјализирам најнормално, со истите неколку другарки цел живот што се познаваме, секако поретко од порано (што од немање време, што од немање енергија), на викенд шетаме ако сакаме, каде сакаме и со кого сакаме, постојано си терам работи што мене ме праат среќна (медитација, дневник, подкастови, серии/филмови). Има периодо кога нема воопшто да имам време за себе, ама јебига, тоа е животот.

Во секој случај, ќе жртвуваш многу за децата. И време и енергија и пари. Тоа е факт. Ама на крајот од денот, сам си ги правиш нештата, личен избор е.

На Fraxinus, Feminka22, sweet-cherry и 4 други им се допаѓа ова.
  6. -црноока-

-црноока- Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2022
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    3.329
    Колку прекрасен одговор. Тоа е тоа што сакав да го слушнам. Се е до организацијата, ама тоа не значи дека никогаш немаш време за себе. Во право си, децата се обврска и потребно е жртвување. Но, како што кажа секогаш има време за едно кафе со другарки или прошетка, пијачка или ручек. Исто ова со зборење за деца со другарки, колешки во ред е да спомнеш како е што прави, но и јас како тебе мислам дека има милион други теми за разговор.

На Fraxinus, Feminka22 и KiT им се допаѓа ова.
  7. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    7.842
    Се сложувам, одговор на место.
    @-црноока- :l: :l:

На Feminka22, buba4e89 и -црноока- им се допаѓа ова.
  8. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.037
    Допаѓања:
    13.881
    Можеш да се средиш да не претеруваме. Немој да правиш дека е научна фантастика да бидеш средена со бебе/дете.

На Feminka22, buba4e89, KiT и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.582
    Допаѓања:
    44.245
    Да, у Скопје од милион ипол народ само Скопјани сме. Другиве сите сте совршени, вие нас у градов ни се серете, ние у езерото ви мочаме, на полјаните ви оставаме ѓубриња и оп баланс у универзумот.

Тоа поарно да си се запрашате вие што сте се доселиле тука шо ви се дешава шо преку ноќ носот шо го дигате, демек у Монако сте се доселиле.

Ова истово важи и за 90 посто од нашиве небитно од која дупка од вукојебинава изникнале у Странција , па не дај Боже у некој поголем град.
    Ако живееш 7 минути од автобуска, одма у село си живеел, кола ти требало.
    Морало у центар станот, небитно дали е шупа или подрум.

Али тоа ти е, за Македоцките рабоќе.
    Амин.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    40.119
    Тотално е небитно дали е 5+ или 5-. Тоа е нешто што на неа и е битно.
    Ако на работа самомза тоа се зборува, веројатно се колешки кои имаат деца па се нашле во муабет.
    И што ви прави вас разлика дали некоја е средена или не?
    И муабетот "да заличи на женско" што ви значи?
    Ако немаме шминка, немаме намерно правен меси бан на глава, сме во патика место штикла личиме на што? На маж?

На Srckata28, flower30, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Alexandrite

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Зборувај си за себе. Можеш да знаеш како ми е во домот? Знаеш како функционирам и што се случува во мојот живот? Малку емпатија не е на одмет да се има. Средувај се, шминкај се, твоја работа. Јас не можам, акцент ставам на други работи.

На Iv531 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.037
    Допаѓања:
    13.881
    Душо, мојата коса за три дена е мрсна. Имам две деца. Некој сигурно си мисли дека две недели не ми е миена.

13. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.037
    Допаѓања:
    13.881
    Ок де, ти си знаеш да. Но читам дека само ти не можеш да функционираш со бебе. Јас не можам со мрсна коса долго време. Четврти ден ја мијам зашто по три дена ми е мрсна веќе.
    Не натнувам на себе што било за да појдам до маркет, ставам пудра секогаш итн...

На ElenaOfRivendell, Fraxinus, Feminka22 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Alexandrite

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Не е научна фантастика да ја измиеш нели?:D

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  15. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    7.842
    Не, и јас сум за патика повише. Средена коса, нокти, убава гардероба, минимална шминка барем, е тоа.
    И досадно е некој нон стоп за децата да зборува, во ред е за се да се прави муабет, не само тоа па тоа.

На Fraxinus, Feminka22, buba4e89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.037
    Допаѓања:
    13.881
    Ти читаш ли? Третиот ден ми е одеднаш мрсна ко да не сум ја миела две недели.

На Feminka22, buba4e89, -црноока- и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. -црноока-

-црноока- Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2022
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    3.329
    @Emotional123 абе душо, од 10 колешки 2 се такви. Едноставно дават со муабет за децата. Сите ги избегнуваат. Досадни се затоа што немаат за што друго да прават муабет, ништо не им де случува во животот. Дома работа, работа дома и толку. Во 4 ѕида со детето. И другите колешки имаат деца, но ретко ги спомнуваат. Пример само да кажат како се што прават и толку. А не да кажуваат колку пати какало вчера.

* финансиите не се проблем, сите земаме добри плати. Децата им се веќе 6-7-8 години. Едноставно ми е невкусно до толку да си несредена покрај големи деца и да немаш никаков социјален живот.

На Fraxinus, Feminka22, buba4e89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.472
    Допаѓања:
    25.240
    Сè е до партнерот и заедничкиот однос. Има мажи што оставаат жената сè да прави. Е тогаш нормално дека жената нема да има време ни коса да измие.

На mal.ecka, mssuniquee и -црноока- им се допаѓа ова.
  19. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.472
    Допаѓања:
    25.240
    Искрено, нема ништо невкусно тука бидејќи тоа е нивен избор. Ако ништо друго, штом тебе не ти се допаѓа тој lifestyle, нека ти бидат инспирација како нема да правиш во животот.

На flower30, Thinkerbell., Biljarkata и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.978
    Допаѓања:
    24.182
    Не е иста.
    Ама начинот на кој го кажуваат тоа е глуп.
    Барај си покачување без да спомнуваш дека ти е понижување чистачката да има покачување.
    Не е крива чистачката што сестрата досега не зимала поголема.
    Од доктор сум чула лично дека они не спасувале животи, така што немало што да зимаат они плати достојни за живеење:) онака малце его мач, знаеш.

Последна измена: 15 март 2023
    На sweet dreams ** му/ѝ се допаѓа ова.