Па компирите ги лупам, ги сечам на коцки побрзо да се сварат, сувите пиперки само се обаруваат за да немаат љушпи, се толчат, пасираат и на крај се попаруваат со врел зејтин, сол по вкус и лук по желба. Некогаш го блендирам, ама поубаво е со толчник. И со праз-се толче празот, се додава сол, потоа пиперките обарени се толчат и на крај се попарува со врел зејтин, многу се вкусни.
Не можам да издвојам некој асален градоначалник на Скопје досега ама госпожава Данела мислам дека со украсувањево што е за грев е еден чекор понапред од другите.
Ја иам една колешка, се глеаме еднаш неделно, и секој пут у друг ресторан одиме, т.е. јас оти сум болна ги гуглам сите ресторани, симињам мениата, знам уше пред да одам шо ќе јадам, а она вика само каде. Е сеа малце не оди по азиски ресторани, али за тоа иам друга другарка. Задњо, поховано суши у темпура. Пер вер зи И.
Прва е за најлошо украсување од сите градоначалници, а и онака не направи ништо за Скопје, не дека и другите направиле нешто ама треба уште една година да ја трпиме.
Ее следен пат пробај во врелиот зејтин да додадеш малку црвен пипер ама пази да не ти изгори па да горчи. Немаш појма колку е повкусно така
ПлуС бонус-хартиените цевки се далеку поштетни отколку пластичните, а пример немам избор. Или цевка од дома да си носам? Плус бонус-истото важи за ,,хартиените,, чаши за кафе
Сакам да кажам дека имам една карактеристика што мнооогу си ја неќам кај себе. Тоа е што целата, ама буквално ЦЕЛАТА негативна енергија од поединци во моето опкружени, доаѓа кај мене после реченица-две сврзан муабет. Шо влијание ќе беше, шо енергија ќе беше, шо проклетија..... Се допишувам со еден момак, и се фино лепо, и од не надеж некои чудни чувства. Муабетот е од банален побарале, ама јас чувстувам празнина, разочараност, негативност. Го потпрашувам како се чувствува периодов, и погодете што ми одговара! Многу разочаран, како воопшто за ништо да не го бидувало, како се да му било празно и сеедно.... Ок. Неќам појќе да примам туѓа (особено негативна) енергија. Неќам. Неќам! НЕКАЌМ!
Додека ние си се подбиваме со елката..... Поарно една да накитеа а парите за другите дрангулии и струја да одеа овде.
Да си шкртнам и јас нешто после долг период на молк .. Откако почнав на работа , се изнагледав триста чуда и чудесии . За почеток , ќе почнам од тоа какви неправди се вршат на работно место . Колешка која работи на иста позиција како јас , секогаш вели до нас е проблемот ( затоа што секогаш на крај заглавувавме ) додека пак јас , бев против тоа и секогаш велев дека проблемот не е во нас , туку во ( не ) организираноста на оние над нас . Од 4 можни " станици " три работат супер , оваа четвртата е за никаде . Затоа што целиот крш и лом се собрал тука . После 4 месеци " матење празна слама " се искарав со се живо на таа станица и барав промена на било која друга , само не на таа последната . Две недели бев на втората станица и увидоа дека не сум јас проблем , бидејќи ставија плус две девојки на моето место и хаосот сеуште продолжуваше .. Тогаш ги променија оние што ги создаваат проблемите , а мене ме вратија на истата станица , и погодете што ? Па сега се е ок . Не заглавувам ни кога сум сама . Дополнително , колешката оди и прави испомош на другите станици , каде има потреба , јас сама ја држам последната четврта , што до пред 3 недели немаше шанси да се успее никако . Претпоставената за прв пат увиде дека цело време сум ја кажувала вистината ( иако на почеток сметаше дека лажам , не знам зошто така ) . Не дека и е сменет односот кон мене , ама гледам дека се чувствува виновна . Ако до пред некое време од уста не ме вадеше со критики и нагласување , сега не ме ни става во уста за да ме искритикува , дури и кога реално треба . Ќе се надоврзам на неорганизираноста на превозникот . Многу пати се случило да излезам во 14:10 минути , и да го нема мојот превозник . Па морам да замолам некој од другите превозници да ме превезе до центар на градот , па да продолжам пеш до дома . Не ми паѓа тешко пешачењето после 8 часа на нозе , ми паѓа тешко што превозникот не смее да мрдне до 14:20 минути . Па макар и да е преполн . Во друг случај , должен е да остави такси или евентуално да не препрати со друг шофер ( со кој лично ќе разговара ) , дури и на моја штета ( тоа што ќе ме остави на пример на влез на градот , на центар , сеедно , тие неколку километри не можам да ги одам пеш , затоа што е предалеку ) . Така неколку пати се имам јавувано ( и плаќано ) на такси , вчера свекор ми ме зеде , а сопругот ме земал неброено многу пати . Е сега , ќе речете зошто не излегуваш порано ? Па , позицијата ми е таква да морам