Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    2.063
    Допаѓања:
    5.166
    Се глупираат бугарите затоа најверојатно да прикажат дека има бугарско население или слично нешто

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.912
    Допаѓања:
    23.815
    Во глупана Америка, скоро имаа случај што нема ни да ти текне на памет дека може да се деси.
    Постар човек имал болки на лева страна и му кажале во болница друже итно вадење слезината, а овој сакал кај друг доктор да оди за второ мислење ама го убедиле да не чека. Сред операција, хирургот се зачудил дека слезината била многу поголема и на десна страна, наместо лева и ја извадиле.
    Само шо... хирургот му го извадил јебениот џигер шо мислел дека е слезина. Човеков умира од внатрешно крвавење.
    За да биде поинтересно, минатава година истиов хирург имал слична грешка со погрешно вадење орган и уште работел. И уште поинтересно е што ниеден од оперативниот тим не реагирал дека вади црн дроб.
    Абе најнеписмено створење да го прашаш ќе ти каже што е црн дроб, што слезина, а не хирург.
    И си викаш ако во Американа може вакво нешто да се деси, што останува за другите.

На MeowMeow, LiquidLuna, Feminka22 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.386
    Допаѓања:
    190.431
    Сдк ако ги пуштите децата на интернет уште неписмени, веројатно прво што ќе направат е да научат програмирање. Yea right...

Останува брате Си да дојде, да видиме дали може и поинаку.:?:

На Realist1 и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  4. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.520
    Допаѓања:
    5.797
    Замисли да си вегетаријанец, и од Велес, усред Питијада. Како ли им е на тие луѓе се прашувам? :D

На Realist1, sino.o.oka, Carpediemm и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. ForeverME

ForeverME Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2024
    Пораки:
    798
    Допаѓања:
    2.263
    Не сакам да знам :rofl:
    Замисли ја еднаш ко бев на питијада ја терав ун диетата. Толку бев нервозна дека на режим нели...ми идеше да го испокршам мм оти ми мљачка до мене :lol:

На Realist1 и INNERBEAUTY им се допаѓа ова.
  6. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.208
    Допаѓања:
    175.957
    Сакам да кажам дека напишав реферат за нова тема, огромен текст. И на крај ми се прицна и исклучи табот. Толку беше од мојата желба за денес да пишам. |( Арно си мислев во ворд да си почнам.

На LiquidLuna, Gosh, ForeverME и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Herrera

Herrera Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    11.161
    Немам апсолутно ништо паметно да кажам, добри сме, здрави , живи, на работа, чекам да стигнат нарачки од амазон.

И друго ? Па си продолжив да јадам благо, демек викам ај да не претерам , да се обидам со јаболко , може ќе ми се одјаде, ама најубаво можам да доловам со слика што сакам да кажам.

И така :bandit:

На LiquidLuna, Deus ex mahina, mKdevojce и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    2.063
    Допаѓања:
    5.166
    Денеска се успав за на работа,па решив дека секако ќе го јадам стапот прво да седнам едно кафенце на раат да си испијам. Пуштив една песна ја објавил другар фатаморгана од саф се вика и едно спотче има песнава протести по Скопје, вака го гледам знајте ли дека на 70 посто од протестите сум бил :D Од студенски пленуми смилковско и други да не ги бројам па и вака кога ќе размислам постигнавме нешто како студенти бар, студенските ги реновираа и уште некој ситни работи, незнам зошто веќе студентите ко безгласна буква се сега ко да не постојат. Ми фали и Скопје, ми фали маракана и дружбите, тешки но убави денови беа…

На TarantulaA, LiquidLuna, Billy Idol и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.445
    Допаѓања:
    27.679
    Пеачката Есма шо почина, ја знам само на лик, неам слушано нејзини песни нити знам нешто повеќе за неа.
    Знам само дека доста луѓе ја сакале.

Гледам сега на српски портал објавени слики од нејзината куќа шо ја оставила на државата. Викаат дека куќата требала да биде музеј.
    А куќата е во распаѓање, се е сокршено и испљачкано, едино шо оставиле се нејзините слики и голем крст со слика од некој Стево.

Колку многу коментари прочитав, не само од македонци, туку и срби и хрвати и шо ти знам шо беа, сите викаа срамота за Македонија, една куќа и оставиле и таа незнаеа да ја сочуват.
    Искрено, срам ме фати шо сум од Македонија.

На MeowMeow, LiquidLuna, st-el и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    2.063
    Допаѓања:
    5.166
    Стево беше маж и, починал од времето не ни го паметам. За другото излишно е да се коментира. За пеење беше незнам како да ти објаснам пиши на јутуб и слушни. Имаше над 40 посвоени деца роми, никој за ништо не се иззамара на крај … државичкава ни е партал и тоа е

На LiquidLuna, Feniksgirl, st-el и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.445
    Допаѓања:
    27.679
    Срамота и греота како ја оставиле куќата да се распадне така. За државата зборам, оти куќата била на државата оставена нели.

А за децата, прочитав оти не и биле посвоени, туку она им била како foster parent, ќе земала по некое ќе го гледала 2, 3 години и пак го враќала. Ако тоа е точно, тогаш тие уопште не и биле деца на неа, мислам, не се водат како нејзини деца.

Ама државата бре едно обезбедување да ставеше тамо.... срамота.
    Сите ни се смеат.

