Da a nie privatniot sektor mnogu ninse 30iljadi minimalec pa ce go krepime sektoro za penziite ds odat gore
Ваучерите се пари од европски грантови за младински развој, легнати во државниот буџет. И подобро тие пари да завршат кај нас младите (не мора студенти само) отколку кај некого во џеб. Дали ќе го продаат ваучерот или не, нивно право е, парите треба да останат кај народот a не во туѓ џеб.
Според мене не е маана тоа што го наумиле од влада. Ама маана имаат одредени студенти што сакаат да го продадат ваучерот и парите да ги спичкаат за ништо важно. Еве имам дома студент, има лаптоп, па најдовме решение, стариот ми го дава мене, тој ќе си работи на новиот и плус пари ќе си доплати за подобар лаптоп, запишан е на Факултет за информатика, што е логично дека ќе му треба, а многу негови колеги ги забележав на оглас како го продаваат за 200 евра. Истите студенти еден предмет немаат земено или едвај собрале за да запишат година. @quattro
Па ете де пак бизнис се прави, ти ќе излезиш на ќар плаќаш 12 илјади добиваш ваучер од 15 илјади и 300. Не знам оти вака се лутиш...
А има и такви ноќи кога ќе ти се растрепери душата а не треба. Кога не сваќаш зошто, зошто сега, зошто воопшто... Па се прашуваш зошто воопшто требаше да чепкам во минатото? Пандорината кутија не треба да се оствара, не пред спиење...
Госпо да чува шо не ќе слушни чоек, да не е овај форумов нема кој да ми лупа глупости во живо. Не ми треба мене ничиј ваучер искрено, имам доволно да си платам регуларно. Плус,не би има правела услуга на "студентиве"
Па дека е форум се замарам со вакви бабини муабети каде што ништо не ни одговара и морам со сатира и иронија да се подбивам.
Препродавање ваучер за компјутер за пари не е нешто шо би требало да ни биди нормално. Не сфаќам ни каква иронија спомнуваш.
Е добро де ете на студентите им следува ваучер, ако веќе имаат лаптоп а немаат сестра како тебе да и подарат нешто, што да прават?
Ништо, лаптоп лаптоп, нека си земат нешто такво, синкир нема да им се најди никогаш. Бог да чува не им требало нив, синкир сите најнов модел на лаптоп имат дома... А да имаја ќе бараја да го менуваат за пари (АХА) нашиот до сега колку пати се израсипал а не е ни толку стар.
А што има лошо да се продаде лап топот? Да се препродаде ваучерот? Ако на некој не му треба, а таква е донацијата, пари секогаш треба на млад човек. Уај нот
Ама еве имам што ми чини. Значи според тебе треба да купам лаптоп за да не ме кудиш вака, пошто нели нема да знаеш дали е земен со ваучер или не...
Ама сите имаме шо ни чини денес кој е без лаптоп? Ако имаш резерва не е апсолутно ништо лошо, да имаш најнов модел на лаптоп. Ама не е жвака за сељака
Ама ти си таа шо се нервира и наоѓа маана во се. А еве те прашав некои хипотетички ситуации, ама не ти одговара.
Јас реков дека не е во ред и не би требало да е во ред за никој нормален, некој се сетил тебе злато да ти подари,(ПРИМЕР) ама ти трчаш да го смениш, оти шо имаш еден златен прстен. Мислам дека бев доволно јасна и одговорив на се.