Форумџика на годината

Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    2.218
    Допаѓања:
    10.398
    @Stark Уф, ни survival mode-от не се манифестира кај секого исто.

Кај тебе може се активирала способноста, лесното адаптирање и сите други потребни вештини за успех и истрајност.

Ама кај друг може да предизвика целосен shut down :tmi:

Бидејќи тоа само ја изразува индивидуалната психолошка регулација.

Биди си ти татко, па и на машки деца и дефинитивно учи ги на дисциплина, just make sure да си строг - со поддршка, а не строг - трауматичен :D

На senjorita-v, LiquidLuna, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.693
    Допаѓања:
    23.870
    Мислам дека одамна реков STOP на траумите наследени од фамилијата и че се потрудам да сум добар како сопруг и татко (ако некогаш успеам за ова) :angel:

На senjorita-v, eliesaab, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    8.942
    И во поновата историја, но и генерално земено, војните секогаш се предводени од мажи. За мерење на кој му е поголем и јачање на его.

Да беа жените во прашање, немаше само една со друга да си зборат. Но, од тоа нема жртви. Евентуално по некој скубнат прамен. А и од тоа не се умира.

На HappyMe123, senjorita-v, eliesaab и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.693
    Допаѓања:
    23.870
    Низ историјата немало жени.... што имале моќ како владетелки?

На senjorita-v и Mr.Limonko им се допаѓа ова.
  5. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    2.957
    Кога сме веќе кај дисциплината и ова сакам да го споделам..
    Постари колеги разговараа за тоа како им било и што научиле додека служеле војска и спомнаа нешто "младите не се дисциплинирани, мора да служат и тие", а пред тоа објаснуваа како собирале кревети таму и ми беше убаво да ги слушам до овој дел.. Тука се уфрлив и ги прашав, колку пати така си го собрале креветот откако се вратиле од таму и дали уште го собираат на сабајле, на што еден ми одговори "Жена ми постојано го собира, одамна беше кога служев војска".
    Се нешто што си доживеал е убаво искуство за тебе, ама не мораш да ги брукаш тие што не го доживеале тоа или дека се нешто полоши од тебе. И јас обожавам да слушам како поминувале тие денови и баш би сакал да треба да служам воен рок. Ама што те прави тебе подисциплиниран тоа што си служел војска ако дисциплината важела само за таму, јас не сум служел па сам си го местам креветот, тренирам, се трудам да не пропуштам ниту еден тренинг без разлика на тоа колку напорен ден сум имал..

На senjorita-v, Трагедијаупмм, Adidas888 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    8.942
    Ако убаво прочиташ, пишав во понова историја и генерално земено.
    Процентуално, ќе те оставам сам да истражиш.

7. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.693
    Допаѓања:
    23.870
    Имам читано историја, барем онака во слободно време и се и сешто читано, кога ти "одговара" или ја сметаш за понова историјата? 1500-1800 или нешто над 1800?

И не се занимавам со проценти толку многу не цепидлачам ама сепак имало жени владетелки под нивна моќ се водело војни итн, барем во Британија ги имало неколку секако. :)

8. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    8.942
    Имало во текот на историјата, не го негирам тоа. Но бројот на мажите, општо машките владетели бил поголем, па така и војните предводени од нив процентуално се повисоки. Да биле жените, друга реторика ќе имам.

И да поедноставам, ќе ја земеме сегашноста. Кој е во војна и кој ја предводи? Колку машки лидери има во однос на жени?

На HappyMe123, senjorita-v и Gosh им се допаѓа ова.
  9. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.693
    Допаѓања:
    23.870
    Не се водам по статистика искрено и мислам дека не би ми значело многу затоа што сметам дека најчесто човекот излегува на виделина какви мисли и намери имал, само ако има моќ. :)

На senjorita-v, ArabellaStarfall и eliesaab им се допаѓа ова.
  10. Polyincognito

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    2.218
    Допаѓања:
    10.398
    @ArabellaStarfall Моќта е клучна, не полот (tumbleweed)

Бидејќи низ историјата, па и сега, пристапот до моќта не бил еднаков за двата пола.

Ама и кога жените имале пристап, историјата ни е доказ дека и тие умееле да бидат подеднакво сурови како суровите машки владетели.

Исто како што не сите мажи биле сурови кралеви. Прашање на карактер е:*:

На senjorita-v, Mr.Limonko и Stark им се допаѓа ова.
  11. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    8.942
    Да ти кажам право, почнав да истражувам.
    Голем дел од војните, на чело со жени, биле поради одбрана. Затоа што биле сметани дека се ,,слаби".
    Понатака имало и други мотиви, но генерално не можам да замижам на фактот дека поголемиот дел се предводени од мажи.

