Здраво задржана сум на патолошка на гак и утре ќе ми прават серклаж,прашањето ми беше дали ви е правен со целосна анестезија или? Мене ми рекоа краткотрајна интравенска,фала однапред
Мене со целосна анестезија ми направија во Систина,кратко трае интервенцијата,немој да се плашиш,и не боли ништо.
Исто и јас правев на Гак, 10 мин е со целосна анестезија и ништо не боли . Кој доктор ке ти става серклаж?
Kratkotrajna intravenska toa e celosna anestezija.Jas pravev na Gak i super pominav. Se ke bide dobro,so lesno utre
Nedela popladne bev hospitalizirana,ponedelnik mi go napravija serklazot i vo vtornikot me pushtija doma.
Izvinete taka, a poradj koi pricini vi stavija ili preporacaa serklaz. Poshto i jas sum so rezerva okolu dolzinata na grloto. I vo koja nedela vi go napravija
Мене ми беше скратено многу грлото и можеше да се случи спонтан абортус или предвремен пораѓај. Ми го ставија 23та недела на 10мм грло ама тоа е касно малце, обично околу 15та 16та недела е оптимално да се стави.
Jas sum sega 16ta i mi e okolu 3cm. I treba pratenje zatoa shto sum so konizacija. Sega vo 20 nedela pak da se meri. Moze i taka ke pomineme. A prvo koja dolzina ti beshe i za kolku vreme ti se skrati?
Јас сум со претходна конизација, мене во 16та недела кога ми мереа цервикс ми беше едвај 20 мм. Бидејќи не бев ни до пола со бременоста, а должината беше многу кратка докторот одлучи да ми стави превентивен серклаж за да не ризикуваме. Интервенцијата ми беше извршена на полна 18та. Вака како за со конизација, должината не ти е лоша сега. Нека те пратат и понатаму, ќе немаш мака. Дури и да се процени да треба да се стави, ништо страшно. Со лесно
Во која недела примивте инекции зазреењена белите дробови,се примаат од 28 недела натаму.Јас сум 28 недела бев на контрола и докторот семислешедали даги примам сега или во 32 недела,па на крај ми рече добро е сега за сега,терај исто како и до сега,инекциите прими ги во 32 недела,за точно 1 месец.Дали сите со серклаж ги примаат? Јас лани примав 2 пати во 26 и 28 недела ама немав серклаж.
Jas gi primiv tocno na 29 nedela oti na 3 skrinig doktorkata vide deka cerviksot mi bese 15mm i rece podobro sega da sme sigurni oti posle 32 nedela rece mozis i bez niv da teras… sega koga bev na 32 nedela pak na komtrola cerviksot bese na ista dolzina ne bese doskraten i mi rece nemas potreba da gi primis veke oti ke teras do 36 vaka sigurno a baska toa rece od 34 veke belite drobovi se sozreani sami sebesi. I taka ispadna eve utre polnam 35 nedeli a nemam nioakvi simptomi ili bolki
Samo sto ida od kaj Petrova i istata mi potvrdi deka nemat potreba za vtora dozaa zreenje rece minatata nedela bila vo Lisabon na kongres ili perdavanja ne zna sto i deka bas za ova se zboruvalo i deka po mnogu studii se dokazalo deka nemat potreba od vtora doza zreenje deka nisto ne pomagalo na protiv praela steta. A znam bliska moja drugarka sto posle vtora doza zreenje i se namalilo skros vodata pa morale itno carski
Јас лани примив 2 дози зреење во краток период и завршив на итен царски заради намалена активност на бебето и демек престана да напредува, стомачето му беше помало, се породив во 29 недела а одговараше бебето на 27 недела, 30 цм висина 1030 г беше тешко. Преживеа само 3 дена.