На SummerGirl и Realist1 им се допаѓа ова.
  12. Dalene

Dalene Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2024
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    2.475
    За случајот со Есма, дали имаше емисија на Код или не знам некоја друга емисија од типот на истражувачко новинарство можеби беше и ако добро се сеќавам станува збор за нерасчистени имотно-правни односи.
    Иако имотот е оставен на државата некои од синовите, пази некои, не сите од децата што и се посвоени се тужат со државата и ја оспоруваат вољата и желбата на мајка им. Така и за гробот исто знам не и е ставена, поточно подигната плоча, ако во меѓувреме некоја иницијатива не е покрената па ставена преку таа иницијатива или донации и за ова што не е ставена плоча исто имаше нешто проблеми и беше во врска со децата.
    Стево и беше сопруг, немаа свои биолошки деца и имаа посвеоено 40 дечиња, на кои на сите им дадоа или музичка едукација и занает или друг вид обуки да си го најдат својот пат по светот кога нив ќе ги нема и ете дел од нив како им вратија и се заблагодарија за сета сторена добрина.

На Stark, SummerGirl, eliesaab и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.445
    Допаѓања:
    27.679
    Јас па разбрав дека не децата, туку некои други роднини се спореле со државата.
    Којзнае како е вистината.
    Како и да е, и како народ и како држава не не бидува.

На Realist1, Dominodancing и eliesaab им се допаѓа ова.
  14. Dalene

Dalene Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2024
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    2.475
    Да и нејзини братучеди беа во игра, иако повеќе право имаат децата. Мислам стануваше збор за затворено посвојување кадешто децата се рамнат како биолошки и имаат приоритет при наследување од родителите во однос на друга линија роднини.

Ајде настрана тажни теми, да се расположиме малку на темава. Ме потсети на други времиња кога ја спомна неа, еве една песна во нејзино и негово име и да ја чуеш како пее:music:

На TammiB5, SummerGirl, Adidas888 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Dominodancing

Dominodancing Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2024
    Пораки:
    704
    Допаѓања:
    1.803
    Сабајле возам една жена 72 год. и низ муабет кажува дека за да иде преку фондот на државно на бања морала да дава мито т.Е врски да фака, за да иде да се лечи.. значи хаос, распад система...

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Dalene

Dalene Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2024
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    2.475
    За последнава реченица, а поврзано со темава за Есма, моето гледиште е вакво.
    Бидејќи станува збор за нерасчистени имотно-правни односи и спор што се влечка по судниците или стои во нечии фиоки, немам точен увид за што конкретно станува збор, па можам само да претпоставувам до што е, државата нема механизми да се меша во врска со спорот.
    Ама има преку Министерство за култура да и оддаде почит или пример куќата е во одредена општина, знам дека општините имаат свои законски и подзаконски акти кои самите ги донесуваат и спроведуваат на дела и можат да изиграат нешто на тој начин. Ете тие нека подигнат споменик, обележје како што имаме пример за Мајка Тереза.
    Е сега затоа и се турка или донесе закон за локална самоуправа, поголем дел од државните пари да се слева во општинскиот буџет еве за вакви иницијативи.
    Нека покренат и подигнат нешто, ќе доаѓаат фанови и туристи од дијаспората, претежно постари генерации што ја знаат и ценат, да и одадат почит. Така автоматски ја билдаш и емономијата преку зајакнување на туризмот вака.
    Еве им иницијатива од мое име.
    Друго за полнење на општинските каси треба и ефективна наплата на даноци на имот, а ако не се лажам куќата или кадешто гравитирала и живеела Есма е во Шутка, тоа спаѓа под надлежност на општина Гази Баба, а таму знаеме сите колкави и какви се процентите од наплата на даноци и зошто.
    Секогаш не е до државата, колку до народот во неа, сепак државата сме ние, народот.
    Има многу нешта на кои треба да се обрне внимание и сработи.
    Ние како граѓани можеме само да ги користиме своите законски права, да се сплотуваме и преку притисок врз јавноста да носиме до одредени поволности за сите нас преку соодветни законски измени.
    Ама колку сме активни како поединци или во групации, како активен граѓански сектор во законските измени, мене тоа ме зачудува и ми се врти во глава како прашање :).
    А во една тема и го дадов одговорот на ова прашање.

На eliesaab, TammiB5, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.261
    Допаѓања:
    57.670
    Денеска цел ден ментално сум во недела. Пуштив бојлер сабајле (ај секако требаше да се туширам), цел ден се чудев зошто маркетите и бутиците секаде низ Битола се отворени, што им текнало, и за крај ја пуштив машината за перење сега мислејќи дека е евтина струја. :?: А пред да се приберам си пазарев бидејќи знаев дека утре скоро сѐ ќе е затворено. 8-|
    Ама тоа е, кој нема во главата ќе има во џебот. :D :tmi:(заеднашништонеезнам)

На Sweetymk, LiquidLuna, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.525
    Допаѓања:
    43.686
    Може треба у Непопуларни мислења да пишам, али ај да ме хејтате на раат...

Ја Кафка не го можам...
    Не у смисла стил на пишување, литературна вредност, него као човек...

Као професионална жртва по вокација...

На INNERBEAUTY му/ѝ се допаѓа ова.
  19. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.208
    Допаѓања:
    175.957
    Јас, родена за јутубер. Осудена да пишам на теми шо никој не ги интересира. :D

На Gosh и SummerGirl им се допаѓа ова.
  20. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.525
    Допаѓања:
    43.686
    Или да пишуеш колумна... Може некоја тема да ти се отвори на форумов, без цитирање...

Оти ти и си ја поставуваш темта, и сама си даваш и позитивни и негативно страни, и си прашуваш и си одговараш и веќе нема што повеќе да се каже... :D

На Biljarkata, theowndemon и SummerGirl им се допаѓа ова.