Или легнувам во 6 сабајле или станувам во 6 сабајле, средина нема. Затоа вчера легнав заедно со кокошките
Ко сме кај македонските дијалекти, дефинитивно на прво место е кумановскиот дијалект кој за жал не го разбирам, дали 2 % ќе разберам во една реченица. До душа и никогаш не сум имала шанса да се дружам со кумановци , па од тука доаѓа таа дупка што не го слушам воопшто тој дијалект. Во Тетово додека бев на студии имаше албанци од Куманово, но еднаш ко ме праша еден во амфитеатарот бев со реакција : брат, поима немам шо збориш, ништо не те разбирам и толку, ни муабет, ни ништо. Куманово ми е скроз ко друга држава.
СДК во шок сум поминале 16 години без Тоше.Кога бе? Слушам некоја емисија и новинарката вели да го славиме само неговото раѓање. Каква глупост,ние неговата генерација станавме со побелена коса, со збрчкано чело, со некое кило плус,а тој е се уште млад на сите слики.Годините му ги броиме ама фотографиите не му се менуваат исти се .Ние старееме ,а тој не. Што не остаре и ти со нас.
Нешто као жалење кроз хумор за "стандард" ствари/во општеството, као уз муабет колку да се најдат? Типа лупам, мажите се бескорисни (во домаќинството), свекрва ми е за никаде итн. ?
Се молат вакви и слични јаки патриоти да идат и во Влада и Собрание да покажуваат муда, а не на студенти. Оценки ќе намалувал тој... Мислам се гледа по тоа што се пишал проф д-р на фејсбук
Дотичниот професор за што не се изживува на студентите па за ова. И уште редовно и јавно обавестува на статуси на фејсбук, никому ништо.
Во друга држава на дотичниот професор вакви јавни изјави може и раб место да го чинат. На интелектуалец кој не почитува држава,а кој зема плата од државен универзитет, а од кој учат студенти и треба да биде пример за идни образовани кадри се знае каде му е местото.
По истава логика на професоров, ако сум пред '91 родена и ако кај држава на раѓање во индексот не ми пишува "Југославија" или "СФРЈ" или "Социјалистичка Република Македонија" туку пишам само Македонија, треба да ми намали оценка.
И пак за потсета, не е што кажува, туку кој го тоа кажува. Некои се да не се лажеме небитни. Некои се ходајуча несвест, тоа рековме. Некои слушнале не дослушнале, разбрале не доразбрале, па би да мудруваат и они, да кажат нешто/да не останат покусо од мудрувањата 24/7. Некои би свесно да извртуваат, од време навреме, 24/7 како год. А некои само колку да кажат нешто, не можат да се затнат. И така.
Откако поднамалив со кафето и се префрлив на чајот и те како се осеќам порелаксирано. Не е голема промена, ама пак е нешто значајно. Надвор сонце, едвај чекам да се стопли.
У право е чоекот мачка Не му ја сфаќате пораката. И колешки мои у 202 пишувале Р. Северна Македонија. Кај мене си стои Р. Македонија. Пошто у 2001 сум се родила у Република Македонија. за друго дојдов
У право си. Ама уставно име ни е да им ебам матер. На документи како му пишува него? Ај сеа шо не се буниме за лк, пасоши? Туку си ги мењаме фино лепо и не дупат притоа како сакаат, си играат курот буквално. Пошо им се може. Зашо не им се собереме колективно и да ги згазиме? Немаме муда нели? Ја продадовме државата одамна и тоа е тоа. Не мора дотичниот комплекси да лечи на ваков начин и да осакатува студенти со тоа што ќе им крати оценки. Нишо не ти мења дали у индекс РСМ или РМ стои, коа исто ти се фаќа. Патриотишта не се изиграва вака туку на друг начин.
Abe tocno Ama u indeks ti pisuva zemja na RAGANJE Ne zemja na ziveenje Sea zivees u RSM Rodena si u RM Toa saka da kaze coekot. I stvarno e taka koa ke vidis. Gore da se editiram 2020* Sum pisala 202
Е да, за ова убаво вика. Но нека не се курчи со оценки, не е поштено. Ја 2018 се запишав, така да секако РМ ми стои. Ваљда немало сеа да учев, да пишев РСМ кај раѓање. Ама па кај други документи не се сеќавам како ми е. Небитно. И да сакаме и да неќеме РСМ си стои.. Проклети да се.