Реално ако се гледа така и прв и втор се обичен преглед. Ама мислам дека е и заради тајмингот пошто на пример плацента первиа се детектира после 28 недела. Претходно секако се гледа плацената ама се утврдува дека е ниска после 28 така да сигирно има зошто и овој скрининг е битен. Е сега држи вода и тоа дека е за пари, пошто инструментите не се ништо по различни од обичен преглед
И јас не сум задоволна од мојот матичен гинеколог. Се воздржувам да го сменам зошто мислев ќе имам проблеми со боледувањата (на патолошка сум сега и се мислам да ја прекинам). Значи може да се смени матичен? Нема проблеми потоа со фондот?
Јас ја сменив во 4 месец. Не сум била на патолошка, ама земав боледувања. Едно беше од старата, едно од новата, немаше проблем. Кај новата само се јавив и ме запишаа.
И јас имам, ми ја водат како хетерогена постелката/шарена, две поголеми се и кај мене сма не се шират. Прв пат ми ги евидентираа таму 14/15 недела. Веќе ја терам 28ма на 3-4 недели прават хрмостаза проверка и обавезно протоците подолго се задржува гинекологот, проверува и интраутинарна артерија посебно… се боцкам со клексан една дневно од од 0.4 димерите ми се во нормална две од времињата ми се константно скратени птт и аптт, др. Јани скеди трансфузиолошки + специјалист од систина си прати на ехо се ова и ми рекоа да не паничам … бебе си расте супер, 8ми месец
Кај мене се појавија мали лакуни на постелката во 11та недела (неколку дена пред прв скрининг ми кажа матичната). Мене никакви проблеми не ми направија, еве имам живо здраво бебе. Секој месец проверував д-димери и хемостаза и на две недели на контрола одев за да се следи постелката и нејзиното зреење. Кај мене д-димерите цело време ми беа под контрола, единствено ми беше намалено активираното парцијално протромбинско време, а од терапија примав аспирин до 32 гн. После тоа ми ги прекинаа. Се додека бебето напредува добро, д-димерите се океј и протоците се добри, немаш гајле.
Здраво девојки закажана сум за втор скрининг другата недела во четврток, тогаш ќе бидам 22 + 5. Шо мислите вие дали е касно?
Јас сум многу задоволна, детално го гледаат секој орган на бебето и многу објаснуваат, до сега се покажаа доста стручни и посветени.
Јас бев на втор скрининг кај Елена. Одлична е докторката, објаснува,покажува, пре фина за било какво прашање,дури и ми препорача до крај на бременост што да јадам.
Здраво! На 11та недела правев нипт кој ги опфаќа само најчестите хромозонски нарушувања (во странство). На 13та недела правев прв скрининг и најворојатно ми правеа приска- ми зедоја крв. Мерките на бебето ми рекоја дека се совршени. По неколку дена ми се јавија и ми кажаја дека треба да имам уште еден преглед поради зголемен хцг и намален папп-а од нормалните вредности. Единствен синдром кој се совпагал со овие вредности бил даунов, но поради направениот нипт ми рекоја дека нема место за паника. Сепак инсистираат повторно да ме видат и да ми земат крв и најверојатно тогаш ќе ми ги кажат точните бројки од хцг и папп-а. Дали некој имал сличен случај? Дали треба да прават поопширен нипт, да одам на повеке скрининзи или да правам аминоцинтеза? Не верувам за даунов но страв ми е за некои микроделеции или мозаици. Ве молам за мислење!
Дали знаете кои се параметрите за големина на носна коска за прв скининг значи некаде од 12-14 недела? Матичната пишала само НК+, приската е ок.
Немам слушнато за параметри, само треба да ја има носната коска. Јас бев кај нејзе за прв скрининг оваа бременост. Ми се допадна многу, отворена, комуницира, ја прашав нешто мака што имав, се потруди да ми даде совет и ми препиша и терапија дури.
Дечки кога го правевте првиот скрининг? Оној на кој се гледаат параметри за даунов? Сум заборавила кога правев претходниот пат