А ако било обратно, не сум сведок да коментирам.
    Сигурно немало жените да одат по села и да силуваат се и сешто што ќе им се најде на патот.

На senjorita-v, Gosh и pinklipstick им се допаѓа ова.
  12. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.693
    Допаѓања:
    23.870
    Да не испадни ти контрирам цело време, ама пошто сум љубител на историја па и хорор филмови или реални случки во минато со духови итн. Наидов на една интересна сторија до каде може да оди една "креативна" идеја од некоја си угледна и моќна жена по име Елизабета Батори, ми се чини унгарска грофица беше или словакиња. Таа со своите нејзини слуги, заробувале жени, ги мачела, убивала и се капела во нивната крв, веројатно си мисела дека ќе живее вечно и млада. :)

Ова можеби и застранувам малце од темата, ама еве како пример што се може да направи човек (во случајов жена) ако има моќ и пари.

13. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    2.957
    Јас ова истражување го најдов сега, не прочитав за да можам да ви кажам што точно има во него, ама е во врска со војните започнати од кралици.

На Stark му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Polyincognito

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    2.218
    Допаѓања:
    10.398
    @ArabellaStarfall
    Ами чии војни не биле? Нели им е ова изговорот на сите отсекогаш? :D

И тогаш и сега, и мажи и жени лидери, тој им е PR-от, истото го велат и велеле, "ние се браниме, другите напаѓаат" :D

Исто така и самата го потврдуваш ова со:
    Да не ме сфатиш погрешно, не те напаѓам, само пак ќе речам, историјата не покажува дека дека едниот пол е помирен како владетел, туку само покажува различен пристап до моќта.

Мотивите не се чисти категории, а насилството е резултат на моќ и на системот во кој, кој како поминувал неказнето, не на полот.

Во тие работи верувај нема женско или машко, има само војна и моќ :*:

15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.479
    Допаѓања:
    198.877
    :rofl:
    Не знам кога е тогаш, дедо ми е роден после прва светска, татко ми после 2ра. Двајцата дедовци служеле во војната, што виделе, што било за војна во мк не знам. Значи, чекале од нивните-нема. Зошто раѓале по толку деца, за играчки да им купуваат и да ги ранат цел живот? Кој на нива, кој по овци, кој по крави, никој не останал да се досадува и да го мрзи. Немало кој да им каже-ако немате леб, јадете колачи.

На senjorita-v и eliesaab им се допаѓа ова.
  16. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    2.957
    Мрзеливи луѓе секогаш имало и ќе има. Да не постоела тогаш мрзеливоста сигурно немало толку многу приказни да се пренесуваат и раскажуваат од тоа време со мрзеливи луѓе, а голем дел се базирани и на реални случувања.

Мене воопшто не ми се допаѓа тогашниот начин на чување на деца, за да се користат за работна сила. Денес имаме многу по разумни начини децати и да си го живеат детството и да се научат на ред и дисциплина.

17. Mrs. right

Mrs. right Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.149
    Допаѓања:
    17.209
    Облини отсекогаш биле попривлечни и посекси од слабо тело.
    Што сакате кажете, али тоа е вистината.

Е сеа комплексите се многу опасна работа, па те тераат да се понашаш гадно и кон себе и кон другите, па треба со време да си се лечиш.

Толку потресување ако сте качиле ебани 5кг, не знам... Лошо е за вас :|

Се' e до главата и тоа како самите вие се перцепирате.

За екстремите нема простор за дискусија.

На HappyMe123, christinnn, senjorita-v и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.840
    Допаѓања:
    30.266
    А мислиш имале избор? :rofl:
    Тогаш децата немале никакви права, од дома ќе ги сокршеле од ќотек ако не отидат на нивата.
    Да имале избор, и они ќе лежеле како нас. :D

На senjorita-v, Трагедијаупмм и Mr.Limonko им се допаѓа ова.
  19. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.870
    Допаѓања:
    14.894
    Цевка пукната од пред 5 дена, одлучуваат да ја поправаат и да нема вода, денес во недела! (facepalm) :@

20. Polyincognito

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    2.218
    Допаѓања:
    10.398
    Вкусот не е факт и универзална вистина, туку лична работа. А секој има различен вкус :pizza:

Истовремено, глумењето лажна псхолошка надмоќ е само по себе криење на сопствените комплекси (tumbleweed)

Бидејќи на овој начин одбиваме да прифатиме некои не толку удобни работи, како фактот дека постојат стандарди за убавина, на луѓето им е дозволено да изгледаат како што сакаат и слабеењето не значи дека автоматски си искомплексиран :ninja:

Односно, може да се восхитуваме на било кое тело, без да лепиме етикети на друг :*:

На senjorita-v, Трагедијаупмм и Mr.Limonko им се допаѓа ова.