да чекам и предадам смена , на колегите од другиот тим . Тоа е малку проблем , затоа што , за разлика од нас , тие на нас гледаат како на непријатели . Воопшто не се колегијални , никогаш не влегуваат пред 14:00 а често дури и безобразно доцнат . Кога ги пријавуваме кај надлежните органи , тие не преземаат буквално ништо . Фирмата е ок , коректна плата , бонуси , од неодамна и попусти во други фирми ( на пример , можам да земам на 6 рати производи во Сетек , или да регистрирам кола во некоја од осигурителните компании , исто така на 6 рати итн. ) . Исто така слушнав и дека е воведено земање со 10 до 15% попуст во бутици ( има наведено во список кои поточно ) со давање на административен број на вработени . Организацијата на конкретно , мојот тим е лоша . Оние што се над нас и кои треба да не организираат , се ужасни во таа вештина . Како да ја заборавиле некаде под тепих . Неодамна почнаа со чистки низ цела фирма . Избркале неколку луѓе , на 5 луѓе им ја имаат сменето позицијата поради грешки за кои до сега минувале неказнето ( бидејќи друг " го јадел " за нив ) меѓутоа , кога мене ми доаѓаше лош квалитет и блокирав се шо морав , се открија еден куп работи кои со години се криеле под тепих . Така работава стана голема , се шушка дека ќе има големи промени и неверојатна генералка , а ќе се почне од тие најдоле , па ќе се оди скала по скала нагоре . Сега , од 30 ќе имаме колективен , а потоа брачо и сестре држ'те гаЧе , бит ќе жустро . И многу швалерај има . Премногу дури . Изненадена сум од сознанието дека сопруг и сопруга работат во иста фирма ( во различен тим ) а сопругот е цело време со една колешка , не се двојат , ја чести кафиња , сокови , благо , неретко пици .. и секогаш се двојат сами на страна од сите . Често ги снемува . Ова е само еден пример . А ги има над 20 што јас ги имам видено ...
Раскин со најдобра другарка боли повеќе од секоја врска што сум ја имала. Навидум те гушка ама скришум сака да си ти. Среќен пат, бести
Има еден феномен шо не можам да си го објаснам од причина што не сум остварена како мајка и не ми се јасни мајките баш. Неделава што помина значи у топ форма, здрава, жива, се функционира ко шо треба. Знаете дека со моиве родители се слушам само еднаш неделно за да не ми ја замараат главата. Е сега. вчера ми ѕвони мајка ми на месинџер и вели : мама: сине , како си здравјето ? јас: арна сум , топ мама: имам некое претчувство дека не си баш добро јас: абе глеј си ти работа, јас сум супер , друго да не имаш да ме прашаш мама : добро, само да те слушнам дека си добро јас: ај пријатно. И седнавме да гледаме Преспав со маж ми синоќа и од нигде никаде се осеќам изморено, мислиш сум била да копам и да орам на нива, очи ми се затвараат, и јас тоа не го сфаќам сериозно , му велам на маж, ќе си легнам да спијам, ти продолжи да гледаш. Сабајле у 5 се будам и главата ми тежи и ме боли ненормално многу, топло ми е, меревме температура 38,2 ..... маж ми вика дај напрај корона тест оп : ПОЗИТИВНА И се напив мулти витамини тие апчињата што се , фервекс и еден парацетамол. Легнав да спијам пак оти главата ми тежи. Станав кај 11, маж направил кокошкина супа , па ми мереше температура 37,8 Го испратив до аптека да ми донесе парацетамол оти при крај ни се. И еве сега лежам како воз да ме згазил и си велам брееееј каква е таа мајчинска интуиција. Како знаела мајка ми дека ќе се разболам ко не ме гледа и не се слушам со неа секој ден. Моиве поима немаат дека се разболев, не им ни кажувам , но ме чуди немав никакви симптоми, не знам како така наеднаш ме фатило. Ништо, ќе си пуштам филм и ќе продолжам да лежам оти ми тежи главата.
Шо сторивте со децава,сите Инстаграм ѕвезди ги напраивте. Од секој можен агол, слика, видео,стори. Немој после да се жалате дека премногу се разгалени, само н мобилни висат. Ех златни, 90ти, кога едвај чекавме филмот да се развие па да си ги видиме фотките. Па видео касети.
Со години не користам фб иста тикток. Не се замарам што прават другите. Дури и овде не лепам етикети ни ме интересира кои се.
Она кога некој саркастично и цинично буцнува некој друг, овој другиов почнува да го игнорира подолго и во повеќе наврати да избегнува муабет и интеракција, и првиов почнува да се жали дека другиов не знаел да комуницира, не знаел да каже што е проблемот, требало да каже ако му смета нешто, а не ко дете да се понаша. Друже, ти ако си бил тој што знае да комуницира немало свесно да се служиш со сарказам и ниски удари и да го доведеш некој во ситуација да те игнорира in the first place. Ем немаш осет, ем само во другиот е проблемот. Мислам, му рекло магарето на зајакот дека големи му се ушите.