За тоа не треба ниту јас, ниту ти, ниту никој да му ја мислиме. А се запрашал ли некој дали мене ми треба нешто или на некој друг? Во ова време сите си имаме проблеми, па ајде ако имам да мавам некој зошто не ми дал пари. Некој ќе рмба цел месец за плата да им дава на нив за цигари? Државата нека ги згрижи, а не народот да биде загрозен дали ќе ги удрат со нешто ако не им дадат пари, па и народот нема.
Ако бев расист немаше да примам дома такви луѓе. Затоа пишав дека има исклучоци. Вредни и културни. Ама овие другите се Никој не им е виновен што се мрзливи. Здрави, прави и способни одат по улици и просат. Така се научени. Не им се работи. Имав јас инциденти. И да ги фати полиција, ќе ги пушти. Ништо не им можат.
еден мој професор, Господ да го поживее, легенда невидена. Ова беше поише за субвенции, ама сејм шит. Рече као, штетни се пошо народот ќе се научи на државна помош, и коа нема да ја добива, убаво ќе му е на готово и нема да му се работи ист пример иам у приватен живот другарка шо сѐ и плаќав, од алишта до сесе, на крај ме продаде за пари, пошо дента не можев да ѝ удоволам. Едно е да дадам, друго е да ме користиш и мене ме учеле да делам
Можат сами да се организираат и да бараат бараат легализација за дивоградбите, причина немаштија. Али малце проблемот е шо 70 посто и јаче од тие дивоградби се вили градени од крадење, просење и трговија со деца. Да реков, фатете ми се. Не е системот, ни државата крива што не сакаат да се интегрираат у цивилизирано општество - затоа што тоа го прават каде и да одат. Све некој друг им е крив. Што место да работат, и да почнат да создаваат здрави семејства, они крадат и просат, и раѓаат деца само за социјално, да просат и да ги продаваат, оти дете што државата не знае дека постои, нема ни да го бара. Живеат на земја, во картони, и имаат 10 деца, и после плачат на телевизија немале пари леб да јадат. Порано да, не викам не, ставрно било поинаку. Али денес, епа нече мочи. Има и други групи на луѓе што се сиромави, безкуќни, немаат струја и вода, али само овие некако се истакнуваат. Оти имаат менталитет на жртва, се некој друг им е крив и немаат лична одговорност. Да беа исклучок од правилото, ајде. Ама они се правилото. Во цел свет се исти. Некој да работи од нив, е тоа е чудо да се види.
Јас те разбирам потполно. Ама јас бирам да сум пример, мислам дека не можам да дојдам и да зборувам за емпатија ако не ја практикувам. А инаку се прашувам за секој човек кој ќе го сретнам, што, зошто и како? И гледам да бидам најфин и најпријатен дури и со лоши луѓе, едноставно така знам. Во некои случаи и тие лоши луѓе, се менуваат, имам лични примери, во некои не. А деца ко деца, ако нема кој да ги научи, ќе бидат такви, не се ни тие криви, криви се нивните родители. Ама за тие системски проблеми мора и локално, мора и директно да делуваме. Јас кога некој прави нешто што ми смета, разговарам со нив, ми се случувало и возрасни мажи, да ги карам на сред улица ко мали деца. Некогаш и ќе сфатат дека се во грешка па се исправаат. Нејсе, биди ми поздравена.
Гош, јас од тебе не барам никому да прогледуваш низ прсти, ама истиве деца кои се жртви на трговија со луѓе, истиве деца кои ги пијанат да просат, истиве деца кои се приморани да просат на улица, утре растат, и немаат што друго освен тоа. Кажи ми, како ќе вработиш човек кој не знае да чита, пишува и човек кој нема никакви способности за комуникација? Јас барам само да имаш жал за децата од денес, и за возрасните од утре.
Никогаш не давам пари на некој што гледам дека е работоспособен, нека ми извини ама како што можат другите да работат можи и тој. Лошо искуство имам со роми, зошто да ме плука? Не им е на сите општеството виновно, зошто раѓаат по 5,6,7 деца, кога не можат да ги гледаат? Живееме во тешки времиња, сите се бориме за егзистенција, што се тие поинакви од другите. Давав порано, кога еден ми бараше пари за леб, му реков дојди со мене одбери кој го сакаш ќе ти го купам, и погодете што ми рече? Нејќел тој така сакал пари. И од тогаш не давам освен на некој што гледам дека стварно има мака, за деца за лекување пуштам порака, ако има хуманитарен настан одам...
Значи они. Они се единствена група што живее така, свесно не сакаат да се интегрираат. Што системот? Што да им направи? Да ги стерилизира? Да ги истреби? Што да им направи системот?
За да скршиш генерациски систем на лоши вредности, мора да интервенираш, најпрвин со одземање на родителското право од страна на Социјалните служби, потоа ресоцијализација и згрижување на децата во домови. Тоа кај нас не се прави, затоа ги имаш истите грешки во слични циклуси секои 15-20 години.
Да де, се ќе правиме ние за нив, они нека си ги ладат. Ја знам шо треба со таквите. Све им легализираш, за уши ги фаќаш им вадиш документи, и за секоја неплатена сметка, дете не у школо, крадење, силување, голо дете на улица, у затвор. И за тоа што се немаат документи, одма у затвор, чим документите им ги врачиш. Од маче до прабаба. За секое едно, у затвор. И полициска станица сепцијална само за у Шутка, 24 часовна контрола. Даваш отказ од работа цело време, нема социјално. Никој здрав прав не работиш, нема социјално. Ама не, вечитите жртви. Само они немаат. Ние све Бечка школа сме, со златна лажица у уста сме родени.
Претходниот одговор беше ептен на место. Сите сме општеството и ако сакаме да видиме промени, треба и сите ние да се потрудиме, а не да чекаме да ни падне на готово зошто тоа нема да се случи. Ако сите за сите мислиме (нормално, колку се може) и тебе ќе има некој да те запраша дали ти треба нешто. И така ќе има нишка од добри дела со надеж дека барем повеќето ќе го направат истото.
Мислам дека не си запознаена со случаите кога тие фантоми државата нема начин како да ги евидентира. Тоа е и проблемот, всушност. Не е секогаш дека тие не сакаат.
За разлика од нив, ние што се буниме работиме, и нема што да мислам јас за сите што просат, а работоспособни се. Кога се работи за болест, секогаш донирам. Едно е болест, друго е да се способни родителите на тие деца да работат, а да ги тераат да просат, бидејќи така е најлесно. Можеби и јас немам за нешто, па не мавам со камења, ај тие деца, ама сум видела и возрасните седат на страна и посматраат, и тие мавале со камења.
Како нема, немаш документи? Значи нелегално си у државата. Или те депортораат од каде си дошол, или те тураат у затвор. Таму ти вадат, документи и после слободно за секој прекршок, затвор. А не ви чини некој шо кажува, одма не си запознаен. Ја знам кои се проблемите, него чарето кое е? И плус тоа детето продавало весници - како работело без документи? Не ми требаат мене прикаски од невладини за перење пари, ми треба акција од државата.
Нечесно е да речеш дека Лице в лице е за перење пари кога е дел од најголемата мрежа на улични списанија, работењето во Лице в лице е регулирано така што продавачот добива одреден тираж кој го продава и половина од средствата одат за продавачот, половина за списанието. А инаку доколку се роди дете во домашни услови, тешко е да извадиш документи ако не е се во ред ко што во одредени случаи и не е, како и во случајов со Мемед. Нејсе, повторно префлаш вина на поединецот наместо на системот.